Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CARUJE KAOS

Brexit razara glavne stranke

Foto: Simon Dawson/REUTERS/PIXSELL
1/3
20.02.2019.
u 20:12

Bivši Laburisti oformit će nezavisni klub u parlamentu, ali neki najavljuju osnivanje stranke

Britanskom političkom scenom, nekada poznatoj kao najuglađenijoj na svijetu, caruje pravi kaos. Nakon što je Konzervativna stranka kreirala nezapamćenu konfuziju oko izlaska zemlje iz Europske unije, neredu je pridonijela i oporbena Laburistička stranka koju je zbog unutarstranačkog ideološkog sukoba napustilo sedmero članova. Centristi koji su nekada bili većina u ovoj stranci pobunili su se protiv politike lidera Jeremyja Corbyna kojeg se već dulje promatra s centra i desnice kao prikrivenog antisemita i krajnjeg ljevičara čiji je nejasan stav oko Brexita također bio ključ u raskolu.

Institucionalni antisemitizam

Sedam laburističkih zastupnika napustilo je stranku u ponedjeljak i najavilo da će se okupiti u nezavisnom parlamentarnom klubu te se zasad neće povezivati s nekom od parlamentarnih stranaka. Također su neki od njih rekli kako u ovom trenutku ne planiraju osnovati novu stranku.

Kako su svi zastupnici koji su izašli iz stranke zagovornici ostanka zemlje u EU, izrazito ih je razočarao Corbynovo nećkanje koju stranu podržati pri glasanju o Brexitu na referendumu. Uz to, svoje stavove stranka nije iskristalizirala ni kasnije i konzervativci su, unatoč nezapamćenom kaosu, ostali najsnažnija stranka u zemlji iako su Laburisti osvojili 30 mandata više na izborima 2017. nego dvije godine prije.

Antisemitizam pak se u stranci proširio na krilima kritike izraelske politike prema Palestincima, što posebno naglašavaju mlađi glasači, simpatizeri i članovi Laburističke stranke. Corbyn je također 2012. branio na društvenim mrežama mural koji je prikazivao židovske bankare kako iskorištavaju siromašne. Također je isplivalo da je polagao cvijeće na grobove terorista iz grupe Crni rujan koji su organizirali ubojstva 11 izraelskih sportaša u Münchenu. Corbyn je poslije ublažio neke od svojih stavova prema antisemitizmu u stranci i obećao je raditi na tomu da se iskorijeni, ali nije uspio uvjeriti centrističke članove stranke da su mu namjere iskrene.

Luciana Berger, Židovka, i jedna od sedmero laburista koji su postali nezavisni zastupnici bila je vrlo oštra.– Ne mogu ostati u stranci za koju sam zaključila da je institucionalno antisemitska – rekla je Berger.

Chris Leslie, bivši ministar i također jedan od onih koji su napustili stranku, rekao je da je laburiste “otela politička mašina krajnje ljevice”, a stav stranke prema Brexitu opisao je “izdajom Europe”.

Mladi zastupnik Chuka Umunna, kojeg su neki vidjeli kao budućeg lidera stranke, pak je među onima koji su najavili da bi se mogao kreirati novi pokret ili stranka.

Zamjenik predsjednika stranke Tom Watson prema bivšim je zastupnicima bio blag.

– Priznajem da sam se bojao da će doći ovaj dan – rekao je on i dodao da stranci treba zaokret. I dok Corbyn brani svoju politiku uvijek istim riječima: “Nikada nismo bili popularniji”, drugi su se zabrinuli i sjetili 1980-ih kada je u ovoj stranci, također zbog ideologije, nastao raskol pa se izdvojila snažna centristička Socijaldemokratska partija (SDP).

Honda gasi tvornicu

Kako i Konzervativnu stranku potresaju stalne borbe između onih koji zagovaraju meki i tvrdi Brexit, a premijerka Theresa May već je najavila da neće voditi stranku na sljedeće izbore, otvara se pitanje o dugoročnoj šteti koju je Brexit nanio strankama.

A u međuvremenu je japanski proizvođač automobila Honda rekao da gasi veliki, i jedini, tvornički pogon koji ima u Velikoj Britaniji. Čak 3500 radnika u gradu Swindonu ostat će bez posla. Iz EU zemlja izlazi 29. ožujka.

>>Protivnici Brexita slave odluku Parlamenta

Komentara 2

ZA
Zapadnjak
22:07 20.02.2019.

Corbyn lomi kruh s islamistickim teroristima, bila bi tragedija i nevideno ponizenje da taj tip nekad postane premijer UK, mislim da nijedna zapadna drzava nikad u povijesti demokracije nije imala tako loseg vodu drzave (ne racunam one koji su ukinuli visestranacje i postali diktatori, poput hitlera)...

XA
xaron
00:50 21.02.2019.

Ne raspada se samo Laburisticka stranka, Torijevci su u jos goroj situaciji. Najtocnije u clanku je to da u Engleskoj politici vlada pravi kaos. To je valjda ono sta im se vraca nakon stoljeca teroriziranja pola planete.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije