Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZLOČINI IZ STRASTI

Broj ubojstava u Austriji u porastu

uviđaj u Beču
Reuters
06.07.2010.
u 14:22

Samo od siječnja do ožujka 2010. u Austriji je bilo 47 ubojstava, a lani ih je u istom razdoblju bilo 13 manje.

BEČ – Broj ubojstava u prvom kvartalu ove godine porastao je 38 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, potvrdio je glasnogovornik austrijskog Saveznog ureda za kriminalitet Helmut Greiner austrijskom dnevniku Heute. Samo od siječnja do ožujka 2010. u Austriji je bilo 47 ubojstava, a lani ih je u istom razdoblju bilo  13 manje.
Samo je u Beču u prvom kvartalu ove godine zabilježeno 17 ubojstava.

- Kod krvnih delikata riječ je isključivo o ubojstvima u osobnim odnosima - dodao je Greiner, istaknuvši da su gotovo u svim slučajevima središnji motivi zlodjela bili osveta, ljubav, ljubomora, zavist i želja za vlašću nad drugom osobom. Policijska statistika pokazuje da udio ubojstava u osobnim odnosima u ukupnom broju počinjenih ubojstava na austrijskom tlu iznosi čak 75 posto. Potvrda je tome i podatak da se 2009. godine samo pet ubojstava od ukupno 141 počinjenog nije bilo osobne prirode. U svih 47 ubojstava počinjenih u prvom kvartalu 2010. počinitelj i žrtva bili su u privatnoj rodbinskoj vezi ili su bili poznanici odnosno (bivši) životni partneri, prenosi Heute.

Isti izvor navodi kako savezne kriminaliste zabrinjava stalan rast broja ubojstava posljednjih godina u Austriji i da do kraja ove godine očekuju oko trećinu ubojstava više nego lani. Što se tiče učinkovitosti policije, prošle je godine u Austriji razjašnjeno čak 92,9 posto počinjenih ubojstava, od toga 88,2 posto u Beču. Statistike također pokazuju da su austrijski kriminalisti mnogo uspješniji kad je riječ o razrješenju slučajeva ubojstava nego pronalasku provalnika u stanove u Beču, gdje prosječna kvota njihove učinkovitosti iznosi tek 5,4 posto.

 

 

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
13:43 07.07.2010.

vise balkanaca vise ubojstva

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije