Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stručnjak tvrdi

Breivikova bomba bila je jačine od 400 do 700 kg TNT-a

'Norwegian mass killer Anders Behring Breivik smiles during the second day of his terrorism and murder trial in Oslo April 17, 2012. Breivik, who massacred 77 people last summer, took to the stand for
'POOL'
24.04.2012.
u 11:00

Zaštitar koji je radio u osiguranju zgrade vlade kazao je da se u trenutku eksplozije zatreslo čitavo susjedstvo, a onda je telefon počeo neprestano zvoniti

Anders Behring Breivik (33) danas neće sjesti na klupu za svjedoke. Jučerašnjom izjavom kako suosjeća s obiteljima poginulih jer je i sam izgubio sve završio je izlaganje svoga viđenja događaja koji su se odigrali 22. srpnja. Norveški krvnik pokušao je objasniti zašto je zapravo ubio 77 ljudi te je izjavio kako bi ih ubio i više da je mogao. Na klupu za svjedoke u sudnici u Oslu danas su sjeli Tor Inge Kristoffersen, zaštitar koji je radio u osiguranju zgrade vlade, i Svein Olav Christensen, inženjer i stručnjak za strukturalnu sigurnost građevina.

Kristoffersen je opisao što se zapravo dogodilo ispred i u samoj zgradi vlade prije i nakon eksplozije bombe koju je 33-godišnji antiislamist detonirao u središtu Osla.

Radeći kao zaštitar u podrumu zgrade vlade, Kristoffersen je događaje ispred zgrade pratio preko sigurnosnih kamera. Primijetio je muškarca odjevenog u zaštitarsko odijelo kako dovozi automobil ispred zgrade, parkira ga i odlazi. Samo nekoliko trenutaka poslije, dok je Kristoffersen pomoću sigurnosnih kamera pokušavao vidjeti registracijske oznake automobila, bomba je eksplodirala.

– Čitavo se susjedstvo zatreslo, a polovina ekrana preko kojih pratimo kamere zacrnila se. Ostali smo bez radijskog signala pa smo komunicirali preko mobitela. Telefon mi je zvonio kao lud. Zvali su me kolege zarobljeni u zgradi, zabrinuti građani... Navukao sam pancirku da me zaštiti u slučaju urušavanja zgrade, a olakšanje sam osjetio tek kada sam navečer došao svojoj kući – vidno potresen prepričavao je Kristoffersen.

Breivik je pomno pratio svjedočenje zaštitara i nasmijao se kada je Kristoffersen komentirao da su 33-godišnjakove tvrdnje o muslimanima "apsurdne".

Svein Olav Christensen, koji je u zgradu vlade 22. srpnja došao kao vještak za sigurnost građevine, prikazao je sudu nekoliko računalnih animacija utjecaja same eksplozije na zgradu vlade, a prema njegovoj procjeni, bomba koju je Breivik sastavio bila je jačine između 400 i 700 kilograma TNT-a.

Sam Breivik tijekom davanja svog iskaza naglasio je da mu je žao što njegova bomba nije uspjela srušiti zgradu, a Christensen je sudu predočio i fotografije replike Breivikove bombe koja je sastavljena prema njegovom uputama. Ipak, sam priznaje da ne zna kolika bi morala biti jačina bombe da bi se srušila zgrada vlade.

Komentara 6

BR
brcak108
11:20 24.04.2012.

Njegovi advokati pokusavaju da dokazu da je on lud,ako je on lud onda je Osama Bin Laden lud?Zasto neki zapadni politicari krive Islam i zovu ga Islamista?

ZS
zalosna-sova
11:49 24.04.2012.

24.04.2012. u 11:20h brcak108 je napisao/la:Zasto neki zapadni politicari krive Islam i zovu ga Islamista? ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ ??????????????????????????????????????ß

Avatar flegmatik
flegmatik
13:01 24.04.2012.

Le Pen: \"Islam prijeti opstanku Francuske!\" - Cestitke: 20 posto glasova na izborima!!! Breivik: \"Islam prijeti opstanku Norveske!\" - Zlotvor: 21 godina u zatvoru!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije