Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ratifikacija prolazi

Britanski euroskeptik: Hrvati nisu problem, ima ih samo 4,4 milijuna

Britanski parlament (1)
Foto: "
1/3
27.11.2012.
u 18:48

– Odgoda ulaska Hrvatske u EU ne bi bila od pomoći za Veliku Britaniju, mogla bi nanijeti određenu štetu našim interesima – izjavio je britanski ministar za Europu David Lidington

Odgoda ulaska Hrvatske u EU ne bi bila od pomoći za Veliku Britaniju, mogla bi nanijeti određenu štetu našim interesima – izjavio je britanski ministar za Europu David Lidington, tražeći da se povuče amandman koji bi usporio ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora u Parlamentu.

Donji dom britanskog Parlamenta danas je dovršio svoj dio procedure, obavivši tri koraka u jedno poslijepodne: raspravu po odborima, proces amandmana te treće čitanje. Procedura ratifikacije sada se nastavlja u gornjem domu, nakon čega je zakon spreman za Kraljičin blagoslov.

Ali donji dom ne bi uspio tako brzo završiti svoj dio posla da je kojim slučajem usvojen amandman konzervativnog zastupnika Davida Nuttalla koji je tražio da se rasprava o Hrvatskoj u donjem domu ostavi otvorenom dok Europska komisija ne objavi posljednje izvješće o monitoringu.

Nuttall povukao amandman

Podsjetimo, neke zemlje EU, poput Njemačke, planiraju ratificirati hrvatski pristupni ugovor tek nakon posljednjeg Komisijinog izvješća o monitoringu, pa je odbijanjem ovog amandmana Velika Britanija pokazala da je, po ovom pitanju, sklonija Hrvatskoj nego Njemačka.

Amandman je povučen nakon što je predlagatelj Nuttall shvatio da nema šanse da prođe jer su ga ne podržavaju ni vladajući ni oporbeni zastupnici iz Laburističke stranke.

– Kad bi se ovaj amandman usvojio, on bi odgodio ulazak Hrvatske i imao bi negativan učinak na momentum prema članstvu koji je Hrvatska izgradila. Zato nije potreban - rekla je Emma Reynolds uime laburista, a ministar za Europu također je pozvao na povlačenje amandmana jer britanska vlada vjeruje da je Hrvatska postigla napredak i da vlada premijera Milanovića pokazuje predanost da dovrši sve što joj preostaje.

Tražila se zabrana za hrvatske radnike duža od maksimalnih 7 godina

Euroskeptični zastupnik David Nuttall imao je još jedan neuspješan amandman, u kojem je tražio da London odgodi primjenu prava na slobodno kretanje hrvatskih radnika čak i dulje od maksimalnih 7 godina. Iz rasprave je sasvim jasno da britanska vlada uvodi pravila koja će onemogućiti Hrvatima da se slobodno zapošljavaju u Velikoj Britaniji prije 2020., ali Nuttall želi i više od toga.

Drugi euroskeptični zastupnik Jacob Rees-Mogg iskreno je ustvrdio kako su Britanci osjetljivi na pitanje migranata ne zbog Hrvatske nego zbog prijašnjih iskustava s radnicima iz drugih zemalja koje su ušle u EU 2004. godine.

– Hrvatska nije problem, njih ima samo 4,4 milijuna. Osim ako ne dođu svi odjednom i isprazne svoje domove u Hrvatskoj tako da mi u njih uselimo, nećemo imati problema s migrantima iz Hrvatske. Problem je ono što se događalo prije – rekao je Rees-Mogg. On je također bio za Nuttallov amandman koji bi vezivao raspravu u donjem domu uz posljednje izvješće o monitoringu te tako ugrozio 1. srpnja 2013. kao datum ulaska Hrvatske u EU. U još jednoj od svojih verbalnih vratolomija, Rees-Mogg je otkrio svoje unutarnje dvojbe:

– Nisam baš najveći obožavatelj Europske unije. Ulazak zemalja koje su malo korumpirane i neuređene omogućuje mi da kritiziram EU još i više. Ja zapravo, podržavajući ovaj amandman, govorim protiv svog vlastitog interesa ako uzmemo u obzir da je moj interes kritiziranje EU. To vam samo pokazuje koliko sam ja čovjek otvorenog uma kad podržavam ovaj amandman – rekao je i izazvao smijeh svojih kolega.

Kao argument za borbu protiv korupcije korišten slučaj Sanader

Ministar za Europu David Lidington i u ovoj je raspravi spomenuo kako se Hrvatska bori protiv korupcije, a kao najnoviji primjer spomenuo je i nepravomoćnu presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu. – Teško da možete dobiti jasniju demonstraciju nezavisnosti sudstva i spremnosti Hrvatske da nitko ne ostane pošteđen u snažnoj borbi protiv korupcije – izjavio je Lidington.

>>V. Britanija ne želi izaći iz EU, ali ni rješavati probleme. Što onda hoće?

Komentara 78

BE
bettleebeetle
16:29 28.11.2012.

Zeljko, nema instrumenta ni mehanizma da neka zemlja iz EU placa HR proracunski manjak. To se radi s bankama, jednostavno dobijes kredit koji moras odplatiti. Mislim da ne kuzis kako to ide. Grcka trenutno dobija kredite koje mora platiti. Poznat je slucaj da je Njemacki ministar financija uzeo kredit (jer oni mogu dobiti lovu ono, za 0.0001% kamate) i posudio Grckoj za 4%. Rekao je nesto ovako: zasto ne, to je super biznis, zarada 3.9999%). Pa i je. Slazem se. Dakle, lova se ne daje besplatno i nitko nikoga ne sanira - zemlje koje trebaju pomoc u pravilu uzimaju kredite.

Avatar EU Srbin
EU Srbin
16:59 28.11.2012.

bratkroat, kojih pola bosne?

SE
sestrićna
14:28 28.11.2012.

Immanuell očito je tvoj zadatak podjeliti hrvate po bilo kojoj osnovi(kao što se to uredno radilo od 45-90)a sramežljivo nastavilo i poslije 90..ali hrvati su hrvati gdje god bili i od kud god dolazili..to koliko je hrvata u hrvatskoj i izvan nje teško da može bilo tko precizno ustvrditi..po nekim podacima ukupno nas je između 7-9 mil..s dijasporom naravno..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije