Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sve je činio svjesno

Breivik: Ne vidim kako bi me se moglo proglasiti ludim

Anders Behring Breivik (1)
Reuters/PIXSELL
25.04.2012.
u 11:39

Samoproglašeni antiislamist tvrdi kako psihijatar koji je vršio prvo vještačenje nije shvatio kako je on namjerno potisnuo svoje osjećaje da bi se pripremio za napade

Anders Behring Breivik (33) danas će ponovno sjesti na klupu za svjedoke i pokušati opovrgnuti prvo psihijatrijsko vještačenje u kojemu je proglašen neuračunljivim. Smatra kako je to izvješće "puno laži" te tvrdi kako je svjesno i svojevoljno počinio sve zločine.

Breivik se snažno usprotivio prvom psihijatrijskom vještačenju kojim je proglašen neuračunljivim. U izvještaju stoji kako boluje od paranoidne shizofrenije, dok u drugom psihijatrijskom vještačenju tvrdi kako je bio svjestan svojih čina.

Samoproglašeni antiislamist tvrdi kako psihijatar koji je vršio prvo vještačenje nije shvatio kako je on namjerno potisnuo svoje osjećaje da bi se pripremio za napade. – U tom izvješću nisam opisan ja... Sve što sam tada rekao liječniku bilo je potpuno logično. Ne vidim kako bi me se moglo proglasiti ludim – kazao je Breivik.

Čini se kako je Breiviku iznimno važno da ispravi "nepravdu" koja mu je nanesena i pokaže kako su svi njegovi čini proizašli iz njegovih političkih uvjerenja. Većina Norvežana slaže se s njim, odnosno žele da ga sud proglasi uračunljivim s obzirom na njegovo ponašanje od početka suđenja. Hoće li se i sudsko vijeće sastavljeno od pet članova složiti s njima, saznat će se u srpnju kada bi mu trebala biti izrečena presuda.

Ipak, o njegovoj uračunljivosti možda govori i činjenica kako danas nije ni trepnuo dok je mrtvozornik izlagao svoja posljednja izvješća o žrtvama koje su poginule u eksploziji bombe ispred sjedišta norveške vlade u Oslu. Breivik se nije previše obazirao ni kada su na klupu za svjedoke sjeli svjedoci koji su preživjeli eksploziju, a nije ga zanimao ni dugi popis osoba koje su u eksploziji teško ozlijeđene i još uvijek se liječe pa ne mogu prisustvovati suđenju.

Eivind Dahl Thoresen živopisno je prepričao kako je stradao ispred zgrade norveške vlade. U trenutku eksplozije s prijateljem je preko mobitela komentirao Tour de France i onda je začuo snažan prasak, krajičkom oka vidio je vatru, a zatim se našao na tlu. U sljedećem trenutku osjetio je toplinu, a u svoj toj zaglušujućoj tišini koja je nastupila nakon eksplozije primijetio je teško ranjenog čovjeka. Pritrčao je ozlijeđenom muškarcu u pomoć i tek onda shvatio kako je teško ranjen, kako je njegova odjeća natopljena krvlju i jednostavno gubi snagu, pada na tlo i počinje dozivati pomoć.

– Obuzela me želja za životom i zamolio sam prvu osobu koja je naišla da mi podveže rane i pokuša zaustaviti krvarenje – prisjetio se Thoresen.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar puky
puky
14:27 25.04.2012.

... ovaj lik je u pravu ... još je prerano da poludi zbog onoga što je učinio ... slušali smo simu dubajića - svi zlikovci uključujući i njege skrenuli su zbog zločina koje su za tita i partiju nad Hrvatima počinili ali tek nakon proteka više godina ... strava ...

AA
aabbcc
20:30 25.04.2012.

. Samoproglašeni antiislamist...// interesantno, jer ovaj izgleda jos nikada nigdje nije napao nekog Muslimana !

Avatar flegmatik
flegmatik
21:21 25.04.2012.

Samoproglašeni antiislamist ??? ----------------------------------------------- U svakoj ludnici ima nekoliko Napoleona. Hajmo ga zvati nekako drugacije - recimo krizarski templar!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije