Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Guy Verhofstadt

Britanska je ponuda daleko od 
onoga na što građani EU imaju pravo

Foto: Reuters
10.07.2017.
u 09:10

Guy Verhofstadt, predsjednik upravljačke skupine za Brexit i predsjednik Kluba zastupnika ALDE-a

Iako prihvaćamo Brexit kao demokratski izbor, nikada nismo bili uvjereni u to da je on dobra stvar. Nije dobar za gospodarstvo, sigurno nije dobar za položaj Europe i Ujedinjene Kraljevine u svijetu, a što je najvažnije, nije dobar ni za građane. Nakon što smo pročitali dokument UK-a o pravima građana, to naše stajalište još je čvršće. U tekstu nije ispunjeno čak ni nastojanje autora da se “naglasak stavi na građane”, s obzirom na to da se njime nad živote milijuna Europljana nadvio tamni oblak nejasnoće i nesigurnosti.

Ako ga usporedimo s prijedlogom Michela Barniera, pregovarača EU za Brexit, razlike su goleme. Prema prijedlogu EU, i britanski građani i građani EU zadržali bi jednaka prava i jednaku razinu zaštite koje trenutačno uživaju u okviru prava EU. Sva prava stečena prije datuma povlačenja bila bi izravno primjenjiva, uz doživotnu zaštitu, potpuni reciprocitet i jednako postupanje. To je stajalište jednako jednostavno i jasno kao što je i pravedno. To je ono što većina Britanaca želi kada kaže da želi zadržati svoj status građana EU.

Odgovor Ujedinjene Kraljevine na našu velikodušnu ponudu, koji smo primili nakon tri tjedna, stigao je kao hladan tuš. Britanska vlada predlaže da europski građani dan nakon Brexita dobiju status “državljana trećih zemalja”. Ti bi državljani u UK-u imali manja prava od onih koja se britanskim državljanima nude diljem EU. Europljani neće samo izgubiti svoje pravo na glasovanje na lokalnim izborima već će se i na buduće članove njihovih obitelji primjenjivati zahtjev o minimalnom dohotku, a nejasno je kakav će status imati djeca koja se rode nakon Brexita. Britanski prijedlog za sobom povlači stvarnu opasnost od stvaranja “građanstva drugog reda”. To je suprotno čak i manifestu kampanje “Vote Leave” (Glasaj za izlazak), u kojemu se obećavalo da se prema građanima EU neće postupati “ništa nepovoljnije nego sada”.

Osim tog uskraćivanja reciprociteta, čini se da Velika Britanija želi zauzeti vodeće mjesto po količini birokracije. Svaki član obitelji, uključujući i djecu, morat će podnijeti poseban zahtjev za dobivanje “uređenog statusa”. Osobe koje do isteka razdoblja odgode ne budu ispunjavale uvjet petogodišnjeg boravka morat će podnijeti dva zahtjeva: jedan kako bi zatražili dozvolu za boravak, a drugi kako bi zatražili dobivanje “uređenog statusa”. Nadalje, nisu ponuđena jamstva za jednako postupanje prema tim podnositeljima zahtjeva.

No birokracija nije nerješiv problem. Stvarni razlog za zabrinutost počiva u kontinuiranoj nesigurnosti. Više od godinu dana nakon referenduma o Brexitu, britanski prijedlog ostavlja mnoga pitanja otvorenima. Hoće li europski studenti morati plaćati više za svoje školovanje, čak i ako su se prijavili za novu akademsku godinu 2019./2020.? Hoće li se liječnicima zajamčiti da će njihove kvalifikacije i dalje biti priznate u UK-u? Zašto se uopće ne spominju prekogranični radnici koji rade u UK-u, ali žive u EU? I konačno, zašto vlada UK-a jednostavno ne potvrdi da nijedan građanin EU neće izgubiti svoja prava prije nego što Brexit stupi na snagu? Iako izrazito poštujemo britanski pravni sustav, sudovi primjenjuju zakone koje su usvojili britanski političari koji trenutačno ne mogu ništa garantirati čak ni kratkoročno, a kamoli doživotno. Stoga bi i britanski i europski građani trebali moći ostvarivati svoja prava u okviru mehanizma u kojemu Sud Europske unije potpuno ispunjava svoju ulogu.

Početkom 2019. zastupnici u Europskom parlamentu odlučivat će o dogovoru o Brexitu. U nadolazećim mjesecima blisko ćemo surađivati s pregovaračem EU i 27 država članica, kako bismo pomogli u usmjeravanju pregovora. Želja nam je postići ambiciozan i progresivan sporazum o povlačenju i želimo naglasiti da je prije utvrđivanja novog odnosa između EU i UK-a potrebno ostvariti dostatan napredak (osobito u pogledu građanstva i financijske nagodbe). Vremenski okvir za pregovore završava 30. ožujka 2019. i nećemo podržati produljenje tog roka, jer bi UK u tom slučaju morao održati europske izbore u svibnju 2019. Takav je scenarij jednostavno nezamisliv.

Europska unija ima zajedničku misiju koja obuhvaća produljivanje, unapređivanje i proširivanje prava, a ne njihovo smanjivanje. Nikada nećemo podržati retroaktivno ukidanje prava. Europski parlament zadržat će svoje pravo da odbije svaki sporazum u okviru kojega se prema građanima EU, bez obzira na njihovo državljanstvo, postupa na način nepovoljniji od sadašnjega. Za nas je to pitanje temeljnih prava i vrijednosti, koji su u središtu europskog projekta.    

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije