Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bivši ministar

Branko Vukelić preminuo nakon dvogodišnje borbe s bolesti

branko vukelić (1)
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
1/3
03.05.2013.
u 16:37

Član HDZ-a bio je 22 godine, a u dva mandata i kao ministar. Bio je i gradonačelnik Karlovca

Branko Vukelić nakon dvije godine izgubio je bitku s teškom bolesti, karcinomom gušterače. Preminuo je danas poslijepodne, u karlovačkoj Općoj bolnici u 56. godini.

Rođeni Karlovčanin, završio je Elektrotehnički fakultet u Zagrebu, od 1991. do 1997. bio je rukovoditelj Inine ispostave u Karlovcu. U to se vrijeme priključio HDZ-u u kojem je ostao čak 22 godine. Bio je karlovački gradski vijećnik, a od 1997. do 2001. i gradonačelnik Karlovca. Nakon toga njegova se politička karijera “seli” na državnu razinu. Bio je ministar gospodarstva te obrane u vladi Ive Sanadera kada je Hrvatska ušla u NATO. Bio je i glavni tajnik HDZ-a. Tada su se počele nizati i afere uz njegov rad. Najzvučnija je vezana uz Brodosplit, u kojem ga se kao predsjednika NO prozivalo zbog nenamjenski potrošena 4 milijuna dolara, no ništa mu nije dokazano.

No, Vukelić je svakako obilježio i dio karlovačke političke povijesti. Kao čelni čovjek HDZ-a zapravo je cijelo vrijeme i vodio Karlovac. Javna je tajna bila da se njega pitalo koga će se zaposliti u državnim institucijama, kome će se davati poslovi. Njegova je bila i ideja da Karlovac treba prvoligaša pa je okupio gospodarstvenike kako bi financijski podržali osnivanje NK Karlovca, koji je doživio krah, a istražne radnje o tijeku novca u NK-u još su u tijeku. Vukelićevo će ime ostati vezano i uz gradnju dijela obilaznice Karlovca, točnije ceste i mosta preko Korane koji trenutačno ne vode nikamo, za što je država potrošila 50 milijuna kuna, i kupnju karlovačkih vijećnika.

Nakon završetka mandata ministra obrane, Branko Vukelić je postao saborski zastupnik, ali je zbog bolesti često bio odsutan. Potkraj 2012. novinarima je najavio povratak u politiku, rekao je da će kao saborski zastupnik pokušati pomoći Karlovčanima. Tada je rekao da političkih ambicija više nema jer je ostvario sve što je želio u politici te da će pomagati HDZ-u. No, nešto kasnije iz HDZ-a je otišao zbog neslaganja s politikom stranke.

Javnim priopćenjem ustvrdio je: “Smatram, a to je ujedno i razlog mojeg istupanja iz stranke, da vodstvo HDZ vodi u potpuno krivom smjeru... Smatram da HDZ više ne postoji zbog ciljeva radi kojih je osnovan, već je stranka postala samoj sebi svrha, bavi se sama sobom, a istovremeno odnosi u stranci prepuni su straha, prijetnji i ucjena, zabrane govora, smjenjivanja nepodobnih... Takve odnose doživio sam i osobno u svom Karlovcu...”. Vukelić je pisao i o “gušenju demokracije i autoritarnom vodstvu”. No, u HDZ-u su izostale reakcije na takvo njegovo pismo.

– Taj politički potez nismo željeli komentirati jer smo bili svjesni da to piše s bolesničkog kreveta tako da će ostati zabilježen u povijesti naše stranke kao zaslužni HDZ-ovac, a što se nas tiče, ponašat ćemo se kao da tog zadnjeg priopćenja o istupanju iz stranke nije niti bilo – stav je osoba bliskih središnjici stranke.

>> Leko o Vukeliću: Radeći tiho i predano zauzimao se za razvoj RH

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije