Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
unakrsno ispitivanje

Breivik na Utoyi planirao ubiti bivšu norvešku premijerku

Breivik
Reuters/PIXSELL
19.04.2012.
u 10:10

Svoje napade planirao je pomoću računalnih simulacija i u većini slučajeva mogućnost da izvuče živu glavu bila je vrlo mala

Anders Behring Breivik (33) nije jutros pozdravio sudsko vijeće i sve okupljene u sudnici u Oslu dižući svoju desnicu u zrak. Danas je tužiteljstvo dobilo priliku unakrsno ga ispitivati o postavljanju bombe ispred sjedišta norveške vlade, ali prije toga pokušat će doznati kakve veze Breivik ima s masonima, kako je izgledao njegov život prije napada i na koji je način odabrao svoje mete.

Breivik se, tvrdi, pridružio masonima jer je to organizacija koja štiti kršćane, ali priznaje da nije bio aktivni član zajednice nego je prisustvovao na samo pet sastanaka. Iako je priznao krivnju za 77 ubojstava, 33-godišnji antiislamist o nekim stvarima ne želi govoriti, a iako mu je objašnjeno kako bi to moglo biti loše za njega, po norveškom pravu dopušteno mu je ne odgovarati ako to ne želi.

Njegova meta na Utoyi, priznao je, zapravo je bila bivša norveška premijerka Gro Harlem Brundtland i šefica Svjetske zdravstvene organizacije, a sada izaslanica glavnog tajnika UN-a za pitanja klimatskih promjena. Brundtland je 22. srpnja trebala posjetiti mladež Radničke stranke, a Breivik ju je želio smaknuti, a najviše se iznenadio kada je shvatio da su na otoku i maloljetnici. 

– Nije poželjno da vam mete budu osobe mlađe od 18 godina – hladno je komentirao Breivik i dodao da je planirao ubiti sve koji su se u tom trenutku našli na Utoyi. Ubojstva maloljetnika opravdao je tvrdeći da on nije ubojica djece, ali kako su svi koji se bore za multikulturalizam legitimne mete. 

Kada je pitan o broju metaka koje je ispalio na Utoyi, a bilo ih je točno 189, Breivik je samo rekao: – Moj je cilj bio ubiti!

Planove za nasilni napad Breivik je skovao još 2006. godine. Ipak, uzeo je godinu dana "odmora" od planiranja napada kako bi igrao World of Warcraft, i to je jedino što je radio 16 sati na dan.

– Godinu dana igrao sam WoW, samo sam spavao i igrao, ali to nema nikakve veze s mojim napadom 22. srpnja – objasnio je Breivik i dodao kako mu je jasno da ga tužiteljstvo želi prikazati kao vuka samotnjaka te priznaje kako mu zbog priprema za napad održavanje prijateljstava prvih šest mjeseci prošle godine i nije bilo visoko na listi prioriteta. Prema prvotnom planu trebao je sastaviti i detonirati tri bombe, ali plan se izjalovio kada je shvatio da je sastavljanje bombi "kompliciranije nego je mislio".

Svoje napade planirao je pomoću računalnih simulacija i u većini slučajeva mogućnost da izvuče živu glavu bila je vrlo mala. Zbog toga je pokušavao naučiti kako se izvući iz problematičnih situacija, a odlazio je i u streljanu kako bi što bolje naučio pucati iz pištolja i pušaka.

– Probudio sam se taj dan misleći kako je to dan kada ću umrijeti. Nisam to želio, ali tako se činilo – kaže Breivik.

Jučer je Breivik, javlja BBC, izjavio sudu kako želi biti ili oslobođen ili osuđen na smrtnu kaznu, ali nikako na kaznu zatvora jer mu se dugotrajna kazna zatvora čini "patetičnom".

Ključne riječi

Komentara 19

NP
Npr19
11:20 19.04.2012.

Da je Blizzard izdavao bolje i zanimljivije ekspanzije WoW-a, ti bi ljudi možda i danas bili živi.

OB
-obrisani-
11:21 19.04.2012.

E Isti je kao ti

LI
liliZG
10:53 19.04.2012.

Frajer se hrani medijskom pažnjom,.............najveća kazna bi mu bila da isključe medije u potpunosti iz sudnice , ne znam kako se toga nisu sjetili, ..........isključite kamere i novinare iz sudnice i već ste ga kaznili.....pa nek lupeta svoje gluposti u prazno..........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije