Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CHARLES I CAMILA

Britanski prinčevski par primljen u Srbiji na najvišoj razini

charles
Foto: POOL/PIXSELL
1/3
17.03.2016.
u 07:20

Domaćin britanskom princu bio je i srpski patrijarh Irinej, a taj je susret, mimo predviđenog protokola, potrajao znatno duže nego je predviđeno

Prvog dana posjeta Srbiji princ Charles i vojvotkinja Camila imali su jučer bogat program i niz zajedničkih i odvojenih susreta s najvišim srbijanskim predstavnicima, a tradicionalni čaj u pet princ Charles popio je na kraljevskom dvoru Karađorđevića, s princom Aleksandrom Karađorđevićem i njegovom suprugom princezom Katarinom.

Britanski prinčevski par u zračnoj luci Nikola Tesla dočekao je srbijanski premijer Aleksandar Vučić, a potom ih je ugostio predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, s kojim je princ Charles potom položio vijence kod Spomen-kosturnice branitelja Beograda i na vojnom groblju commonwealtha.   

Princ Charles i vojvotkinja Camila su, u društvu povjesničarke Dubravke Stojanović, potom prošetali parkom i tvrđavom Kalemegadan i upoznali se s povješću Beograda.  

Domaćin britanskom princu bio je i srpski patrijarh Irinej, a taj je susret, mimo predviđenog protokola, potrajao znatno duže nego je predviđeno jer se, kako tvrde beogradski mediji, princ interesirao za duhovni život monaha u manastiru Hilandar na Svetoj gori u Grčkoj, koji je više puta posjetio.  

"Princ Charles je izrazio zadovoljstvo što obnova (manastira djelomice izgorjelog u požaru) napreduje i rekao da je za njega svaki posjet Hilandaru uvek bio nešto posebno jer je u njegovim odajama nalazio svoj duhovni mir", rekao je novinarima  Irinej.  

Princ Charles obišao je i Hram Svetog Save na Vračaru, a sudjelovao je i u međureligijskom dijalogu predstavnika kršćanskih zajednica, islamske i židovske zajednice u Srbiji.  

U čast prica od Walesa i vojvotkinje od Cornwalla jučernavečer je svečanu večeru u domu garde priredio srbijanski premijer Aleksandar Vučić, a gosti na večeri su ministri u vladi Srbije, uzvanici iz javnog, političkog i kulturnog života, te predstavnici diplomatskog zbora.  

Princ od Walesa i vojvotkinja od Cornwalla danas će posjetiti Novi Sad, manastir Kovilj i Sremske Karlovce, a navečer će za prinčevski par biti priređen svečani prijam u domu Narodne skupštine, kad se očekuje jedino protokolom predviđeno službeno obraćanje princa Charlesa.  

Posjet britanskog prijestolonasljedničkog para ima najviši diplomatski značaj, a princ od Walesa posljednji put je bio u Srbiji 1978.   

U okviru petodnevne turneje po Balkanu, princ Charles i njegova supruga Camila doputovali su iz Hrvatske, a do 19. ožujka posjetit će još Kosovo i Crnu Goru.

>> Njihove kraljevske visosti oduševljene tradicijskim darovima zbog čega kasni protokol

>> Osijek se našalio na račun princa Charlesa, pogledajte kako

Komentara 19

CR
Croasan
09:34 17.03.2016.

Molim VL za korektnost pa da ovu " vijest " ne stavlja u rubriku Hrvatska !

Avatar Linux
Linux
09:28 17.03.2016.

kako ce tek onda brata, po krvi, erdogana docekati?

KS
krao_sam
07:31 17.03.2016.

Sad ce cepin objasnit situaciju pa cemo mi znat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije