Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turistička utrka

Britanci za ulazak u Hrvatsku moraju imati negativan test

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/3
22.07.2021.
u 09:21

Naša zemlja ima incidenciju od 33 zaražena na 100 tisuća stanovnika tijekom posljednja dva tjedna, i za turiste je zasad najsigurnija zemlja na Mediteranu.

Turistička se utrka s koronavirusom nastavlja. Hrvatska je s incidencijom od 33 zaražena na 100.000 stanovnika tijekom posljednja dva tjedna zasad najsigurnija zemlja za putovanja na Mediteranu, ali u mnogim emitivnim državama Europe situacija se pogoršava i turizam svakodnevno bije bitku za što dulju sezonu, točnije za svaki novi tjedan. Gostiju je, nasreću, i dalje svakim danom sve više. U ponedjeljak su, prvi put ove godine, premašili dnevnu brojku od 800.000, a trenutačno ih jadranski domaćini ugošćuju 840.000. Stranaca je 725.000, a na top-listi najbrojnijih nacija nema iznenađenja; i dalje je u zemlji najviše turista iz Njemačke, Slovenije, Poljske, Austrije i Češke.

Sigurniji nego kod kuće

Većina se, inače, odmara u Istri (235.000), na Kvarneru ih je 160.000 te u Splitsko-dalmatinskoj županiji 155.000 i Zadarskoj 142.000. Jug je i dalje u ponajvećem zaostatku za prijepandmijskim brojkama, a gledano po destinacijama, najposjećeniji su: Rovinj, Vir, Poreč, Medulin i Umag. Prvih dvadeset dana srpnja s dva milijuna dolazaka bolje je za 42 posto nego lani, a 13,2 milijuna noćenja predstavlja rast od 35 posto.

Turisti koji su trenutačno kod nas ne štede komplimente. Austrijanac Gerhard N. kaže da se u Hrvatskoj osjeća sigurnije nego kod kuće.

– Jadranska obala dovoljno je velika i svi smo na poželjnoj udaljenosti jedni od drugih – zadovoljan je Austrijanac.

Video - Hoće li turistička sezona završiti ranije? Ministrica Nikolina Brnjac: Narančasto upozorenje jasan je znak

 

Slično govori većina naših gostiju. Iako, sve to skupa nije špica sezone na kakvu smo navikli prije korone kad je dnevni broj gostiju itekako premašivao milijun, ali zadnjih dana lagano je porastao čak i broj Britanaca, kojima je prije nekoliko dana skinuta obveza karantene na povratku u svoju zemlju. Mnogi su Britanci izabrali odmor provesti u svojoj zemlji, međutim, prije tjedan dana ih u Hrvatskoj bilo 2500, a sada ih je oko tisuću više. Kako će izgledati nastavak sezone krajnje je neizvjesno budući da se situacija mijenja iz dana u dan. Recimo, spomenuti Britanci, ali i Rusi te Ciprani, od ponedjeljka će pri ulasku u Hrvatsku morati pokazati negativan test, neovisno jesu li cijepljeni ili su preboljeli virus.

S druge strane, stižu i neke pozitivne vijesti. Prema podacima američkog Johns Hopkins Univerziteta, naša zemlje trenutno ima bolju epidemiološku situaciju od izravnih konkurenta Italije, Grčke, Portugala i Španjolske, koja je u crvenom s 582 zaraženih na milijun stanovnika. U Portugalu je 318 zaraženih na milijun stanovnika, u Grčkoj 256, a Cipar, recimo, već je na 1150.

Optimizam u zimmer freiju

Hrvatska se dobro drži i prema njemačkom institutu Robert Koch, koji prati epidemiološku situaciju po županijama i koji je glavni orijentir njemačkim, austrijskim i švicarskim turistima. Zasad se po Kochu kod nas sve zeleni osim Zadarske županije. No, zbog svega, turistički radnici ne mogu dovoljno naglasiti koliko je važno da Hrvatska zadrži stabilnu epidemiološku situaciju.

– Mi smo optimisti – kaže predsjednica Zajednice obiteljskog turizma HGK Martina Nimac Kalcina.

– Očekujemo dobar nastavak sezone, konkurencija je u crvenom, mi nismo, a prema rezervacijama do konca kolovoza popunjenost je dobra i sezona bi trebala biti bitno bolja nego lani. Očekujem 70% prometa iz 2019. S obzirom da je velika većina gostiju cijepljena, čak i da uđemo u crveno, to ne bi smio biti prevelik problem jer, kako sada stvari stoje, čak ni tad neće morati u karantenu na povratku. Osim toga, mi smo blizu, do nas mogu i automobilom, i vjerujem da ni u tom scenariju neće odustati od odlaska na ljetovanje. 

Komentara 17

A1
Ante_1964
09:56 22.07.2021.

Nakaradni ,lažljivi stožer i vlada će uništiti sve što još nije uništeno,pustite ljude da putuji i uživaju u odmoru.Kako ja ne vidim u svom okruženju kako ljudi padaju mrtvi po ulicama,svi koji su imali koronu,ništa strašno,ne poznam nikoga tko je umro a poznam tko je nahebao od cjepiva.

Avatar Sand_dan_Glokta
Sand_dan_Glokta
10:44 22.07.2021.

Koliko ja vidim, covid putivnice i potvrde testa služe samo zato da vam omoguće da trošite novce. Maske i treća doza kao nagradni bonus 😁 Samo naprijed ovce!

NN
novo nenormalni
09:44 22.07.2021.

a kaj je sa onima koji su cjepljeni sa dvije doze i imaju kovid putovnice? ili ipak ne vjerujemo cjepivu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije