Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRAJ OKUPACIJE Velika Britanija i Irak potpisali sporazum o povlačenju

Britanski vojnici povlače se iz Iraka za šest mjeseci

Autori: Zorana Bajt, Reuters (Ilustracija)
17.12.2008.
u 09:03

Britanski premijer Gordon Brown i irački premijer Nuri al-Maliki izjavili su danas u Bagdadu da će britanski vojnici “ispuniti svoj zadatak” i napustiti Irak do kraja srpnja 2009. godine, prenosi Reuters.

Iznenadni posjet
G. Brown, koji je doputovao u nenajavljen posjet Iraku, rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare da je s iračkim premijerom postigao suglasnost da se misija britanskih vojnika završi do 31. svibnja 2009., a da njihovo povlačenje bude završeno do kraja srpnja te godine.
– Predviđeno je da poslije povlačenja ostane između 200 i 300 vojnih savjetnika na usluzi iračkoj vladi – objasnio je Brown i dodao da su britanski vojnici pridonijeli tome da Irak postane “bolje mjesto za život”.

Britanski je premijer rekao da će se suradnja dviju zemalja u svim područjima nastaviti i poslije povlačenja.

Iračka vlada pripremila je nacrt zakona kojim se omogućava povlačenje 4100 britanskih vojnika i postrojbi iz još nekih zemalja do kraja srpnja 2009. godine, jer 1. srpnja istječe mandat UN-a koji regulira njihovu nazočnost u toj zemlji. Da bi stupio na snagu, potrebno je da ga prihvati parlament.

Vojna nazočnost
Nacrt zakona, koji se odnosi i na nazočnost australskih, estonskih, rumunjskih i salvadorskih vojnika i NATO-ovih postrojba, sličan je sporazumu između Bagdada i Washingtona o povlačenju američke vojske, prenio je Reuters. SAD, prema tom sporazumu, treba povući svojih 140.000 vojnika iz Iraka do kraja 2011. Irački je premijer potvrdio da se s Brownom dogovorio i o mogućnosti da iračka vlada zatraži produljenje britanske vojne nazočnosti. Oba su državnika, međutim, navela da se nadaju da ta mogućnost neće biti iskorištena. Velika Britanija, glavni saveznik SAD-a u invaziji 2003., na početku vojne intervencije u Iraku imala je 20.000 vojnika u toj zemlji, a sada ih je 4100 i stacionirani su uglavnom oko Basre, na jugu Iraka.



Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije