Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAF u sjevernom Iraku

Britanci napali prve mete ISIL-a: 'Ovo je osobno zbog Davida Hainesa'

Avion RAF-a
Foto: Reuters/ PIXSELL
1/2
30.09.2014.
u 21:14

Pripadnici RAF-a nadaju se da mogu zaustaviti patnje ISIL-ovih taoca, među kojima je bio i sisački zet David Haines

Borbeni zrakoplovi britanskih Kraljevskih zračnih snaga (RAF) napali su dvije mete Islamske države na sjeveru Iraka u svom prvom napadu od kad im je u petak odobrena vojna akcija.

- Dva lovca Tornado GR4 dobili su zadatak pomoći kurdskim vojnicima koji su bili pod napadom od strane ISIL-ovih terorista. Oni su identificirali i napali poziciju ISIL-a, kao i kamion pun oružja koji se nalazio na istom području. Oba Tornada su se vratila sigurno u svoju bazu, a početna procjena je da su oba napada bila uspješna - izjavio je britanski ministar obrane Michael Fallon, javlja Daily Mail.

Članovi posade RAF-a izjavili su prije svoje misije kako je njihov zadatak osoban s obzirom da su pripadnici Islamske države obezglavili britanskog humanitarca Davida Hainesa (44) koji je nekada služio u RAF-u. - Mi ćemo operacije obaviti kao profesionalci, one će biti kao i svake druge. No, svako ljudsko biće je zgroženo onime što ISIL radi britanskim taocima, pa tako i pripadnici RAF-a. K tome, jedna od njihovih žrtava bio je pripadnik RAF-a pa je ovo osobno za sve nas ovdje - ispričao je pripadnik posade koja je poslana na operaciju u sjeverni Irak, piše The Telegraph.

- Ne radi se o osveti, već o nekoj vrsti pravde i svakako nade da možemo zaustaviti da još ljudi pati na način na koji je patio David i ostali zatočenici - dodao je.

Podsjetimo, Haines je 12 godina radio u RAF-u kao inženjer, nakon čega je postao humanitarac u ratnim zonama. U Hrvatsku je došao 2000. godine kada je radio kao voditelj ureda njemačke humanitarne organizacije Arbeiter Samariter Bund u Petrinji i Kninu. Haines je bio voditelj kninskog ureda njemačke humanitarne organizacije i sve do 2004. bavio se obnovom kuća i sela od Islama Grčkog do Vrlike. Prema pričama Siščana David je u Hrvatskoj živio više godina, a navodno je već početkom Domovinskog rata kao humanitarac njemačkog ASB-a organizirao dopremu pomoći na petrinjsko područje. Ovdje je i upoznao suprugu Draganu Prodanović s kojom se vjenčao u jesen 2010. godine.

>> ISIS objavio da je smaknuo hrvatskog zeta Davida Hainesa, Cameron: Čin čistog zla, privest ćemo ih pravdi

>> Balkanski borci ISIL-a uhvaćeni na snimci: 'Je l' puno ranjen? Je l' ima deka?'

Komentara 29

Avatar una12
una12
00:44 01.10.2014.

Samo udrite decki, ostavite spaljenu zamlju iza vas i ne stedite nikoga od tih terorista!

DU
Deleted user
21:25 30.09.2014.

Prži bagru....

Avatar _Hedon_
_Hedon_
21:42 30.09.2014.

Pošaljite ih kod 99 djevica

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije