Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Transplantacija srca

'Idem obići grob čovjeka koji mi je darovao život'

Branko Žganec
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/2
28.09.2014.
u 09:02

Nakon deset mjeseci čekanja na Europskoj transplantacijskoj listi, javljeno mu je da je pronađen donor iz Koprivničko-križevačke županije

- Nisam se zapravo ni stigao uplašiti! Nazvali su me iz KB Dubrava u nedjelju poslijepodne, baš sam drijemao, i rekli da hitno dođem na presađivanje. U 23 sata je počela operacija i trajala do 7.30. Probudio sam se s novim srcem, i to iz susjedne Podravine - kaže Branko Žganec, 61-godišnji poduzetnik iz Murskog Središća, koji se oporavlja nakon transplantacije srca. Srećom, njegov je organizam prihvatio tuđe srce pa je velika šansa za oporavak.

- Idući tjedan idem na biopsiju i na preglede pa ću više znati o tome kako sam - dodaje. Zdravstveni problemi počeli su prije pet godina, kad je primijetio da se brzo umara. Pokazalo se da mu
odumire srčani mišić i da je transplantacija jedino rješenje. Kardiolog iz Županijske bolnice Čakovec Branko Ostrički povezao se s kolegama iz KB Dubrava, pa kad je potvrđeno da je presađivanje nužno, Branko Žganec uvršten je na Europsku transplantacijsku listu.

- Čekao sam deset mjeseci. Imao sam sreću jer neki čekaju godinama. Ima i onih koji čekaju mjesec dana, ovisno o tome gdje se u Europi pojavi zdravo srce. Osim krvne grupe, tkiva i drugih parametara, važno je čak da se podudara i težina čovjeka koji je donor i onoga kome se srce presađuje. Pojavilo se slobodno srce čovjeka iz Koprivničko-križevačke županije koji je bio klinički mrtav u dobi od 43 godine - priča Branko.

Zahvat je prošao dobro, uslijedio je boravak na odjelu intenzivne njege i u izolaciji, kako ne bi "pokupio" viruse ili bakterije i dobio infekciju. Iznenadio se kad je vidio kako su mladi liječenici koji su ga operirali u KB Dubravi.

- Najstariji nije imao više od 40 godina! Svaka im čast i velika im hvala, kao i medicinskim djelatnicima u čakovečkoj bolnici - poručuje. Iako se ne daju podaci o donoru, Branko je doznao otkud je i istražio o kome je riječ. Nerado o tome govori.

- Teško je prihvatiti to da netko mora umrijeti da bi drugi dobio priliku za život - kaže. Planira otići do groblja i čovjeku čije mu je srce presađeno na grob položiti vijenac. U obliku srca.

>> Jednomjesečna beba spasila tri dječja života

>> Hrvatska vodeća zemlja u svijetu u transplantacijskoj medicini

Komentara 2

KO
kokek
10:22 28.09.2014.

trebalo bi postati zakonski obavezno da nakon klinicke smrti se svi organi automatski doniraju i raspodjele da drugi dobiju sansu za zivot... super prica

Avatar SimeDjodan
SimeDjodan
17:04 29.09.2014.

Bravo frajeru, svaka cast!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije