Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
projekt na čekanju

Brijuni Rivijera ponovno odgođeni zbog nepoštivanja građana

ivan jakovcic
Marko Prpić/VLM/PIXELL
21.06.2011.
u 11:42

Arhitekti tvrde kako je koncept Brijuni Rivijera nefunkcionalan i financijski poražavajući te su upravo takvi koncepti u svijetu davno odbačeni

Skupština Istarske županija, koja se sinoć održala u Pazinu, nije izglasala prihvaćanje prijedloga Ugovora o provedbi razvojnog programa Brijuni Rivijera na lokacijama Pineta, Hidrobaza i Otok Sv. Katarina-Monumenti.

Dan uoči mogućeg prihvaćanja ugovora reagirala je oporba IDS-u - Ladonja i građanska inicijativa za Muzil Volim Pulu te pulski Zeleni. Oni su unaprijed bili protiv prihvaćanja ugovora uz primjedbu da ugovor ne poštuje prioritete građana i lokalne samouprave, a spominjale su se i moguće malverzacije.

Uoči početka skupštine jučer je na mirni prosvjed došlo 15-ak građana, članova građanske inicijative. Nekoliko dana prije zasjedanja skupštine upućena je vijećnicima i reakcija Udruženja hrvatskih arhitekata i Društva arhitekata Istre u kojima obrazlažu zašto se ne slažu s ugovorom. Arhitekti kažu da ugovor ne sadrži stručno obrazložene podloge i dodatne provjere te planerske aspekte obuhvaćenog područja, da su mehanizmi kroz koje lokalna zajednica može izražavati svoje interese i želje za promjenom svedeni tek na formalno provođenje postupaka javne rasprave o planovima užeg područja.

“Prostorni koncept zamišljen kao zasebni dio grada u svijetu je odbačen model koji se dokazao kao nefunkcionalan i financijski poražavajući“, upozorili su arhitekti.

Prihvaćanje ugovora je odgođeno, pa će uz brojne primjedbe istarski župan Ivan Jakovčić morati s Vladom usuglasiti tekst ugovora koji će ići na Skupštinu Istarske županije. Suglasnost na ugovor moraju dati i Fažana, Pula i Vodnjan na čijim se područjima kani graditi Brijuni Rivijera, projekt čija se realizacija čeka već 10-ak godina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije