Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uzavreli otok

Brexit kao uvod u raspad Ujedinjenog Kraljevstva

brexit
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
27.06.2016.
u 21:43

Britansko ignoriranje zahtjeva za referendumom u Sjevernoj Irskoj mogao bi dovesti do novih krvoprolića i reaktiviranja IRA-e

Nakon objave rezultata referenduma na kojem su Britanci s 52% odlučili napustiti EU, o njoj se već počelo govoriti kao o klubu 27 država. Međutim, unatoč tzv. Brexitu, EU bi uskoro mogao ponovo narasti na 28 članica. Naime, škotska premijerka Nicola Sturgeon odmah u petak sazvala je konferenciju za tisak na kojoj je neizravno najavila održavanje drugog referenduma o škotskoj nezavisnosti.

Prema mišljenju SNP-a, izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, uz istovremenu snažnu podršku ostanku među Škotima (62%), stubokom mijenja okolnosti u kojima su škotski birači na prvom referendumu o samostalnosti 2014. odlučili zadržati državnu zajednicu s Engleskom, Walesom i Sjevernom Irskom. Naime, mnogi su Škoti prije dvije godine glasali za državnopravni status quo upravo iz straha da bi neovisna Škotska morala napustiti EU i zatim ponovno pregovarati o pristupanju, uz mogućnost da uvrijeđeni London blokira taj proces. Proeuropski nastrojena Nicola Sturgeon već je pokrenula kampanju za održavanje novog plebiscita o neovisnosti, a njezin glavni argument doista je uvjerljiv: Škoti su premoćno glasali za ostanak svoje zemlje u Uniji, a London nema pravo na silu ih izvlačiti iz nje.

Međutim, da bi ponovljeni referendum bio punopravan, mora ga odobriti britanski parlament u Westminsteru. Još uvijek nije jasno kako će reagirati uzdrmani centar moći nekadašnjeg svjetskog imperija, ali se s velikom sigurnošću može prognozirati da bi uskraćivanje demokratskog prava škotskih građana da odlučuju o vlastitoj sudbini izazvalo duboku političku krizu koja Ujedinjenom Kraljevstvu u ovim izazovnim trenucima nikako nije potrebna.

U Sjevernoj Irskoj, situacija je još kompliciranija. I ondje su pobijedili zagovornici ostanka u EU, ali manje uvjerljivo, s 56%. Po dobrom starom običaju, katolici su se opredijelili za tješnje veze s ostatkom otoka, odnosno s Republikom Irskom, dok su protestanti uglavnom pratili signale iz Engleske. Ovakav rezultat nagnao je zamjenika prve ministrice Sjeverne Irske Martina McGuinnessa (iz redova Sinn Feina) da se pozove na Sporazum na Veliki petak iz 1998. i zatraži održavanje referenduma o ujedinjenu dvaju dijelova Irske, čime bi sjever otoka ostao u članstvu EU. Sporazum nedvosmisleno kaže da britanska vlada mora poštovati demokratski izraženu volju većine stanovnika Irske ako se oni plebiscitarno odluče za ujedinjenje.

Međutim, jedina osoba koja ima ovlasti inicirati referendum po tom pitanju u Sj. Irskoj jest državna tajnica za Sj. Irsku u vladi Njezina Veličanstva. Štoviše, sporazum iz 1998. državnoj tajnici prepušta da odluku o tome donese sukladno vlastitoj procjeni o izgledima uspjeha takvog referenduma. Trenutačna obnašateljica te dužnosti je Theresa Villiers iz redova Konzervativne stranke britanskog premijera Davida Camerona, ali i zagovornica Brexita, koja je već u petak izjavila da glasanje o sjevernoirskom odcjepljenju ne dolazi u obzir. No, Theresa Villiers nije jedina prepreka irskom ujedinjenju. Sporazum na Veliki petak također postulira da se referendum po tom pitanju mora paralelno održati i u Republici Irskoj, i da će se otok ujediniti jedino u slučaju da ishod bude pozitivan u oba njegova dijela. Stoga je bilo važno čuti prvu reakciju irskog premijera Ende Kennyja, a on je istaknuo kako irska vlada nakon Brexita ima druge prioritete.

S obzirom na to da je jedina kopnena granica Britanije s drugom članicom EU upravo ona koja Irsku dijeli na dva dijela, i da se oko nje tijekom 20. stoljeća vodilo više sukoba slabijeg i jačeg intenziteta, britanskim napuštanjem EU i ignoriranjem zahtjeva irskih republikanaca za održavanjem referenduma o ujedinjenju otvara se mogućnost za crni scenarij obnavljanja „Nevolja“ („The Troubles“) i reaktiviranja IRA-e. Sudbonosna odluka Britanaca da napuste EU tako bi mogla izazvati ne samo šok na svjetskim burzama i konsternaciju u Bruxellesu nego i krvoproliće na nemirnom sjeverozapadu Europe.     

Komentara 5

BO
bozzo147
04:58 28.06.2016.

Engleska je tisućljetni neprijatelj Europe

Avatar Vaclav007
Vaclav007
23:14 27.06.2016.

Autor ovog pamfleta ima nekakve akademske titule? Eto što je stvarna sramota Hrvatske i razlog njene bezumne politike i neviđene servilnosti prema baš svakom stranom gospodaru - pa i zadnjim dripcima poput današnje Europske unije. Potpuno nepoznavanje kulture i politike Ujedinjene Kraljevine, igranje na najniže strasti i raspirivanje hrvatske mržnje prema civilizaciji i kulturi koja zadnjih 5 stoljeća dominira globalnom politikom, a to čini i danas. Sramota da je ovakav tekst objavljen u Večernjaku. Neopisiva sramota, najviše po hrvatski medijski prostor.

DU
Deleted user
22:20 27.06.2016.

Dobar članak,točan i edukativan naročito za prosječnog čitatelja vecernjaka koji misli da mu je politika jasna po nasem modelu livog i desnog.( Jer je skolovan nakon 1991.)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije