Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bivši radnici

Broj akutno siromašnih Siščana i dalje u porastu

'17.10.2013., Sisak - U Gradskom drustvu Crvenog kriza pocetkom listopada zapocela je akcija Solidarnost na djelu koja ce trajati do kraja prosinca. Odvija se pod nazivom Pomozimo onima kojima je pomo
Nikola Čutuk/Pixsell
25.10.2013.
u 12:03

Građani se do kraja godine mogu uključiti u akciju pomoći te donirati litru ulja, šećer, brašno...

Obitelji na \"prosjačkom štapu\" u Sisku sve je više, što potvrđuju i rastuće brojke s burze rada, koja bilježi 6.290 nezaposlenih. Posljedice masovnih otkaza u Željezari, Herbosu te manjim tvrtkama, uz sve ograničeniju potrebu za radnicima, tek će se osjetiti. Naime, bivši zaposlenici razne pomoći mogu ostvariti tek nakon tri mjeseca \"staža\" na Zavodu za zapošljavanje. Ostvarivanje socijalnih prava usporavaju i otpremnine koje su neki bivši Željezarci potrošili na \"krpanje\" kredita, tako da im za režije i hranu u capraškim stanovima ne ostaje mnogo.

Otpremnine za kredite

– Imamo 20-ak socijalno ugroženih obitelji više, trenutno ih je oko 640. Pristižu nam bivši radnici Željezare, a očekujemo ih još. Neki su već dobili potvrdu da su otpremnine uložili u podmirenje kredita pa su ušli u sustav. Grad Sisak je u socijalnom programu predvidio pomoć za podmirenje njihovih troškova stanovanja. Riječ je o iznosima od 50 do 130 kuna mjesečno za plaćanje struje, vode i ostalih računa- kaže ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa, Božena Weiss Sklizović. Napominje kako socijalni slučajevi predstavljaju određenu konstantu kakva postoji svugdje, no da Sisak ima sve više akutno siromašnih ljudi. Među njima su neuspjeli poljoprivrednici, nezaposleni, ali i umirovljenici s nedostatnim primanjima. Socijalna pomoć od 600 kuna na dalje, ovisno o broju djece, taj problem ne može riješiti. Otežavajuća su okolnost nekretnine i pokretnine u vlasništvu novonezaposlenih s više djece, jer stanove ne žele prepisati na državu u zamjenu za skrb. Kako bi što više pomogao sugrađanima, sisački Crveni križ do kraja prosinca provodi akciju \"Solidarnost na djelu\".

Kutije pomoći u centrima

S obzirom na trenutnu situaciju, akciju su usmjerili na prikupljanje hrane koja je građanima najpotrebnija. Svi koji su u mogućnosti mogu donijeti litru ulja, brašno, šećer i slične namirnice u njihove prostorije u Tomislavovoj, radnim danom između 8 i 15 sati te svakoga četvrtka od 8 do 18 sati. Također, kutija pomoći Crvenog križa obilazi trgovačke centre, pri čemu građani tijekom kupovine mogu kupiti namirnicu za siromašne sugrađane i ubaciti je na ulazu. Akcija je trenutno u KTC-u, a idućeg tjedna bit će u Konzumu.

– Odaziv je dobar, ali što akcija duže traje stizat će sve više pomoći. Od tih donacija prijašnjih smo godina uspijevali složiti stotinjak paketa, a 200-tinjak ih stigne iz Zagreba- kazala je Weiss Sklizović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije