Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Brkić ponovno na diplomski

Odvjetnik Farčić tvrdi da postupak nema legitimitet jer u vrijeme kada je Brkićev diplomski rad nastao zakon nije predviđao takvo djelo
16. srpnja 2016. u 13:31 62 komentara 5315 prikaza
Milijan Brkić
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Zamjenik predsjednika Hrvatske demokratske zajednice Milijan Brkić neće ostati bez zvanja diplomiranog kriminalista, ali u roku od godinu dana mora napisati novi diplomski rad. Neslužbena je to informacija o odluci trideseteročlanog Stručnog vijeća Visoke policijske škole koje je nedavno imalo sjednicu o “slučaju Brkić” i njegovu plagiranju diplomskog rada na Visokoj policijskoj školi.

18 spornih diploma

Takva je odluka navodno donesena jer je utvrđeno da je Brkićev rad djelomično, a ne u cijelosti, prepisan pa stoga nije bilo osnove da mu se oduzme zvanje, već se išlo na blažu varijantu i Brkiću je dana druga šansa.

Odvjetnik Milijana Brkića Ivo Farčić kaže da pisanu odluku Stručnog tima koji se sastao 8. srpnja još nije dobio. No i do njega je došla neslužbena informacija o odgodi od godinu dana. Kad dobije pisani otpravak, Farčić najavljuje upravnu tužbu. Naime, odvjetnik tvrdi da cijeli ovaj postupak nema legitimitet jer u vrijeme kada je Brkićev diplomski rad nastao, a to je bilo 2011. godine, ni zakon ni pravilnik nisu predviđali postojanje takvog djela, pa samim time nisu bile predviđene ni sankcije za plagiranje:

– Svaka moja tužba bit će osnovana, osim one u kojoj nemam pravni interes – bilo je jedino što je Farčić htio reći na temu Brkićeva diplomskog rada.
Saga s Brkićevim diplomskim radom “Organizacijske razine MUP-a RH” iz 2011. godine traje već nekoliko godina.

plenković Andrej Plenković: 'HSS sa SDP-om zbog matematike i brojeva na izbornim listama, HDZ je sad jedina demokršćanska opcija' Ivica Mlinarević dugogodišnji član HDZ-a Mlinarević: Zadužnice su potpisali Milijan Brkić i Karamarko, za sve je znao i Miro Kovač

Navodno je razotkriven da je prepisao rad iz 2009. godine policijskog načelnika Stanka Tomića nakon što je MUP od Ministarstva znanosti dobio softver kroz kojeg je “provukao” sve diplomske radove unatrag nekoliko godina. Tada je ustanovljeno da su, osim Brkićeva, sporni diplomski radovi još 18 osoba. Među njima su i radovi Roberta Ljutića, nekadašnjeg tjelesnog čuvara Milana Bandića, te Silvija Toplaka, voditelja osiguranja bivšeg predsjednika Ive Josipovića. Njima dvojici kao i Milijanu Brkiću, ali i još nekima za koje je utvrđeno da su plagirali radove, mentor je bio Mato Pušeljić, viši predavač na Visokoj policijskoj školi.

Ponovljeni postupak

Brkiću i ostalima u ožujku 2014. oduzet je stručni naziv jer je, kako je objasnio MUP, “u provedenom postupku utvrđeno da su u znatnom dijelu ili u cijelosti plagirali diplomske, završne ili specijalističke radove na studijskim programima Visoke policijske škole, a čijom su izradom i obranom stekli odgovarajuće stručne nazive.”
Sve te diplome nevaljanima je zbog plagiranja proglasio dekan Visoke policijske škole Josip Vukosav.

Ali Visoki upravni sud je poništio njegovu odluku zbog učinjene proceduralne pogreške, iako je u toj presudi bilo navedeno da je Brkić 70 posto diplomskog rada prepisao. Naime, prema pravilniku, o postupku oduzimanja stručnog i akademskog naziva ne odlučuje dekan, već stručno vijeće. Stoga je MUP u veljači ove godine, nakon što je objavljena Brkićeva kandidatura za ministra branitelja iz kvote HDZ-a, ponovno pokretao postupak oduzimanja njegove diplome.

Vezano za postupak oduzimanja stručnog naziva diplomiranog kriminalista bivšem zamjeniku ravnatelja policije Milijanu Brkiću, Stručno vijeće je nedavno održalo sjednicu. Na njoj je predočeno izvješće Povjerenstva MUP-a koje je navodno predložilo da se Brkiću oduzme diploma. No, po svemu sudeći, od te se odluke odustalo jer Brkić nije prepisao kompletan nego “samo” 70 posto diplomskog rada.

Na istoj je sjednici, neslužbeno doznajemo, donesena i jedna odluka o trajnom oduzimanju policijskog zvanja. 

>> Brkić prvi u drugoj, a Hasanbegović u šestoj jedinici? Deveta izborna ne želi 'dotepence'!

TARIK ČESTITAO
Odustao na pitanju za pola milijuna kuna: Biste li vi znali odgovor?
Borba protiv raka
BORBA ZA ZDRAVLJE
Čak 90% dijagnosticiranih s rakom pluća u Hrvatskoj umire jer se otkriva prekasno
 • Sittingbull:

  Nije mu oduzeta diploma jer je prepisao "samo" 70% diplomskog rada?! Ma prekrasno. Kakav moralan lik je taj Brkić, pravi kadar za kradeze.

 • Avatar uz_kavicu
  uz_kavicu:

  Ma nema potrebe, tako veli ona ministrica da smo u problemu jer smo preveć obrazovani!

 • darwil:

  Šta će Vasi diploma još malo ide u rotoparnicu,a kada bude išao u Klobuk vratit će se sa diplomom politologa i biti će kolega Bandiću a i zemljaci su.