Naslovnica Vijesti Svijet

Breivik, ti si tako glup tip. Uh, da te barem mogu nekako pljunuti!

Ema bila je na otoku Utoya u trenutku kad je Breivik počeo svoj krvavi pohod. Preživjela je i odlučila pratiti suđenje. Ovo su njezini prvi dojmovi
19. travnja 2012. u 07:30 42 komentara 103 prikaza
Ema Martinović
Foto: VL
Pogledajte galeriju 1/3

Suđenje norveškom monstrumu Andersu Breiviku zbiva se iza zatvorenih vrata, s cenzuriranim i vrlo šturim iskazima o zbivanjima u sudnici. No, da javnost bude upoznata sa svim detaljima, pobrinula se Ema Martinović, djevojka iz Sarajeva, koja već godinama živi u Norveškoj, a koja je u srpnju prošle godine i sama bila na otoku Utoya, jedva izbjegavši smrt pred pomahnitalim ubojicom. Naime, Martinovićeva je počela voditi internetski blog u kojemu na kraju svakog dana suđenja detaljno opisuje što se zbivalo pred porotom, ali i svoje emocije, svoje osjećaje te osjećaje članova obitelji Breivikovih žrtava koji u ovome trenutku prolaze pakao podsjećajući se na najstrašniji dan novije norveške povijesti.

Vratio mi se u snu

“Prvoga dana suđenja zauzela sam svoje mjesto već u 8.15 sati. Ušao je i Breivik, a potom je počelo čitanje optužnice. Znala sam kakva će ona biti, no ipak mi je to bilo izuzetno teško, držala sam suze u sebi, nisam si dopustila da zaplačem”, piše na utoyahelvette.blog.no o početku suđenja. “Posebno dramatičan trenutak nastao je kada je u sudnici puštena snimka telefonskog razgovora jedne od žrtava s policijom u kojemu ih preklinje za pomoć. Breivik je na to ostao hladan, no zaplakao je kada je prikazan njegov video s YouTubea. Dragi Breivik, tvoje suze mi ništa ne znače. Ne znaš ti što su prave suze. Srce mi se smijalo dok si plakao jer si patetičan, sebičan i glup”, napisala je Martinovićeva u blogu opisujući kako se samo nekoliko trenutaka potom i ona sama rasplakala nakon što je tužiteljstvo prikazalo kartu Utoye s hrpama crvenih točaka koje su predstavljale mrtva tijela njezinih poginulih prijatelja.

Opisi užasa koje ponovno proživljava ostavili su na Emi traga jer joj je noć između prvoga i drugog dana suđenja bila protkana noćnim morama.

“Sanjala sam da je pobjegao, u snu sam vidjela novinske naslove: Ubijena tri policajca. Samo trenutak potom u snu sam počela bježati, skrivati se, ali on je dolazio za mnom. Uz krik sam se probudila i vidjela da je sve to bio ružan san, ali još sam sat vremena budna ležala u krevetu”, piše Ema koja je zbog noćne more i zakasnila na početak drugog dana suđenja.

“Zaspala sam pred jutro i prečula sat koji me je trebao probuditi. Zakasnila sam u sudnicu”, napisala je Ema.  No stigla je upravo na vrijeme da čuje kako Breivik svoja djela proglašava herojskim činom, kako opisuje opasnost koja Norveškoj prijeti od muslimana i liberala. Sve joj se u trenutku, kaže, zgadilo.

Pratit će do kraja

“Dok je govorio, neprestano se smijao, a to je najružniji osmijeh koji sam u životu vidjela. Breivik, nisi ti heroj, već masovni ubojica koji će napokon dobiti kaznu. O Bože, htjela bih da mi dopuste da bar jednom pljunem na njega”, piše Martinovićeva, koja će suđenje na svome internetskom blogu pratiti do posljednjega trenutka.

U Liberiji sam sreo srpskog heroja koji

U Liberiji sam sreo srpskog heroja koji me potaknuo

Treći dan suđenja norveškom monstrumu obilježila je rasprava o Vitezovima templarima, tajnoj organizaciji upitna postojanja za čijeg se zapovjednika Breivik izdaje. Ubojica uporno tvrdi da njegova grupa ima još članova, no njihova imena ne želi odati.

– Nemam namjeru bacati svjetlo na moju grupu i odavati podatke koji bi doveli do novih uhićenja – ustvrdio je Breivik kojega je, čini se, na ekstremizam potaknuo zasada neimenovani Srbin.

– U Liberiji sam se 2002. sreo sa srpskim ratnim herojem koji je već godinama u egzilu. Nedugo nakon toga, osnovali smo Vitezove templare na sastanku održanom u Londonu – ustvrdio je Breivik.

Breivik ju je ciljao s obale Ema je bil

Breivik ju je ciljao s obale

Ema je bila u središtu pažnje medija i neposredno nakon pokolja jer je ta hrabra djevojka povela grupu djece u bijeg s otoka. Nagnala ih je da skinu odjeću sa sebe i da zaplivaju prema obali, a kada bi netko od njih zaostao u vodi, hrabrila bi ga i nagovarala da izdrži bar još malo. Njeno vodstvo primijetio je i sam Breivik s obale te ju je pokušavao ubiti iz puške, no hitac je hrabru djevojku na sreću pogodio u ruku i samo ranio

Gorivo
UŠTEDA
Čak i najmanja sitnica može utjecati na potrošnju goriva u vašem automobilu

A1 izdvaja za Vas

 • k1milica:

  cilj dovesti strance i uciniti da se osjecaju kao smece i iskorijeniti domoroce to je multikulti ili bar njegova crna strana. ja sam hrvat, zidov i ozenjemn strankinjom i obitelj mi je mjesana...., primjer italije gdije sam proveo pola zivota ... prikaži još! je da 78% boravisnih dozvola daju 4ima nacijama koje po kriminalitetu prosjecno cine najvise kriminala.....slucajnost?? ja samo trazim odgovore na pitanja koja sama namecu....

 • Avatar amore
  amore:

  Gdje sam ja spomenula Breivika? Ja ga ne branim, nego mi je čudno da tako mlada osoba dođe u tuđu zemlju i ide se odmah petljati u politiku i zalagati za neku multikulturalnost, svaka čast svakome, ali ona je stranac. ... prikaži još! Mislim da ipak od nje imaju prava glasa više Norvežani koji imaju pravo sami izabrati hoće li podržavati multi-kulti ili ne jer to je njihova država.Kao da ja npr. odem u Njemačku i zalažem se za Turke...nema smisla.

 • mravac8:

  Patetičan, sebičan i glup kaže ova hrabra djevojka. Dodala bi još i bolesno narcioidan. Tipičan ekstremni desničar.