Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Blagi simptomi

Britanski premijer Boris Johnson ima koronavirus

Boris Johnson
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
27.03.2020.
u 12:23

Johnson se oglasio na svom Twitteru gdje je poručio da će putem videokonferencija nastaviti borbu protiv ovog virusa

Britanski premijer Boris Johnson objavio je kako je pozitivan na koronavirus te da ima blage simptome.

– U posljednja 24 sata pojavili su mi se blagi simptomi te sam se testirao i nalaz je pozitivan. Sada sam u samoizolaciji, ali nastavljam voditi vladu preko videokonferencija dok se borimo protiv ovog virusa – napisao je na Twitteru, uz poruku "Zajedno ćemo ovo pobijediti".

Ranije ovog tjedna britanski je premijer najavio do sada neviđene mjere ograničenja – na javnim prostorima građani se smiju kretati sami ili najviše udvoje, osim ako ne žive u istom prostoru, zatvoreni su svi dućani osim onih koji zadovoljavaju osnovne potrebe, u koje spadaju i trgovine biciklima, poslodavce se poziva da omoguće rad od kuće, a građane da javni prijevoz koriste minimalno. Otkazuju se sva događanja, uključujući i ona crkvena i vjenčanja.

Građani su pozvani da ostanu u domovima, da izbjegavaju izlaske osim po namirnice, da održavaju socijalnu distanciju od dva metra. Jednom dnevno dopušten je jedan oblik tjelesne aktivnosti na otvorenom – hodanje, trčanje ili bicikliranje, a policija će kažnjavati sve one koji ne poštuju nove mjere. 

To je potpuni preokret od prvotnog pristupa krizi zbog zaraze novim koronavirusom jer je samo deset dana ranije, 12. ožujka,  Johnson citirao "najbolju znanost" te dao zeleno svjetlo za sve aktivnosti, od nastave do masovnih okupljanja te kazao kako će se testirati minimalno, samo one koji će biti primljeni u bolnicu, dok svi s lakšim oblikom trebaju ostati kod kuće i javiti se liječniku samo ako im se stanje pogorša.

Nakon negodovanja stanovništva, uslijedila je kritika medicinskih stručnjaka te upozorenja iz Svjetske zdravstvene organizacije. Prvo su zatvorene škole, s tim da je osigurano čuvanje djece ključnih djelatnika, potom pubovi, a onda su u ponedjeljak liječnici obiteljske medicine poslati pismo na adrese 1,5 milijuna ljudi u najugroženijim skupinama – onima starijima od 70 godina, trudnicama, onima s transplantiranim organima – da se samoizoliraju sljedećih 12 tjedana te da će im ljekarne dostavljati lijekove, a lokalne zajednice hranu. 

Video: Ravnatelj HZJZ Krunoslav Capak o novim žarištima epidemije koronavirusa

Ključne riječi

Komentara 54

Avatar Warded
Warded
12:44 27.03.2020.

Ne može lagati, jer bi bilo glupo 2x dobiti koronu, ako bi je stvarno dobio. Znači da ju ipak ima, a sad ćemo vidjeti gdje on točno u krdu pripada. Ili će muknuti ili riknuti.

RU
Rusvaj
12:33 27.03.2020.

Pa lik je izjavio da sve prepušta "zakonu krda"..... Ako rikne on je isto slaba karika u tom krdu.... Tog klauna netreba žaliti

Avatar raznosač_pice
raznosač_pice
14:13 27.03.2020.

Oholost je smrtni grijeh!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije