Naslovnica Vijesti Svijet

Britanski znanstvenici: Ne možemo utvrditi da je otrov proizveden u Rusiji

U ponedjeljak je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio da je trovanje Sergeja Skripala moglo biti u interesu britanske vlade
03. travnja 2018. u 20:12 46 komentara 8692 prikaza
Sergej Skripal
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Šef britanskog vojnog laboratorija Porton Down, Gary Aitkenhead je u utorak u razgovoru za Sky News izjavio da nije u mogućnosti utvrditi da je nervni otrov kojim je otrovan bivši dvostruki ruski špijun Sergej Skripal proizveden u Rusiji.

Policija ispred doma Sergeja Skripala Ruski špijun Novo otkriće: Skripal je prvi dodir s nervnim otrovom imao kod kuće

"Mogli smo utvrditi da se radi o novičoku, nevnom otrovu vojnog tipa", izjavio je. "Ali nismo utvrdili točan izvor", dodao je i precizirao da je britanska vlada upotrijebila određen broj drugih izvora kako bi došla do svojih zaključaka.

London je upozorio da je Rusija odgovorna za napad početkom ožujka u Salisburyju na Sergeja Skripala, bivšeg ruskog dvostrukog agenta koji je radio za britanske tajne službe i naveo da je to "jedino vjerodostojno objašnjenje".

Moskva je zanijekala te optužbe koje su izazvale najtežu diplomatsku krizu između Istoka i Zapada nakon Hladnog rata i izbacivanje oko 300 diplomata s jedne i druge strane.

"Naš posao je dati znanstvene dokaze za identificiranje nervnog otrova o kojem se radi, ali nije naš posao reći gdje je on proizveden", izjavio je Gary Aitkenhead.

On je ocijenio da su za proizvodnju tog otrova potrebne "iznimno složene metode, jedino izvedive na državnoj razini".

On je odbacio optužbe Moskve prema kojima je nervni otrov proizvedn u britanskom vojnom laboratoriju. "Aspolutno je nemoguće da je to proizvedeno kod nas ili da je moglo izaći iz laboratorija", dodao je.

U ponedjeljak je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio da je trovanje Sergeja Skripala moglo biti u interesu britanske vlade, koja se našla u neugodnom polažaju jer nije mogla ispuniti svoja obećanja biračima o uvjetima Brexita.

Sergej Lavrov i Vladimir Putin Stigao odgovor Rusija protjeruje i hrvatskog diplomata? SAD: Nema opravdanja za takav odgovor Rusije! Dobre vijesti Otrovana kći Sergeja Skripala više nije u kritičnom stanju I hrvatski diplomat Tonči Staničić stigao je na sastanak u Moskvu Zahlađenje odnosa Kako će Rusi odgovoriti: Pozvali na brifing zapadne veleposlanike, među njima i hrvatskog
Poduzetnik
Kviz
Jesi li rođeni poduzetnik ili radije radiš kako ti drugi kažu?

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar sf49
  sf49:

  Zavrni im gas Vladimire.

 • Avatar Django
  Django:

  A da sad protjeramo i jednog britanskog? Sorry old champ, nothing personally, it’s only the fair play.

 • Avatar whitesox
  whitesox:

  Ha,ha! Ne znam zašto ali nije me to iznenadilo!Prozirno i sad će se praviti englezi!