Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velika Britanija

Britanska vlada: Gotovo je s nesmetanim skidanjem s interneta

internet
28.10.2009.
u 12:34

Lord Mandelson je naglasio da ovakvo postupanje britanske vlade korisnicima daje dovoljno vremena da promijene navike te da se do isteka roka od godinu dana mogu bez problema obraniti od svih optužbi.

Lord Mandelson, britanski državni tajnik za gospodarstvo, upozorio je da su dani nesmetanog skidanja podataka s interneta iza nas. Plemeniti borac protiv nelegalnog trgovanja podacima na je vladinoj konferenciji o digitalnim i kreativnim zanimanjima (C&binet) najavio da bi korisnici koji nelegalno razmjenjuju podatke mogli biti blokirani, tj. pristup internetu bi im mogao biti zabranjen.

Suzbijanje krađe intelektualnog vlasništva započinje krajem studenoga. Zakonska odredba trebala bi stupiti na snagu sljedeće godine, no već će se i prije toga korisnike koji koriste programe "filesharing" obavijestiti o mogućim posljedicama. Nakon primitka pisma internetski će se priključak nadzirati 12 mjeseci, a ako se količina razmijenjenih podataka ne smanji za 70 posto, pristup internetu mogao bi biti zabranjen. To bi se počelo primjenjivati najranije u ljeto 2011. godine.

Lord Mandelson je naglasio da ovakvo postupanje britanske vlade korisnicima daje dovoljno vremena da promijene navike te da se do isteka roka od godinu dana mogu bez problema obraniti od svih optužbi. Oni koji to neće učiniti, dodao je Mendelson, zaslužuju kaznu jer dokazuju da ne odustaju od svog ponašanja te da ne poštuju intelektualno vlasništvo.

Osobe koje su prekršile odredbe te nisu odustale od krađe intelektualnog vlasništva i kršenja autorskih prava naći će se na popisu koji će biti presudan za daljnje postupanje prema prekršiteljima.

Ključne riječi

Komentara 9

BO
bok44
13:54 28.10.2009.

...kakve sad veze s ovom vijescu ima to sto je taj Mendelson homoseksualac?

MI
mikistjep
09:09 11.11.2009.

cilj je oslabiti internet kao zadnji istinski slobodni medij i radoznalim gradjanima onemoguciti nesmetani pristup ili ga barem kontrolirati

DU
Deleted user
12:59 28.10.2009.

Nevjerojatno, ovo je korak dalje u legaliziranom prisluškivanju i nadziranju privatnog korištenja interneta bez sudskog naloga... Šta je slijedeće na redu? Hoće li i policija uskoro preventivno pratiti sve svoje građane i raditi dosjee kao u komunizmu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije