Naslovnica Vijesti Svijet

Breivik zatražio da mu za 77 ubojstava dodijele ''orden časti''

Norveški ekstremist i dalje odbija prihvatiti odgovornost za ubojstva te nadležnost suda koji ga krivično tereti
06. veljače 2012. u 17:59 20 komentara 40 prikaza
Cevizovic
Foto: Arhiva VL
Pogledajte galeriju 1/2

Norveški desničarski ekstremist Anders Behring Breivik (32) koji je ubio 77 ljudi zatražio je u ponedjeljak da mu se dodijeli vojni ''orden časti'' te da ga se pusti na slobodu.

Prema Huffington postu, masovni ubojica uputio je neobični zahtjev tijekom posljednjeg ročišta o pritvoru prije početka suđenja koje je zakazano za 16. travnja. I ovoga puta priznao je ubojstva mladih članova Laburističke stranke na otoku Utoyi te postavljanje bombe kod zgrade parlamenta u Oslu 22. srpnja prošle godine, no ponovno je odbio prihvatiti odgovornost za ubojstva te nadležnost suda koji ga krivično tereti.

Svoje je akcije opisao kao eliminiranje ''izdajica'' koje su podržavale imigraciju te time promovirale ''islamsku kolonijalizaciju Norveške''. Iako i dalje tvrdi da je zapovjednik u militantnoj organizaciji koja teži srušiti europske vlade te ih zamijeniti ''patriotskim'' režimima koji će biti spremni deportirati muslimane, istražitelji nisu pronašli dokaze koji bi govorili o točnosti ubojičinih tvrdnji.

Podsjetimo, sudac je ranije odbacio prvotno psihijatrijsko vještačenje Breivika te pod pritiskom obitelji žrtava i javnosti naredio da se ono ponovi. Ako se dokaže da Breivik boluje od shizofrene paranoje, tada će kaznu izdržavati u psihijatrijskoj ustanovi. U protivnom bi za krvavi pohod mogao dobiti samo 21 godinu zatvora.

 

SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?
  • orisis:

    Breivik NE boluje od shizofrene paranoje.Njegov je cilj ostvaren, prodrmal je Norvezhane i vjerujem da se mnogi slazhu s njim.Ubiti ga bi bilo protu produktivno ali sad razumjem namjeru onoga koji je htio da ga se zatvori u ludnicu i ... prikaži još!i da trune tamo do smrti.

  • Freeman:

    Breivik je bolesni******, kojega ne treba medijski eksploatirati, niti mu davati pozornost koju zaslužuju pojedinci koji se bore za slobodu ili neku drugu humanu ideju. Hitno ga treba osuditi i presudu, čim postane pravosnažna, staviti u izvršenje. Ako je ludnica, ... prikaži još!, onda je ludnica. Ako je robija, onda je robija. I to je sve ! Ono što je bitno i o čemu treba voditi računa je to da on više ne smije ugledati vanjski svijet. Nikako ! Osim kroz rešetke !!

  • dijevnago:

    bolesnih manijaka ima svuda bez obzira na vjeru i naciju....