Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVAĐA OKO BREXITA

Britanski desničar dobio dožitovni zatvor zbog okrutnog ubojstva zastupnice

Jo Cox shootingPreviously unreleased photo dated 12/05/15 of Labour MP Jo Cox, who has been shot in Birstall near Leeds, an eyewitness said.Yui Mok Photo: Press Association/PIXSELL
Foto: Press Association/PIXSELL
1/2
23.11.2016.
u 15:36

Pretraga Mairova stana pokazala je da je imao vrlo izraženih političkih i ideoloških interesa.

Britanski desničarski ekstremist koji je ubio zastupnicu Jo Cox u lipnju tijekom kampanje za referendum o izlasku Velike Britanije iz Europske unije dobio je u srijedu kaznu doživotnog zatvora. 

Thomas Mair (53) ispalio je tri metka te zadao 15 uboda nožem britanskoj zastupnici u knjižnici u Birstallu gdje je došla na sastanak sa stanovnicima svoje izborne jedinice. 

Cox (41), majka dvoje djece, u kampanji se zauzimala za ostanak Velike Britanije u EU, a što Mair smatra izdajom.

Prema izjavama svjedoka u vrijeme napada izvikivao je parole poput "Održite Britaniju neovisnom" i "Britanija na prvom mjestu".

Porotnicima je trebalo 90 minuta da osude Maira temeljem antiterorističkog zakona.

Sudac Alan Wilkie nije prihvatio Mairov zahtjev da se obrati nakon izricanja presude već mu je rekao: "Vi niste domoljub. Vašim akcijama izdali ste samu bit naše zemlje, njezinu privrženost parlamentarnoj demokraciji".  

Pretraga Mairova stana pokazala je da je imao vrlo izraženih političkih i ideoloških interesa. Thomas Mair imao je pristup glasilu "krajnje desnice" i nacističkim dokumentima. Utvrđeno je da je pretraživao na internetu stranice povezane s organizacijom Ku Klux Klan (KKK) i borcima za ljudska prava koje je KKK ubio te je konzultirao na Wikipediji putem pojma zastupnica Jo Cox.

Također je utvrđeno da je na internetu postavio pitanje "je li 22-milimetarski metak dovoljno smrtonosan da se nekoga ubije jednim hicem u glavu".  Cox je bila braniteljica prava useljenika i izbjeglica, a njezino ubojstvo šokiralo je Britaniju zbog čega je na tri dana bila prekinuta kampanja za Brexit.

>> Ubojica političarke Jo Cox na sudu se brani šutnjom

>> Ubojica političarke Jo Cox je bio član globalne mreže nacista

Komentara 1

BI
bijeliptic
19:38 23.11.2016.

pišu novinari 2 komentara brojač to negira jer moj komentar je ukraden-a stranica je na mistu- došetala je-dali bi da je lijevičar dobio istu kaznu- kod mene u hrvatskoj lijevičari rade što hoće čekoćem glavu klešu i branitelj umre nitkoumre nitko nije odgovarao-ili da priznaju bar zločine svojih očeva- ništa ti ne priznaju-

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije