Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nemar

„Brenerom“ po vjetru palio travu, pa si spalio 200 borića

pozar (1)
Arhiv DVD Ivanec
20.03.2012.
u 12:44

Sve mjerodavne službe jedinstvene su u zahtjevu da se strogo sankcioniraju nemarni građani koji su unatoč upozorenjima posljednjih deset dana izazvali dvadesetak požara

– Članovi DVD-a Ivanec u samo su jednom danu šest puta jurili na teren i gasili vatru na otvorenim površinama koja je izmaknula kontroli građana! Čudi nas što su među mještanima, koji bez osnovnih mjera opreza pale vatru, i obrazovani ljudi s fakultetskom diplomom! Što reći mještaninu koji je unatoč opetovanim upozorenjima putem medija po vjetrovitom danu „brenerom“ palio travu, pa izazvao požar u kojemu mu je izgorjelo 200 zasađenih borića? Požare što ih uzrokuju nepažljivi građani gasimo od jutra do večeri, a u ponedjeljak smo na teren jurili u 23 sata! Gori posvuda, u Kaniži, Lančiću, Ivancu, Bedencu, Kuljevčici, na Ribić Bregu!

Tim riječima je zapovjednik Vatrogasne zajednice Ivanca Mario Rogina najkraće opisao probleme što ih neopreznim proljetnim spaljivanjem korova i suhog raslinja na otvorenim površinama izazivaju neoprezni građani. O njihovu broju svjedoči i podatak da su članovi DVD-a Ivanec u posljednjih desetak dana gasili dvadesetak požara i to samo na užem gradskom području Ivanca!

No, ubuduće će odzvoniti dosadašnjoj praksi po kojoj su nemarni građani – ne hajući za upozorenja o mjerama opreza koje valja poduzeti prilikom paljenja suhih livada i korovišta – izazivali požare i nakon toga, nikomu ništa.

– Putem novina, radija i web-stranica svi su građani upozoreni i na opasnosti paljenja i na sankcije, ali malo tko ih se pridržava. S obzirom na visoke troškove (ljudi, vozila, gorivo, voda) svake intervencije, vatrogasci počiniteljima požara moraju početi ispostavljati račune. Ako u požaru izgore i električni stupovi i druga infrastruktura, građani će morati podmiriti i troškove njezine zamjene i postavljanja. Usto, čeka ih i sudska kazna, a ona za požare iz nehaja iznosi od 2000 do 15.000 kuna. Prekršajni sudovi i dosad su u pravilu donosili osuđujuće kazne po prijavi policije  – izjavio je načelnik PP Ivanec Boris Divjak, dodavši da bi zbrojeni troškovi, koji bi se mogli popeti na desetke tisuća kuna, nesavjesne građane po džepu mogli žestoko „opaliti“ i oduzeti im svaku volju za paljenje.

Praksu naplate troškova od nesavjesnih građana podržava i Vijeće za komunalnu prevenciju Ivanca, a s primjenom represivnih mjera slaže se i sudac Draženko Jakopović. On upozorava na podatak da i lovačka društva prigovaraju šteti što ih razbuktali požari pričinjavaju na fazanskoj i srnećoj divljači, a bilo je i slučajeva da je vatra progutala i lovačke čeke. Iz DVD-a Ivanec pozivaju vlasnike zemljišta koja treba spaliti da se sa susjedima dogovore i da zajedno angažiraju DVD, koji će to učiniti bez opasnosti, u kontroliranim uvjetima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije