Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tajne službe

Britanci špijune samo ispituju, a Korejci od njih žele bijelu djecu

Edward Snowden
Reuters/PIXSELL
19.08.2013.
u 21:16

Britanska policija nije htjela komentirati slučaj ispitivanja novinara koji je objavio Snowdenov iskaz o prisluškivanju tvrdeći da je istraga još uvijek u tijeku te da ne daju detalje

Usputno slijetanje u Londonu zrakoplova koji je prometovao između Njemačke i Brazila britanska je obavještajna služba iskoristila kako bi uhitila i ispitala dvadesetosmogodišnjeg Davida Michaela Mirandu, ljubavnog partnera Glenna Greenwalda, novinara Guardiana koji je objavio Snowdenov iskaz o prisluškivanju. Brazilski novinar Miranda, bio je tjedan dana u Berlinu kako bi redateljici Lauri Poitras predao dokumente vezane uz Snowdenov slučaj.

Oduzeta elektronika

Brazilca su punih devet sati ispitivali u zračnoj luci Heathrow i to na temelju britanskog zakona o terorizmu, a potom su ga pustili da nastavi svoje putovanje preko oceana. Doduše, oduzeli su mu sve elektroničke uređaje, DVD-e, USB-spremnike pa čak i videoigrice koje je nosio sa sobom, no ipak nije prenoćio iza rešetaka. Miranda može biti zadovoljan kada se uzme u obzir da je preko Greenwalda prilično povezan s Edwardom Snowdenom, koji u ovome trenutku slovi kao najveći izdajnik i špijun u suvremenoj povijesti SAD-a.

Devet sati ispitivanja i gubitak nekolicine uređaja mala je cijena koju je platio za slobodu, pogotovo ako se zna kako su završili oni koji su na ovaj ili onaj način kroz povijest bili povezivani s nekim od oblika špijunaže. Tako je Gary Powers, pilot špijunskog zrakoplova U-2 koji je šezdesetih srušen iznad tadašnjeg SSSR-a, puno teže prošao. Iako su dužnosnici SAD-a nakon obaranja tvrdili kako se radi o zalutalu meteorološkom zrakoplovu, nisu pojma imali kako je letjelica srušena, glavni dijelovi bili su gotovo neoštećeni pa su baćuške iz Kremlja u ruke dobili cjelokupnu tehnologiju za snimanje iz zraka. Ujedno, Powers se nakon nekoliko dana ispitivanja koje, gotovo je sigurno, baš i nije bilo u skladu sa Ženevskom konvencijom ili pravilima humanizma, slomio i sve ispričao istražiteljima, a potom se i javno ispričao sovjetima. Osuđen je na tri godine zatvora, a kad se vratio u SAD, naišao je na relativno hladan doček jer nije uništio zrakoplov u padu, niti je popio kapsulu cijankalija koju mu je prije leta dala CIA kako ne bi pao u ruke neprijatelju. Lošije od Powersa prošao je Yosef Amit, američki špijun u Izraelu, koji je iza rešetaka proveo osam godina. Još teže prošao je izraelski špijun u SAD-u Jonathan Pollard koji je već 25 godina u zatvoru i koji će kaznu služiti do kraja života. Ipak, možda je najteže od svih špijuna ili prebjega prošao američki narednik Charles Robert Jenkins koji je još 1965. prebjegao iz vojske u Sjevernu Koreju.

“Stranac za rasplod”

Jenkins, doduše, nije bio špijun nego američki vojnik na straži u sklopu demilitarizirane zone, no kada se pitaju vlasti u Pyongyangu, to je jedna te ista stvar. Krateći vrijeme u stražarnici, narednik je popio 10 piva i tada mu je sinulo kako bi bilo sasvim zgodno prebjeći u Sjevernu Koreju. Nakon što je napustio stražarsko mjesto i prehodao preko minskog polja Jenskinsa su odmah uhitili kao špijuna i odvukli u sjedište sjevernokorejske obavještajne službe. Nakon ispitivanja, bačen je u spartanski namještenu ćeliju, a potom je bio prisiljen proučavati djela Kim Il-sunga po 11 sati na dan. Nakon tri godine znao ih je napamet, a onda je došlo vrijeme za drgu fazu sjevernokorejskog plana. Jenkins je korišten kao “materijal za raspold”, kao stranac u sjevernokorejskom vlasništvu koji će vladi u Pyongyangu stvoriti cijeli niz špijuna nekorejske fizionomije. S istom namjerom sjevernokorejski agenti su u inozemstvu nekoliko puta otimali žene koje bi potajno dovodili u zemlju.

– Nisam bio jedini zatočeni stranac koji je morao oploditi otete strankinje. Bilo nas je još nekoliko, a među njima bio je i jedan Francuz – kaže Jenskins koji danas živi u Japanu. Nakon tridesetak godina “rasploda”, Jenkinsu je odobreno da se oženi jednom od otetih strankinja, japankom Hitomi Soga koju su sjevernokorejski agenti oteli još 1978. godine. U braku su dobili dvoje djece, dvije kćeke koje im nisu oduzete, a nenadano su pušteni iz Sjeverne Koreje 2002. godine kada je Kim Jong-il pokušao uspostaviti bolje odnose s Tokiom. Čim je došao u Japan, Jenkinsa je uhvatila vojna policija SAD-a i nakon 24 dana ispitivanja nečasno ga otpustila iz vojske zbog bijega od prije gotovo 40 godina. Danas živi u Japanu, govori samo korejski jer je engleski jezik zaboravio, i radi kao starac u jednom od lokalnih muzeja. Kada se uzmu u obzir sudbine svih ovih špijuna i “špijuna”, mladi Brazilac koji je povezan sa Snowdenom odlično je prošao. Nijednu noć, a kamoli godinu, nije proveo iza rešetaka.

>>Snowdenovi podaci: Hrvatska nije zanimljiva američkim špijunima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije