Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Britanska virusna mutacija potvrđena u Beču, Salzburgu i Tirolu, ograničenje kretanja moguće

Najviše potvrđenih zaraza novim sojem virusa sekvenciranjem je utvrđeno u jednom od staračkih domova u Beču
19. siječnja 2021. u 13:43 2 komentara 1193 prikaza
Mass testing on the coronavirus disease (COVID-19) in Vienna
Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Pretpostavljalo se da je visokozarazna britanska mutacija koronavirusa B.1.1.7  stigla i u Austriju, a to je i službeno u utorak potvrđeno od austrijskog ministarstva zdravlja.

Koronavirus u Hrvatskoj KORONAVIRUS U HRVATSKOJ U Hrvatskoj danas 520 novih slučajeva, preminulo 29 osoba

Isti izvor navodi da je metodom sekvenciranja genoma koronavirusa od 53 uzoraka uzetih od zaraženih osoba u austrijskim pokrajinama Beč, Salzburg i Tirol, kod njih čak 46 potvrđena britanska mutacija B.1.1.7

Najviše potvrđenih zaraza novim sojem virusa sekvenciranjem je utvrđeno u jednom od staračkih domova u Beču. Od 101 štićenika, njih 42 su 5. siječnja naglo oboljela od koronavirusa, što je izazvalo sumnju epidemiologa i dodatne analize. Sada je potvrđeno da je riječ o britanskoj varijanti. Nakon toga potvrđena je i zaraza kod 17 učitelja skijanja u Jochbergu u Tirolu, pristiglih iz Velike Britanije.

U Salzburgu su potvrđena još dva slučaja zaraze britanskom mutacijom, a daljnje probe iz područja salzburškog Pongaua poslane su u Beč na ispitivanje.

VIDEO 11 vrlo čestih simptoma COVID-a o kojima baš nitko ne govori.

Osim uzetih uzoraka zaraženih osoba, u Salzburgu su analizirane i otpadne vode i ustanovljena je zabrinjavajuća koncentracija novog soja virusa od gotovo 50 posto.

„Ekstremno visoki porast ove mutacije već je bio primjetan početkom siječnja“, rekao je Andreas Bergthaler iz Istraživačkog instituta za molekularnu medicinu pri austrijskoj Akademiji znanosti u Beču.

Austrijska Agencija za zdravlje i zaštitu hrane (AGES) proteklih je dana posebnim PCR testovima analizirala 776 na koronu pozitivnih uzoraka s područja cijele Austrije, a kod njih oko 150 utvrdila je sumnju u zarazu britanskom virusnom mutacijom, što se trenutačno provjerava sekvenciranjem.

„Aktualno potvrđeni slučajevi novog virusnog soja B.1.1. 7 u Austriji pokazuju da je, kao i u cijeloj Europi, ova visokozarazna varijanta stigla i kod nas“, rekao je ministar zdravlja Rudolf Anschober. Istaknuo je kako je „time još važnije da se masivno proširi potraga za mutirajućim virusom, a da svi mi zajedno konzekventno držimo razmak, nosimo FFP2 maske gdje god je to moguće i pridržavamo se higijenskih mjera“.

TREĆI PUT PRODAO TVRTKU Novac od prodaje Croduxa Petrolu Čermak će uložiti u termoelektranu

U razgovoru za austrijsku televiziju „Puls 4“ ministar Anschober na novinarski upit namjerava li Austrija također uvesti dodatna ograničenja kako bi se spriječilo razantno širenje koronavirusa i njegove visokozarazne mutacije, primjerice ograničenjem radijusa kretanja građana po uzoru na Njemačku i Izrael, odgovorio kako „ne isključuje daljnje pooštravanje mjera“.

Za ograničenje radijusa kretanja građana rekao je kako se „sve čini kako ne bi došlo do takve mjere, no da se ona ne može isključiti“. 

Anschober je izrazio uvjerenje da će mjere koje su već na snazi i one koje će na snagu stupiti 25. siječnja u sklopu produžetka lockdowna biti učinkovite i da takva ograničenja neće biti potrebna.    

Milan Bandić
Večernji doznaje
Umro je Milan Bandić!
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • Vlaskoulicanec:

    Herak, od kuda ti to da bi kretanje moglo biti ograničeno??? Niti jedan jedini austrijski medij nije o tome izvijestio!!!

  • Avatar stari mesar
    stari mesar:

    Jos malo pa i u hrvatskoj...