Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sumnjiva smrt

Britanci od Kine zatražili istragu o smrti njihova državljanina

Bo Xilai
Reuters/Pixsell
26.03.2012.
u 12:43

Službeno objašnjenje koje je dosad navođeno kao uzrok smrti pretjerana je konzumacija alkohola

Velika Britanija zatražila je od Kine da istraži smrt svojeg državljanina Neila Heywooda koji je umro pod još nerazjašnjenim okolnostima u gradu Chongqingu na jugozapadu Kine u studenom prošle godine.

Gradom je, prema pisanju Guardiana, tada upravljao Bo Xilai, moćni čelnik kineske komunističke partije čija je smjena nanijela velik udarac temeljima vladajuće garniture.

Neil Heywood preminuo je nakon čega je i kremiran, no o stvarnim uzrocima njegove smrti i povezanosti sa Xilaijem u posljednje su vrijeme počele kružiti sve glasnije špekulacije.

Iz britanskog ministarstva vanjskih poslova izjavili su da je od Kine zatražena istraga cijelog slučaja nakon informacija koje su primili, a koje pokazuju sumnjive okolnosti u slučaju smrti njihova državljanina. 

Službeno objašnjenje koje je dosad navođeno kao uzrok smrti je pretjerana konzumacija alkohola.

Kakva je točno povezanost preminulog Britanca sa Xilaijem trebala bi pokazati istraga. Bo Xilai bio je jedan od najmoćnijih ljudi tog dijela Kine i ove je godine trebao biti postavljen na visok položaj u središnjem odboru Komunističke partije Kine.

Smijenjen je nakon što je njegov dugogodišnji šef policije Wang Lijun, nakon što je postao predmet istrage, utočište potražio u američkom veleposlanstvu. 

Komentara 2

ŠĆ
šćtrlj
13:18 26.03.2012.

\"...Britanci od Kine zatražili... ____ valjda lijepo zamolili...

Avatar nekakav
nekakav
13:25 26.03.2012.

napio se englez, pa umro...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije