Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ubojstvo I. Mamića

Bratu ubojice neće suditi iako je s njim naganjao legendu Jaruna

'ivan1'
Foto: ''
1/4
01.10.2011.
u 22:30

Damir Šoštarić policiji je kazao da je bio udaljen 10 metara od svog brata, tako da nije vidio kada je ovaj pucao u mladića. Sve to navedeno je u službenoj zabilješci koja ne može poslužiti kao dokaz u sudskom postupku koji slijedi

"...Sjećaš li se Daruvarskih toplica, gdje sam se oporavljao tri tjedna od operacije koljena? Prvi si me posjetio ti, mada prvo si za Sisak uspio produžiti! – haha. I jedva si se snaš'o, ali ipak si mi doš'o, taj predobar dan s tobom prebrzo mi je proš'o. Prebrzo mi je prošlo svih 18 godina jer si uvijek ispred svih bio barem dva koraka – jedan previše... Iako te više nema tu, brate, ja te čuvam u srcu, živjet ćeš u mome sjećanju sve dok duše nam se sastanu...".

Samo je to mali dio pjesme "Braco, anđele" koju potpisuje i repa Matej Mamić za svog brata – Ivana Mamića (18), legendu Jaruna. Njemu je policajac Siniša Šoštarić (41), poslije svađe na autobusnom okretištu na Remizi, na Horvaćanskoj cesti sasuo četiri metka u leđa. Nakon ubojstva potkraj veljače, Šoštarić zvan Šole, zaposlen u Upravi za posebne poslove sigurnosti, odijevao je službenu uniformu i išao na posao kao da se ništa nije dogodilo, sve dok mu četvrti dan kolege nisu stavili lisice na ruke. Onda je priznao što je učinio službenim pištoljem. Pa se u Remetincu pokajao. I ispričao se Mamićima. Učinio je to izluđen od problema koji su se strovalili na njega, ne dajući mu disati i normalno razmišljati. Sin mu boluje od zloćudnog tumora, brak mu ne štima i sa suprugom se svađa, novca nema. Sve mu je to bilo previše, pukao je.

"Otac ti se u grobu okreće"

A žrtva njegova pucanja po šavovima bio je Ivan Mamić. Onaj tip dečka kakvog poznaju svi klinci u gradu. Zato što je, kako kažu, bio dobar i autoritativan.

Suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu zato što više nije među svojima počinje za dva tjedna. Na optuženičkoj klupi sjedit će Šoštarić. Ali na toj klupi neće sjediti njegov mlađi brat Damir, koji je, prema vlastitom priznanju koje stoji u službenim policijskim zabilješkama, sa Sinišom u automobilu i pješice naganjao mladog Mamića i njegova prijatelja I. L. od Remize do Jaruna. Samim time, smatraju Mamići, sudionik je u Ivanovu ubojstvu. Protiv njega je Ivanov otac Jandre Mamić podigao kaznenu prijavu. Mamići traže da se njegovo ime što prije uvrsti u optužnicu kako bi odgovarao za pomaganje u zločinu. Njihova odvjetnica Tanja Vranjican Đerek kaže:

– Postoje svjedoci koji su vidjeli da je s njime naganjao Ivana i njegova vršnjaka, ali iz nekog razloga Damir se u optužnici ne spominje.

Također, doznajemo da Damir nije bio na poligrafu, što je vrlo čudno, s obzirom na to da je na njemu bio njihov treći brat koji tu večer nije bio s njima. Na obavijesnom razgovoru u policiji Damir Šoštarić (34) ispričao je da je sa Sinišom tu večer bio u šetnji te da su se Ivan i Siniša počeli naguravati na autobusnoj stanici na Remizi, da je Ivan njegova brata udario šakom u lice i počeo bježati, a s njim je prema Jarunu bježao i njegov prijatelj I. L. Damir Šoštarić potom opisuje da je s bratom ušao u džip nissan kako bi tražili mladiće.

Ne njega, usvojio je dijete

Kad su u jednom trenutku opazili I. L., izišli su iz auta, počeli su za njim trčati, ali ga nisu stigli. Prema priči D. Šoštarića, koja stoji u službenoj zabilješci, on i brat tada su se razdvojili. On je krenuo kući, a Siniša na svoju stranu. Malo kasnije Siniša ga je nazvao i rekao da ga pokupi sa svojim audijem A6, kojim su nastavili vožnju.

Kad su ugledali dvojicu mladića, ponovno su se zaustavili i izišli iz auta. Na razgovoru u policiji D. Šoštarić je rekao da je bio udaljen deset metara od brata, tako da nije vidio da je ovaj s dva metra udaljenosti upucao mladića. Mislio je, kako stoji u službenoj zabilješci, da je Siniša pucao oko njega i eventualno mu pucao u nogu. No, dječaku nije pomogao, već se uputio kući. Ali prije nego što je bezuspješno pokušavao zaspati, jednom očevicu svađe na Remizi uspio je reći: "Nisi vidio ni mene ni brata".

Damir Šoštarić idućih je dana molio brata da se prijavi kolegama u policiji "jer će bolje proći", no ovaj ga nije slušao. "Što si to napravio, otac se u grobu okreće, odi se prijaviti policiji, manje ćeš dobiti", govorio mu je, na što mu je Siniša odgovorio: "Jesi ti lud, to mi je 20 godina robije, znaš što znači policajac u zatvoru, kako će mi djeca živjeti".

No, unatoč priznanju Damira Šoštarića i očevicima koji tvrde jedno, Milica Đurđević, odvjetnica Siniše Šoštarića, kaže da nije pošteno D. Šoštarića upetljavati u priču jer se radi o "čovjeku koji je udomio dijete", odnosno, koji nikome nije učinio ništa nažao.

– Službena zabilješka u kojoj stoji njegovo priznanje da je bio s bratom na sudu ne vrijedi ništa jer to nije dokazni materijal. Osim toga, tu zabilješku Damir nije ni potpisao. To su sve napisali policiji inspektori, ali to ništa nije točno – tvrdi odvjetnica Đurđević.

Komentara 31

BA
bandido
22:52 01.10.2011.

MUP je proizasao iz Tudjmanovih eskadrona smrti. To je takav kadar. Ubojica.

GR
grabice
23:02 01.10.2011.

01.10.2011. u 22:52h bandido je napisao/la: ,,,,,na kojim si ti drogama provokatoru......?

AU
autoritet
23:28 01.10.2011.

Legenda Jaruna? O čemu vi? Pa zar Večernjak više ne može pisati čak ni o smrti mladića be priglupog pristupa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije