Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPTUŽNICA ZA UROTU

Branko Marinkovic iz Amerike poručuje da se ne vraća u Boliviju

Branko Marinković
reuters
19.12.2010.
u 18:10

Među 39 je optuženih i sam vrh oporbe te general koji je uhitio Chea Guevaru koji je u Boliviji ubijen

Bolivijsko tužiteljstvo podiglo je optužnice protiv 39 osoba zbog prošlogodišnje urote koja je za cilj imala ubiti bolivijskog predsjednika Eva Moralesa te pokrenuti oružanu pobunu, javlja BBC.

Među optuženima je i Branko Marinkovic, biznismen hrvatskih korijena koji je bio na čelu oporbenoga Građanskog odbora Santa Cruza. Marinkovic se trenutačno nalazi u egzilu u Sjedinjenim Državama, a vlasti su mu navodno zaplijenile zemlju.

Obrana Santa Cruza

Urota, za koju ih sumnjiče, otkrivena je u travnju 2009. godine kada je bolivijska policija ubila trojicu Europljana u Santa Cruzu, među kojima je bio i Eduardo Rozsa-Flores, državljanin Bolivije, Mađarske i Hrvatske. Rozsa-Flores spominje se kao vođa urote. U videoporuci, koja se pojavila u Mađarskoj nakon što ga je ubila bolivijska policija, Rozsa-Flores ustvrdio je da je bio pozvan u Boliviju kako bi formirao miliciju koja bi branila Santa Cruz, bogatu pokrajinu koja je tada namjeravala proglasiti nezavisnost. Rozsa-Flores borio se i u Domovinskom ratu u Hrvatskoj, zajedno s uhićenim Marijem Franciscom Tasikom Astrogom. U skupini su bili i jedan Irac, Rumunj i Mađar.

Većina je optuženih u pritvoru i poriču sve što im se stavlja na teret, smatrajući da iza optužnice stoje politički motivi. Njih 17, među kojima je i Marinkovic, uspjelo je pobjeći iz Bolivije.

Među optuženima su i bivši visoki časnici, uključujući i generala u mirovini Garyja Prada, poznatog zbog zapovijedanja jedinicom koja je uhitila i ubila Ernesta Che Guevaru.

Tužitelji navode kako imaju dokaze, e-mail poruke koje optužene povezuju sa skupinom koju je vodio Rozsa-Flores, a čije je oružje i municiju policija zaplijenila.

Branko Marinkovic i drugi vodeći čelnici oporbe ustvrdili su da ni na koji način nisu povezani s Rozsom-Floresom.

Život mi je ugrožen

– Mene bolivijska vlada progoni i natjerala me da živim izvan svoje voljene Bolivije jer bi mi život u toj zemlji bio ugrožen. Nemam nikakva jamstva da bi mi bilo omogućeno pošteno suđenje – poručio je Marinkovic medijima iz svoga američkog skrovišta. Bolivijski potpredsjednik Alvaro Garcia Linera ustvrdio je da bi se Marinkovic trebao vratiti u zemlju “obraniti svoju istinu” jer njegov bijeg samo dokazuje krivnju.

I general Prado poricao je bilo kakvo svoje sudjelovanje kada je ranije ove godine svjedočio pred sudom. – Bilo bi smiješno da se general s mojom karijerom daje na službu plaćenicima – kazao je. Ne ide mu u prilog niti to što je Morales veliki obožavatelj Che Guevare.

Komentara 19

Avatar Sidewinder
Sidewinder
18:37 19.12.2010.

Komunistička revolucija budale Moralesa.

OB
-obrisani-
18:54 19.12.2010.

Iako nikada nisam bio zagrijan za bolivijskog predsjednika Eva Moralesa, moram priznati da mi je drago... sto se tice Branka Marinkovica.... Nije sve, sto je \"hrvatskih korijena\" dobro.... Marinkovic, ciji roditelji su pobjegli u J. Ameriku nakon drugog svjetskog rata, jer je njegov otac Silvio bio hrvatski fasist (usta sa), postao je jedan od najbogatijih ljudi Bolivije, kroz pljacku i ilegalnim otimanjem zemljista, u podrucjima na kojima zive Indijanci Guarayo. Branko... \"so sad for you\"

SN
SnV41
17:08 21.12.2010.

I tip je potomak otočana, koji su u J. Ameriku došli trbuhom za kruhom - kakav ustaša.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije