Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zajedno protiv pošasti

Brazil se više ne može sam boriti s opasnim virusom Zika

zika virus, brazil
Foto: Reuters/PIXSELL
31.01.2016.
u 10:22

Barack Obama sastao se s brazilskom predsjednicom Dilmom Rousseff nakon objave da Brazil gubi bitku sa širenjem zaraze

Ujediniti snage i što prije razviti učinkovito cjepivo, ali i ubrzati suzbijanje epidemije virusa Zika u Južnoj Americi – zaključak je razgovora američkog predsjednika Baracka Obame i njegove brazilske kolegice Dilme Rousseff. Upravo je Brazil, podsjetimo, poharao virus Zika koji prenose zaraženi komarci, a do kontakta dvoje državnika došlo je nakon što je brazilski ministar zdravstva izjavio da ta zemlja gubi rat protiv virusa.

Oboljeli u 26 država

Uz najugroženiji Brazil, gdje se procjenjuje da je zaraženo od nekoliko stotina tisuća do 1,3 milijuna ljudi, autohtoni slučajevi zaraze virusom zabilježeni su u još 26 zemalja. Znanstvenici dviju zemalja već rade na cjepivu za dengue groznicu, koju također prenose komarci, a sada će suradnju proširiti i na prolazak “lijeka” za virus Zika. Do tog bi trenutka, pišu strani mediji, mogle proći godine i virusom Zika biti zaraženi milijuni ljudi na svijetu. Iako u većini slučajeva zaraza virusom prolazi bez ikakvih simptoma, u medijima već svjedoče oni koji su proživjeli karakteristične simptome za ovu bolest – visoka temperatura, slabost, bol u zglobovima i osip. Ipak, najviše zabrinjava moguća povezanost zaraze virusom Zika u trudnica s teškim razvojnim problemima u novorođenčadi. Kod polovice od 135 beba, koje su bile na testiranju u rehabilitacijskom centru u Recifeu, utvrđeno je da imaju ozbiljna graničenja vidnog polja te deformirane očne živce i mrežnicu oka, dok je kod nekih utvrđena razrokost. Liječnici koji se bave problematikom toga virusa poručili su kako je riječ o trajnim oštećenjima s kojima će se djeca morati nositi cijeli život. Stoga su u pojedinim južnoameričkim državama savjetovali ženama da odgode trudnoću na dvije godine, dok se u pojedinima traži ukidanje zabrane pobačaja. Virus je potvrđen i u deset europskih zemalja, među ostalim u Danskoj i Austriji, ali redom je riječ o uvezenim slučajevima. Ipak, dolaskom toplijeg vremena i komaraca jasno je da bojazan prijeti i Europi. I iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo upozorili su ponajprije trudnice da odgode putovanje u rizične zemlje. U Hrvatskoj nije izoliran nijedan slučaj zaraze.

Kontrola putnika iz J. Amerike

– Nije postavljena nikakva sumnja na virus Zika. Liječnike smo uputili da pripaze upravo na simptome kod putnika povratnika i u obzir uzmu virus Zika – potvrdila je dr. med. Goranka Petrović, dežurni epidemiolog HZJZ-a. Veća opasnost od dolaska virusa i njegova širenja doći će s toplijim vremenom i komarcima. Osim zaraze ovim putem, virus Zika prenosi se nezaštićenim spolnim odnosom.

>> Zika virus prenosi se i spolnim putem, prvi slučaj zaraze u Danskoj

Komentara 9

PS
ps25
11:10 31.01.2016.

I sad bi mi trebali trcat u pomoc SAD-u? Ko vas nezna skupo vi vas platio..sve je to jedna u nizu karata za uspostavljanje antikristove jedne svijetske vlade.. Ali ne brinimo, molitva i post, krunica u ruke i samo hrabro!ro! Bdijmo jer neznamo dana, Sin covjeci doci ce iznenada..

GF
gfrancic
16:35 31.01.2016.

Opasan virus? Imao sam ga ko i cijela moja porodica, nista, osip, svrab, bolovi u misicima, lagana temperatura, 5-6 dana i prodje, nista strasno. A to za trudnice, laz, rade na depopulaciji, pa mediji lazu.

RC
reginas-cafeneandertal
11:28 31.01.2016.

interessier me it Kojeg je to američkog ili kanadskog laboratorija pušteno pa očito nemaju tam posla pa moraju proizvesti novi protuotrov da bi imale farmaceutske industrije kaj prodavati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije