Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dinalp bear

Broje medvjede: traže izmet i šalju ga na DNK analizu

19.01.2013., Zagreb - Zooloski vrt Zagreb u parku Maksimir pod snjeznim je pokrivacem i tek rijetke zivotinje uzivaju u snjeznim radostima. Smedji medvjed.  Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
17.10.2015.
u 00:15

Uzorke medvjeđeg izmeta skuplja 2000 ljudi, najviše lovaca i šumara

U okviru projekta Life Dinalp Bear počela je akcija procjene brojnosti medvjeda genetičkom metodom u Hrvatskoj i Sloveniji, odnosno na sjevernom dijelu Dinarida i u Alpama.

U Hrvatskoj je posljednji put rađena procjena broja medvjeda genetičkim metodama 2007. godine, i to u samo tri područja – dva u Gorskom kotaru i jednom na Velebitu, a tad je procijenjeno da ih ima oko 1000.

Slaven Reljić iz Zavoda za biologiju Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu kaže da je sad obuhvaćeno mnogo veće područje na kojem će se pokušati odrediti broj medvjeda te da neke procjene govore da ih je sad vjerojatno više nego 2007. godine.

Reljić objašnjava da će se broj medvjeda procijeniti tako što će se skupljati medvjeđi izmet i onda iz njih izolirati DNK, koji je jedinstven za svakog medvjeda. Uzorke medvjeđih izmeta skuplja više od 2000 sudionika akcije, uglavnom lovaca i šumara. U obje države podijeljeno je oko 18.000 epruveta za tu svrhu. Područje za prikupljanje uzoraka pokriva više od 1,9 milijuna hektara, 1,300.000 u Hrvatskoj i 600.000 u Sloveniji.

Voditelji projekta Life Dinalp Bear kažu da akcija prolazi izvrsno. U Hrvatskoj je tako do 5. listopada, u prvom mjesecu uzimanja uzoraka, zaprimljeno oko 1000 uzoraka, a u Sloveniji oko 1200, što je iznad očekivanja. Područje obitavanja medvjeda u Hrvatskoj više je nego dvostruko veće nego u Sloveniji te bi se za točnu procjenu brojnosti trebalo prikupiti i dvostruko više uzoraka nego u Sloveniji. Koliko je medvjeda u Hrvatskoj i Sloveniji, znat će sljedeće godine nakon analize prikupljenih uzoraka izmeta.

>>Za medvjeda 77.900 kuna, za muflona 24.400

>>Uginuo poznati splitski medo Viktor

Komentara 4

KA
kajinx
10:25 17.10.2015.

Da li su bili na trgu Sv. Marka?

OB
ObrenM
07:43 17.10.2015.

Zasto trositi silne novce za DNK-a analizu izmeta medvjeda?Taj posao bi degustacijom bolje obavili vladajuci.Gdje god se pojave ostavljaju veci izmet nego medvjedi.

Avatar Hadezeov domoljub
Hadezeov domoljub
11:35 17.10.2015.

U Hrvatskoj svaki put povečavate broj medvjeda da bi se dobile veče kvote za ubijanje istih od strane bogatih i lovatora koji su to spremni platiti. Realno stanje je puno lošije što potvrđuje sve manje starih i iskusnih medvjrda. U hrvatko lovsto pod hitno poslat uskok.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije