Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ambiciozna obitelj

Brat završio, sestra upisala Harvard, drugi brat na Brownu

petra laura orešković
Foto: Privatna arhiva
1/3
13.05.2016.
u 22:00

Maturantica 15. gimnazije Petra Laura Orešković nada se da će joj školarinu pokriti - stipendija

Petra Laura Orešković, maturantica u međunarodnom IB programu zagrebačke Petnaeste gimnazije, jedna je od tri hrvatske maturantice koje su ove godine osigurale mjesto na najstarijem američkom sveučilištu Harvard, treća je iz svoje obitelji koja će studirati u Americi i druga koja se izborila za mjesto na jednom od najboljih svjetskih sveučilišta.

Petrin stariji brat Luka na Harvardu je završio ekonomiju i povijest.

Braća uzor

– Ja još nisam sigurna što ću studirati jer se nisam morala odlučiti. Jedna je od prednosti tog sveučilišta multidisciplinarnost, može se uzeti više predmeta iz različitih disciplina, a trenutačno razmišljam o primijenjenoj matematici ili o ekonomiji, ili možda nekoj kombinaciji jednog i drugog – kaže Petra dodajući da je stariji brat Luka bio glavni razlog zašto se odlučila za Harvard.

– Aplicirala sam još u 11. mjesecu prošle godine, a primljena sam u prosincu. Sama prijavnica ima više dijelova, naravno traže se školske ocjene, ali svi moraju položiti i ACT test. To je ispit iz engleskog jezika i matematike, a dodatno sam još polagala matematiku i biologiju – prepričava Petra Laura svoj put prema mjestu na Harvardu.

Dodaje da nije bilo teško, ali da je morala puno učiti. O planovima u budućnosti nerado govori jer, kaže, ne zna hoće li nakon diplome nastaviti školovanje i usavršavanje, hoće li ostati u Americi ili će se vratiti... Ili će možda pronaći zgodnu kombinaciju posla kao njezin stariji brat Luka koji u Hrvatskoj provede pola godine radeći u svojoj konzultantskoj tvrtki, a drugu polovicu u Americi na Harvardu gdje radi kao predavač na europskim studijima. Tom kombinacijom posebno je zadovoljna Petrina mama Manica Orešković.

– Kao i svaka majka voljela bih da su mi djeca bliže, da se vrate, ali sve to ovisi o njihovim željama i planovima. Luka je dio godine u Hrvatskoj, mlađi sin Tin na sveučilištu Brown studira ekonomiju i filozofiju, on je akademski tip i mislim da će upisati doktorske studije. Želi se vratiti u Hrvatsku, ali sve će ovisiti o tome kakve će prilike imati. Za Petru sam znala da će krenuti putem svoje braće. Već kao mala bila je izrazito radoznalo dijete i rano je postala veoma samostalna i organizirana. S braćom o svemu puno razgovara i međusobno se podržavaju – kaže majka.

Obrazovanje prioritet

Petra je svjesna toga da odlazak sve troje djece u Ameriku roditeljima teško pada. – Ali volim ljeto i ljeta ću sigurno provoditi u Hrvatskoj – dodaje. Školarinu će, vjeruje, pokriti stipendija, čija će visina ovisiti o prihodima njezinih roditelja. – Nadam se da će biti podnošljiva za naš kućni budžet – kaže. A majka Manica ističe da im je obrazovanje djece uvijek bilo jedan od životnih prioriteta. – Sretna sam da su tu vrijednost prihvatili kao svoju – zaključuje.

>>Prva Međimurka na Harvardu: 'Nadam se da ću svoje vještine i znanja iskoristiti i u Hrvatskoj'

Komentara 10

DU
Deleted user
22:26 13.05.2016.

Svaka cast i djevojci, i braci, a isto tako i roditeljima, koji su im usadili zed za znanjem i obrazovanjem. Lijepo je ovo za procitati.

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
00:44 14.05.2016.

Svaka cast dijete. Vjerojatno nisi niti svjesna koji je ovo uspjeh. Bravo!

BA
barjak
01:08 14.05.2016.

Ovaakova omladina su buducnost nase hrvatske i daj boze da dobiju mogucnost svoje znanje ulagati u temelje hrvatske. I unucima nasih sadasnjih politicara ce biti uz ovakove bolja buducnost. Mnogo uspjeha mladima a roditeljima cestitka za tako marljivu i ustrajanu a vjerujem i skromnu djecu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije