Naslovnica Vijesti Hrvatska

Brijuni: Osoblje za novog šefa Josipovića ugodilo sva tri klavira

– Peglam im 30 godina rublje i košulje, kojih sam ispeglala 10.000 – kaže Zvjezdana Ajhorn – a nijednu tu poznatu osobu nisam upoznala. Domaćini iz istarskog raja sjećaju se navika hrvatskih predsjednika...
07. ožujka 2010. u 12:37 16 komentara 1541 prikaza
ivo-svira
Pogledajte galeriju 1/5

Predsjednik Josipović, koliko znam, nije nikada bio na Brijunima, a kada će doći, to ćemo znati tek kada s nama kontaktira protokol – odvratila nam je glasnogovornica Javne ustanove Brijuni Vesna Klunić na pitanje kada očekuju posjet novoga predsjednika. U rezidencijalne zgrade nitko nepozvan ne može ući. Vojska ih čuva, a od pogleda radoznalaca skrivaju ih ograda, park i šuma.

– Nedavno smo ugodili i klavire. U Bijeloj vili, Jadranci i Brijunki ukupno su tri, dva engleska i jedan bečki – povjerava nam Nikola Brščić, voditelj službe za rezidencijalne zgrade, podatak koji će zasigurno obradovati i predsjednika Josipovića. S Brščićem i ostalim domaćinima na Brijunima razgovarali smo o navikama povlaštenih gostiju toga raja – hrvatskih predsjednika. Na raspolaganju su im vile Vanga, Galija i Madona, s ukupno 33 hektara parkova.

Ankica si je nosila ljetnice

– Predsjednik Mesić nije dolazio privatno na odmor, a predsjednik Tuđman jest, ali bi na godišnjem i radio – sjeća se Brščić. Nekada omiljenu Titovu Vangu, udaljenu oko 1500 metara od Bijele vile, voljeli su i Mesić i Tuđman. Ondje su se kupali.

– Na otocima Galiji i Vangi revitalizirali smo plantaže mandarina, pa je sada 70 posto rodno. Ubere ih se približno 2,5 tone. I vinograd je ondje obnovljen, prije 20 godina, a bude iz njega i 500 litara vina – kaže Bršičić. Sve vino, kaže, ostaje na Vangi. Arhivska vina nisu se dirala. Neka nisu konzumna jer su iz devedesetih19. stoljeća, a mnoga su poklon Titu, što su svi predsjednici poštovali. I svi su, bar jednom, posjetili Ivicu Bulanta, domara na Malom Brijunu, na kojem je impozantna austrougarska tvrđava Minor. – I Račan je jednom, sa Šerbedžijom, bio kod nas na ručku. Uvjeren sam da će doći i Josipović – kaže Bulant, koji je na Malom Brijunu 18 godina, a do prije pet godina s njim je radila i njegova supruga Milka, koja je sada u mirovini. Bulant je ljeti stalno na otoku, u kućici uz more. – Nadzirem otok i štitim ga kada je nevrijeme i više turista – kaže domar.

Mnogi su ljudi zaslužni za sjaj i neodoljivost otoka. U sjeni bogatih i slavnih, elite i tajkuna, državnika i okrunjenih glava rade i izvan sezone. Vrtlare Nevenku Šalov i Slavka Sabadoša susrećemo ispred hotela "Neptun" dok pokušavaju ukrotiti goleme listove kaktusa. – Uklanjamo trule listove agave. Nastradale su kad je pao snijeg – kažu Nevenka i Slavko. Nevenka taj posao obavlja 20 godina. – Sređivala sam park uz predsjedničke vile kada je dolazio Tuđman. On bi najčešće prošao pokraj nas i samo ozbiljno kimnuo glavom za pozdrav – sjeća se Nevenka, a Slavko dodaje da je Mesić uvijek pitao: Ide li posao? Njihov šef, voditelj pododsjeka flore Stanko Blašković na Brijunima je oko 40 godina. – Ovdje ima više od 700 biljnih vrsta, a najviše ih je zasađeno u vrijeme Tita, i to egzotične, poput eukaliptusa, lagerstroemija (ljetnog jorgovana) i hibiskusa. Tito je volio biljke i nije dopustio da se grane režu, nego je govorio ljudima neka se sagnu ako prolaze ispod grane koja visi. Tuđmana biljke uopće nisu zanimale, samo se raspitivao za teniske terene. No Tuđmanova supruga je voljela biljke, pa je tražila i da joj neke ljetnice, lavandu, alou i koprivu, damo da nosi u Zagreb. Mesić je pak posadio tri cedra, da ostane uspomena na njega – sjeća se Blašković. Na pustom otoku na cesti susrećemo desetak sobarica koje provjeravaju jesu li sobe spremne za prihvat gostiju. Marinka Tomičić osam godina sprema sobe u "Neptunu". U sezoni je zadužena za dvadesetak soba. – Sve mora biti uredno i zategnuto. Znam svaki noćni ormarić, ormar, stolić... napamet – smije se.

Čekala kavu s Mesićem

Sobaricama ovih dana pomaže Zvjezdana Ajhorn, koja 34 godine radi u glačaonici. Tri je desetljeća glačala rublje poznatih osoba, izglačala je više od 10.000 košulja, a nikada te poznate nije upoznala. – Tito je volio bijele košulje, a Mesić s uzorkom, živih boja – kaže Zvjezdana, kojoj se nije ispunila najveća želja. – Nadala sam se da će Mesić doznati da sam mu i ja glačala košulje, i da ću jednom popiti kavu s njim. On je moj miljenik. Ne znam hoću li imati prigodu upoznati predsjednika Josipovića. Djeluje mi nježno, pa će valjda takvih boja biti i njegove košulje – nagađa Zvjezdana, kojoj je najviše muke zadalo glačanje Pavarottijeve odjeće zbog veličine i komplicirana kroja.

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • Avatar punkufer
  punkufer:

  Koliko to KOŠTA? Tko plaća klavire, njihovo ugađanje, peglanje i ostalo preseravanje? I to dok se sljacima ne isplaćuje ugovoreno, a žito im je pokradeno? Sramota!

 • stefj:

  Vau, koja vijest. Ovo je sigurno najbitnije što se dogodilo zadnjih dana i zaslužuje naslovnicu. Mi građani smo jednostavno oduševljeni što će nam dragi vrhovnik nastaviti svirati ..r.. kao i do sada.

 • Avatar punkufer
  punkufer:

  Što ne ode s jednim klavirom u Viroviticu malo odsvirati seljacima. Da vidiš zahvalne publike...