Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Breivik tvrdi da je pripadnik militantnoga kršćanskog reda

Red je sebi dao za zadatak da oslobodi Zapad od, kako oni smatraju, islamističkog pritiska
25. srpnja 2011. u 15:12 8 komentara 20 prikaza
Breivik  (1)
Foto: AFP PHOTO/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Anders B. Breivik je za saslušanja tvrdio da je član međunarodnog reda "Vitezovi templari" (The Knights Templar), militantnoga kršćanskog reda koji je sebi dao u zadatak da oslobodi Zapad od, kako oni smatraju, islamističkog pritiska. Imao je kontakte s drugim istomišljenicima, a sebe smatra predstavnikom ovog reda u Norveškoj.

Tvrdi se da je britanski Scotland Yard pokrenuo istragu u vezi s ovim slučajem, da nastoji identificirati sedam drugih sudionika na skupu u Londonu 2002. godine, o kojima govori Breivik. Upravo na tom sastanku on je regrutiran u red Vitezova templara. Potom je bio na još dva slična skupa na Baltiku.

Moguće veze s engleskim ekstremistima

Govoreći o svom engleskom mentoru, ističe kako su svi na skupu imali šifrirana imena (codename), a da je njegov engleski mentor Richard, navodno ”Rikard Lavljeg Srca” (Richard Lionheart). Tvrdi da je bio u kontaktu s britanskom ekstremističkom grupom English Defence League (EDL). No EDL na svojim internetskim stranicama kategorički odbija tu tvrdnju.

Scotland Yard u londonskom listu The Telegraph tvrdi da Breivik nije ove godine bio u Velikoj Britaniji, ali da “istražuju moguće veze s engleskim ekstremistima i kako su povezani s norveškim vlastima”. Londonski list također ističe da britanska sigurnosna služba MI5 još nije angažirana na otkrivanju ekstremista, ali da teroristički akti u Norveškoj mogu utjecati na to da i MI5 bude uskoro angažiran na tome.

Lovačka puška slična vojnom oružju

U vezi s fotografijom koju je masovni ubojica iz Osla objavio na internetu i na kojoj pozira s puškom Ruger Mini 14 Rifle, možemo reći da je to zakonski priznata lovačka puška u Norveškoj, a u civilnim je uvjetima najsličnija vojnom oružju. To je poluautomatska naprava koja se sama repetira nakon svakog ispucavanja. Masovni je ubojica u svom spisu zabilježio da je za to oružje naručio poseban spremnik za 30 metaka. Opisao je i kako je legalno nabavio to oružje, nakon jednog neuspjelog pokušaja da nabavi automatsku pušku, na putovanju u Prag.

– Izgleda da je on sam na pušku montirao baterijsku lampu, bajunet i laserski ciljnik . Uz to je pušci dodat takozvani ”monopol” koji se upotrebljava kao naslon, a čini se da ima i ”crvenu točku” kao dodatak snajperskom uvećanju na ciljniku – kaže u norveškom tabloidu Verdens Gang (VG) jedan stručnjak za oružje.

Zadar: Testiranje na Covid-19 u Općoj bolnici
PISMO OBIŠLO HRVATSKU
Prebolio COVID-19 pa otkrio što morate imati doma: 'Korona boli kao sam vrag'
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
  • patria:

    Nažalost jedino što je ovaj brutalni krvnik \"oslobodio\" je to da je onolike žrtve, od kojih su mnogi bili tek djeca, oslobodio života i to na jedan strašan način. Svojim pak političkim uvjerenjima ovim činom nije nimalo pridonjeo, već ih ... prikaži još! je naprotiv učinio samo odbojnim većini normalnih ljudi. Za sve nas ovaj teroristički čin će biti tek jedna šokantna vijest u nizu koju ćemo zaboraviti nakon nekog vremena, dok će obiteljima žrtava bol i gubitak ostati trajna doživotna tužna uspomena.

  • otac_domovine:

    Ovaj članak je još jedan prilog pretpostavki da je Breivik po nalogu ******ske organizacije čiji je član izvršio ovaj pokolj, a sada optužuje kvazi kršćansku militantnu organizaciju koja najvjerojatnije niti ne postoji ili su je napravili oni koji su pokolj ... prikaži još! i organizirali. Već se godinama priča da je samo pitanje trenutka kada će se pokušati zavaditi kršćani i muslimani ne bi li u destabiliziranim uvjetima došlo do podmetanja \"spasonosnog rješenja\" u vidu svjetske vlade. Da je Breivik luđak koji mrzi muslimane onda bi pobio muslimane, ili u najmanju ruku bi organizirao napad na premijera ili više visokih političara. Pokolj mladeži stranke govori da je ovaj napad kazna Norveškoj za istupanje iz bombardiranja Libije (tim više što su istupanje najavili i Nizozemska i Italija).

  • new age:

    kakav ludjak