Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLJEDICE POTRESA

Brojne odgojno-obrazovne ustanove oštećene: Procjenjuje se da je čak četvrtina neupotrebljiva

Teško oštećena osnovna škola u Vugrovcu
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/5
24.03.2020.
u 14:38

Riječ je o različitim oštećenjima, od oštećenja kao što su pukotine na zidovima učionica, stubištu, padanje žbuke sa stropova, pucanje stakala pa do padanja crijepa, napuknuća zidova i padanja cijelog stropa

Od nedjeljnog potresa do danas Ministarstvu obrazovanja oštećenja je prijavilo 23 osnovne, dvije srednje škole, 20 visokih učilišta i 18 instituta.

- Riječ je o različitim oštećenjima, od oštećenja kao što su pukotine na zidovima učionica, stubištu, padanje žbuke sa stropova, pucanje stakala pa do padanja crijepa, napuknuća zidova i padanja cijelog stropa.

Međutim, Ministarstvo još uvijek nema informaciju o tome je li neka osnovna ili srednja škola procijenjena neupotrebljivom.- poručila je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Da ustanove čekaju pregled statičara potvrdila je jučer i ravnateljica zagrebačke Osnovne škole Miroslav Krleže koja ove godine obilježava 190 godina postojanja.

- Ne usudimo se sami hodati hodnicima škole dok statičari ne vide situaciju. Domar je zatvorio vodu i plin i čekamo stručnjake- kazala je ravnateljica Silvana Galinović naglasivši kako je škola iznutra redovito obnavljana no sama zgrada posljednji je put obnavljana za Univerzijade.

- To je gradnja na gredama, to je problem - kazala je ravnateljica.

Što se pak instituta tiče neupotrebljive su prostorije na Staroslavenskom institutu i Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada.

- Također nam je javljeno i da su zgrade Rektorata Sveučilišta u Zagrebu te Medicinskogafakulteta u Zagrebu oštećene i nisu za korištenje. Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu osnovao je 12 timova koji provode pregled i procjenu oštećenja građevina u Gradu Zagrebu u sklopu Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba. U kontaktu smo s njima na način da razmijenimo podatke u vezi s ustanovama u sustavu Ministarstva znanosti i obrazovanja, ponajprije o stanju škola, visokih učilišta, instituta, ali i agencija u sklopu Ministarstva, kao i samog Ministarstva znanosti i obrazovanja. Sve ustanove čekaju pregled statičara kako bi se mogla procijeniti stvarna šteta koju će zatim prijaviti svojim osnivačima.- kazali su iz Ministarstva obrazovanja.

Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu osnovao je 12 timova koji provode pregled i procjenu oštećenja građevina u Gradu Zagrebu u sklopu Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

- U kontaktu smo s njima na način da razmijenimo podatke u vezi s ustanovama u sustavu Ministarstva znanosti i obrazovanja, ponajprije o stanju škola, visokih učilišta, instituta, ali i agencija u sklopu Ministarstva, kao i samog Ministarstva znanosti i obrazovanja. Na zgradi Ministarstva znanosti i obrazovanja na adresi Donje Svetice postoje određena oštećenja te očekujemo pregled stručnjaka.- poručili su iz Ministarstva obrazovanja.

Iz grada Zagreba poručuju da će trebati vremena da statičari obiđu sve objekte budući u odgojnom obrazovnom sustavu gdje se ubrajaju i vrtići, a na području grada, ima ukupno 446 objekata. Ono što iz grada procjenjuju jest da će zbog posljedica potresa čak jedna četvrtina ustanova biti neupotrebljiva. Neupotrebljiva je kako je dosad poznato i Gornjogradska gimnazija - njima su statičari dali crvenu oznaku - u tu zgradu nema povratka.

VIDEO Potres teško oštetio Đorđićevu ulicu u Zagrebu

Ključne riječi

Komentara 1

BA
Barbasmora
14:50 24.03.2020.

Kad su u pitanju nove skole sigurno je bil gazda član hdza

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije