Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
METALSKA INDUSTRIJA

Britanci gase škver u Lamjani na otoku Ugljanu, 80 radnika bez posla

08.06.2009.
u 15:38

ZADAR – Vlasnici remontnoga brodogradilišta Nauta Lamjana pokraj Kali na otoku Ugljanu, britanski fond Jupiter Adria, ustraje u prenamjeni prostora na kojemu se nalazi u turističku zonu i unatoč tomu što to Prostorni plan Zadarske županije na tome području ne predviđa turističku zonu.

Jupiter Adria je na internetu za britansko tržište oglasila prodaju čak 734 apartmana, od čega planiraju zaraditi 109 milijuna eura.

No, nigdje ne spominju što će biti s nas 80 stalno zaposlenih radnika u brodogradilištu, koje u slučaju većih narudžbi broj poveća i do 500 ljudi – kazao je danas u Zadru glavni sindikalni povjerenik Naute Lamjane Mario Košta, koji tvrdi kako je ključno obraniti koncesiju na brodograđevnu djelatnost što su je od hrvatske države dobili do 2031. godine.

– Uvala Lamjana, u kojoj je na 154.000 četvornih metara brodogradilište, upisana je kao luka posebne namjene.

Državno zemljište
Dakle, Britanci najavljuju prodaju apartmana na zemljištu koje pri pretvorbi brodogradilišta nije uopće ušlo u njegovo vlasništvo, već je u vlasništvu države. Očito je da se Lamjani sprema stečaj, radnike bi se poslalo kući, da bi se onda trgovalo zemljištem – podvukao je Mario Košta, koji napominje da Jupiter Adria uz apartmane planira i gradnju marine sa 175 vezova i još 200 suhih vezova.

Dodao je da je Općina Kali u uvali Lamjani promijenila svoj prostorni plan koji je tako postao drugačiji od Županijskoga plana te je smanjila prostor predviđen za brodogradilište, odnosno predvidjela njegovu prenamjenu.

Suglasnost Ministarstva
– Za te je izmjene Općina zatražila suglasnost Ministarstva prostornog uređenja, koje je pak zatražilo dodatna mišljenja. Iz odgovora koji su nam poslali iz Ministarstva prostornog uređenja proizlazi da se Ministarstvo gospodarstva protivi prenamjeni, dok je Ministarstvo mora dalo suglasnost – istaknuo je Mario Košta, koji tvrdi da samo lučki dio brodogradilišta vrijedi oko 100 milijuna dolara.

Koštine je tvrdnje danas podržao i predsjednik Sindikata metalaca Vedran Dragičević, koji drži kako bi Jupiter Adria brodogradilište mogao zatvoriti tako da mu postupno smanjuju opseg posla.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije