Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon 100 godina

Britanska kraljica Elizabeta II došla je po oprost od Iraca

kraljica Elizabeta
Foto: afp
1/3
Autori: sd, luc
17.05.2011.
u 09:43

Nakon sastanka s predstavnicima vlasti Republike Irske kraljica je posjetila Garden of Remembrance, te položila vijenac na mjesto sjećanja na žrtve koje su pale u borbi za irsku nezavisnost od britanske krune.

Odjevena u irsku zelenu boju, britanska kraljica Elizabeta II. sletjela je oko 13 sati na tlo Republike Irske. Povijesni četverodnevni posjet odvija se na 100. godišnjicu posljednjeg posjeta britanskog monarha Irskoj – George V. južni je dio otoka posjetio 1911., kada je on još bio sastavni dio britanskog imperija. Kraljica Elizabeta II. i vojvoda od Edinburgha sletjeli su u vojnu bazu Baldonnel nedaleko od Dublina, gdje ih je s cvijećem dočekala osmogodišnja učenica Rachel Fox.

Sjeverna Irska loš susjed

Kraljica je u državni posjet stigla na poziv irske predsjednice Mary McAleese, koja ju je primila u predsjedničkoj palači u Phoenix Parku u Dublinu. Uoči posjeta, predsjednica je rekla kako će on biti “fenomenalan znak uspjeha mirovnog procesa”. Dvije zemlje, kazala je, “uspostavljaju novu budućnost, vrlo različitu od prošlosti”. Ispred predsjedničke palače vojni je orkestar odsvirao himnu God Save the Queen, a potom je uslijedila i Soldier’s Song, popraćena počasnom paljbom. Kraljica je imala čast baciti zadnji sloj zemlje na drvo koje je jučer posađeno pokraj Zvona mira u Phoenix Parku.

U Irskoj ne postoji jedinstven stav o posjetu britanske kraljice, ali čini se da su pozitivni komentari glasniji od negativnih. Riječ je o konačnom pomirenju, osnovna je teza, a komentator na Radio Ulsteru čak je konstatirao da se na Sjevernu Irsku sada može gledati kao na “problematičnog susjeda obje zemlje”.

Prosvjedi

Kraljičina namjera nije bježati od prošlosti. Nakon sastanka s predstavnicima vlasti Republike Irske kraljica je posjetila Garden of Remembrance, te položila vijenac na mjesto sjećanja na žrtve koje su pale u borbi za irsku nezavisnost od britanske krune.

Nisu svi jednako oduševljeni posjetom. Na osiguranje događaja Irska je, unatoč ekonomskim problemima, potrošila 30 milijuna eura. Jako osiguranje s više od 6000 policajaca i vojnika na ulicama sprečava republikanske prosvjednike da se probiju u blizinu visoke gošće.

Irska policija pronašla je u ponedjeljak navečer eksplozivnu napravu u autobusu u Dublinu. Bomba je prema riječima službenih osoba bila spremna za uporabu, a povezuje se s današnjim posjetom britanske kraljice Elizabete II. Irskoj. Paklena naprava pronađena je u prtljažnom dijelu autobusa u zapadnom dijelu Dublina, a pirotehničari Irske vojske su je nakon toga deaktivirali te ostatke poslali na analizu i testiranje nadležnim policijskim službama.

Stručnjaci za eksploziv, prema pisanju AP-a, istražuju još najmanje jednu sumnjivu napravu u Dublinu.

 

Komentara 69

AG
Agramer198
00:54 18.05.2011.

@U2 to znači da u Srbiji ima puno kretena.. Nadam se da me neće sada admin izbrisati jer samo reagiram na dolje napisan komentar koji je u istom duhu...

OB
-obrisani-
22:53 17.05.2011.

ti nisi normalan...... po čemu bih se ja, eto, al Qaidi priključio ? Šta te je navelo na takav zaključak ? moj komentar ne može bti više pacifističan nego što je da ti nisi malo opsjednut, Štoki ?

OB
-obrisani-
00:53 18.05.2011.

By 2025, six major emerging economies -- Brazil, China, India, Indonesia, South Korea, and Russia -- will account for more than half of all global growth, a World Bank report predicted Tuesday. . A gdje je Izrael?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije