Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Broj osiguranja od potresa lani rastao 30,9 posto

Pravi uzrok manje prosječne premije nego u EU je nizak standard, a osiguranici se žale i na visoke ugovorene franšize (udio s kojim osiguranik sudjeluje u šteti), nemogućnost osiguranja pune tržišne vrijednosti nekretnine i karence (odgodu primjene osiguranja) od po 30 dana
14. siječnja 2021. u 13:56 0 komentara 311 prikaza
Petrinja: Statičari obilježavaju zgrade i kuce stradale u potresu
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Hrvatski su se građani lani puno više osiguravali od požara i ostalih elementarnih nepogoda, a posebno je izražen rast osiguranja od potresa, čak 30,9 posto u odnosu na 2019. godinu, uz povećanje premije od 29,1 posto

Vrijedne po 300.000 kn Grade domove za pet obitelji: Otpornije na potrese, a gotove su za samo 30 dana

Ukupna zaračunata bruto premija u prošloj je godini dosegnula 10,4 milijardi kuna što je 0,7 posto manje u odnosu na prethodnu godinu. U segmentu neživotnog osiguranja premija je rasla na 7,8 milijardi kuna, 4,7 posto, dok su životna osiguranja pala 13,7 posto, na 2,6 milijardi kuna. Na kraju 2020. bilo je ukupno 9,615.813 sklopljenih polica neživotnog osiguranja, te 1,406.261 životnog. 

Zagreb: Vidljive posljedice potresa prilikom šetnje Gornjim gradom | Autor : Marko Prpic/PIXSELL Foto: Marko Prpic/PIXSELL 08.01.2021., Zagreb - Posljedice potresa na Gornjem gradu. Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Kod neživotnih, koja čine više od 74 posto premije, dominira osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila čiji udio u ukupnoj premiji iznosi 24,7 posto. Prosječna premija obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti iznosila je 923 kune, dok je prosječna premija za kasko osiguranje iznosila 3026 kuna. Broj dopunskih osiguranja rastao je za 15,8 posto dok se broj dodatnih zdravstvenih osiguranja povećao 21,6 posto.

Zaračunata bruto premija ostvarena na tržištima u Europskoj uniji, gdje posluju četiri hrvatska društava za osiguranje, iznosila je 648 milijuna kuna i povećala se 49,3 posto u odnosu na 2019. Najbolji rezultati ostvareni su na tržištima Austrije, Slovenije i Italije.

U financijskoj industriji osiguranja su na trećem mjestu, iza banaka i obveznih mirovinskih fondova, no prosječna je premija puno niža nego u EU. Lani je iznosila 342 eura, dok je prosjek na razini EU bio 2170 eura. Prosječna premija u segmentu životnih osiguranja u EU iznosi 1264 euro, a u Hrvatskoj 86 eura, u segmentu zdravstvenog osiguranja u EU je 232 eura, a u Hrvatskoj samo 21 euro, dok u segmentu zaštite imovine u EU iznosi 174 euro, a u Hrvatskoj 51 euro.

NALAZ VJEŠTAČENJA Utvrđen uzrok smrti osmero mladih koji su tragično preminuli u novogodišnjoj noći

I dok se osiguravatelji žale na financijsku nepismenost građana zbog koje se ne osiguravaju, pravi je problem nizak standard, a oni koji ugovaraju osiguranje imovine koje uključuje rizik potresa ili su ga već imali ugovoreno, žale se na visoke ugovorene franšize (udio s kojim osiguranik sudjeluje u šteti), nemogućnost osiguranja pune tržišne vrijednosti nekretnine i karence (odgodu primjene osiguranja) od po 30 dana koje se traže za nove ugovore osiguranja imovine koja uključuje potres. 

Upuste li se klijenti u pregovore, osiguravatelji karencu spuste na 15 dana, no većina građana zaista nije upoznata sa značenjem sadržaja "sitnih slova" u ugovorima koji im se nude, iako Hanfa osiguravatelje odnedavno obvezuje na puno transparentniju prezentaciju proizvoda.
 

NA AUTOCESTI ZA SISAK
Strašna nesreća: Jurećim BMW-om zabio se u naplatnu postaju i usmrtio djelatnika HAC-a
A1 Hrvatska
DONOSI A1
Od minus 7 do plus 13 u dva dana: uzroke vremenskih promjena u Zagrebu i na Sljemenu otkrijte u ekskluzivnom specijalu NET ZERO
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.