Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UDAR NA BONUSE

Britanska vlada predlaže "krizni porez" na bankarske bonuse

Chancellor
Reuters
09.12.2009.
u 13:45

Britanski Chancellor of the Exhequer Alistari Darling iznijet će parlamentu pred-proračunsko izvješće čija je jedna od glavnih točaka jednokratni porez na bankarske bonuse

U posljednjemu proračunskom izvještaju prije općih izbora, koji Alistair Darling u srijedu podnosi britanskom parlamentu, najviše pozornosti privukao je prijedlog da se bankarski bonusi, koji su u financijskoj krizi postali posebno zloglasni, oporezuju jednokratnim porezom od 50 posto. Navodno bi se taj "krizni porez" odnosio na bonuse od 10.000 funti (oko 80.500 kuna) naviše.

Iz vlade ističu da im nije namjera tom mjerom puniti proračun nego zaustaviti učestale isplate ogromnih bonusa.

Ministar gospodarstva lord Mandelson negirao je da takvim potezom vlada želi "dati bankarima lekciju":

- Mi želimo da banke skupe kapital u svojim bilancama, želimo da opet postanu profitabilne, želimo da one funkcioniraju normalno jer ostatak gospodarstva ovisi o tome. Ali također one moraju razumjeti da će ljudi biti vrlo uznemireni i da će negodovati ako vide povratak ekscesima, kulturi bonusa koju smo vidjeli u prošlosti.

Iz tabora torijevaca stižu kritike da su potezi poput "poreza na bonuse" obično zavaravanje koje služi da se skrene pozornost sa stvarnog stanja gospodarstva i toga što nema vladinih dubljih (nepopularnih) poteza koji bi donijeli stvarne uštede u proračunu, koje bi omogućile da se do 2013. prepolovi proračunski deficit što je Darling najavio.

Komentara 1

KV
kvakva
14:02 09.12.2009.

To radi - britanska vlada. Hrvatska, a zapravo antihrvatska vlada, uvela je harač čak i na mirovine te u isto doba užurbano realizira isplatu 2,4 milijuna otpremnine kuna nekom Matkoviću, pa nekom Mravku nepoznatu količinu milijuna kuna, pa mafijašima direktorima HAC-a ogromne otpremnine za \"uspješne\" novčane i ine operacije u HAC-u i tako redom. Poslije sanadera KOsor to zna bolje. Zna se.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije