Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
potpredsjednik vlade

Branko Grčić je Milanovićev dežurni optimist bez pokrića

Branko Grčić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
03.02.2015.
u 19:30

U Splitu ga i politički oponenti drže uglađenim i pristojnim gospodinom, ali ni stranački kolege i prijatelji, uz najbolju volju, ne mogu ga pohvaliti ocjenjujući rezultate

Branko Grčić, potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo te ministar regionalnog razvoja i europskih fondova, u vladu Zorana Milanovića ušao je kao neupitni znalac, profesor makroekonomije i regionalne ekonomije te dekan Ekonomskog fakulteta u Splitu. Samouvjereno je predstavljao sad već famozni Plan 21, čiji je jedan od kreatora, i ostavljao dojam čovjeka koji zna kako nas izvući iz gospodarske krize.

 
Tri godine kasnije, živimo još gore, investicija nema, gospodarstvo pada već 12. kvartal zaredom, kriza je sve dublja, a u EU smo ušli pa se ne možemo više tješiti da će biti bolje kada uđemo. Za to vrijeme Branko Grčić, "dežurni optimist" Milanovićeve vlade, neumorno nas uvjerava da smo na pragu investicijskog zamaha, da milijuni iz Europe tek što nisu stigli ili su već tu. U uvjetima kada se blokirani građani Hrvatske broje na stotine tisuća, nezaposlenost raste, a sve drugo stagnira, ne čudi percepcija o nesposobnosti vlade Zorana Milanovića, a njegova potpredsjednika zaduženog za gospodarstvo, iako neupitnog ekonomskog teoretičara, nerijetko časte epitetom najnesposobnijeg ministra. S obzirom na to da je odgovoran za gospodarstvo, zadužen za europske fondove, iz kojih još uvijek dobivamo samo mrvice, i regionalnu samoupravu, čiji prihodi bivaju sve manji, nezadovoljstvo radom Branka Grčića ne začuđuje.

Gdje su mu tablice

– U Republici Hrvatskoj se projekti ne realiziraju. To pokazuje i rebalans proračuna. Planirani prihodi iz EU su 1,7 milijardi kuna, a uplatili smo više od tri milijarde. Naše su uplate u ovom trenutku veće. Bilo bi dobro da Grčić objavi tablice, da vidimo što računa u priljeve i odljeve koje spominje i kako dolazi do tih pozitivnih rezultata – kaže europarlamentarka Ivana Maletić (HDZ), ekonomska stručnjakinja koja tvrdi da je Hrvatska pred bankrotom i da se moramo trgnuti.
Grčićev optimizam nije smelo ni to što nas je Europska unija proglasila drugom najgorom članicom što se ekonomije tiče, ali tužno ga je bilo gledati kako, u društvu ministra financija, poput lošeg studenta prima packe Servaasa Deroosea iz Europske komisije.

 
– Radi se o ogromnom novcu koji možete iskoristiti. Do sada to niste učinili! – smiješeći se rekao je u lice europski činovnik Deroose snuždenom potpredsjedniku Vlade RH.
 Politički oponenti Zorana Milanovića proglasili su Branka Grčića najnesposobnijim ministrom. U Splitu i politički oponenti smatraju Branka Grčića uglađenim gospodinom, ali njegovi stranački kolege i prijatelji ni uz najbolju volju ne mogu pohvaliti rezultate potpredsjednika Vlade zaduženog za gospodarstvo.
– Moram istaknuti pristojnost u komunikaciji s potpredsjednikom Vlade Brankom Grčićem – kaže splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja (HDZ), ali dodaje da ga, kao i svakog političara, treba ocijeniti po rezultatu i odnosu prema građanima iz vlastite izborne jedinice.


– Od njega smo očekivali puno više, kao i od ostalih ministara iz naše županije. Podsjećam na sastanak o Zakonu o regionalnom razvoju, po kojem su naši najugroženiji gradovi i županija ostali bez značajnih sredstava. Očekivali smo potporu i razumijevanje, a sve je ostalo na lijepim riječima. Teško je reći radi li se o neznanju, nerazumijevanju ili pak o politici nezamjeranja, no očekivanja nije opravdao – smatra Ževrnja. 
Ivo Baldasar, splitski gradonačelnik i predsjednik splitskog SDP-a, čiji je Grčić član, njegove dosadašnje rezultate ne ocjenjuje, ali kaže da je tri godine posvetio sređivanju stanja.

Izvlačenje na krizu

– Grčić je jedan od najneumornijih i najaktivnijih ministara. Trebalo mu je neko vrijeme, ali uvjeren sam da je pripremio cijeli niz projekata koji će rezultirati time da će se naše gospodarstvo napokon pokrenuti. Zamjeraju mu što to nije bilo dovoljno brzo, no vjerujem da je situacija bila takva da se nije moglo brže. Bude li i dalje imao dovoljno energije, rezultati će se pokazati – kaže Baldasar o svom prijatelju Grčiću.
 Ljubu Jurčića, predsjednika hrvatskih ekonomista, ne čudi percepcija o Grčićevoj nesposobnosti, premda se ne bi složio sa tom ocjenom.

– U Hrvatskoj je temeljna gospodarska kriza, a on je potpredsjednik Vlade i prvi čovjek zadužen za gospodarstvo. Naravno da su prije tri godine očekivanja bila velika, kao i potrebe. Izvlačenje na europsku krizu, iz koje su sve zemlje izašle u roku od jedne godine, a mi tri godine kontinuirano bilježimo pad, ne prolazi. Ova vlada nije nas izvela iz krize, već nas je svojim mjerama gurnula još dublje u nju. Odgovornost ne snosi samo Grčić, ali u njegovu su resoru i Vrdoljak i Maras čiji rezultati nisu pozitivni. Objektivno, moglo se više. Nisu ispunili očekivanja – ocjenjuje Jurčić, ali na konkretno pitanje smatra li da je Grčić nesposoban, odgovara negativno.


– Ne bih to tako kvalificirao, o njegovoj sposobnosti i razini znanja ne ovisi mnogo, s obzirom na to da je Vlada opterećena različitim koalicijskim interesima na političkoj bazi. Smatram da Branko Grčić nije nesposoban, on je žrtva nesposobnog premijera Zorana Milanovića – ocijenio je Jurčić.
Za Grčića utješno, građanima Hrvatske nevažno.

>>Grčić: Najvažnije je da RH pozitivne trendove iz 2014. održi i 2015.

>>Pogledajte kojim se gospodarskim rezultatima pohvalila Vlada!

Komentara 6

IC
ICCO
20:01 03.02.2015.

Mr Bean. Sve što dotakne, razvali uz neizostavni optimizam-utopizam.

AP
apolon
21:52 03.02.2015.

Kao političar razumljivo, mora ponekada pričati bajke ali kao stručnjak makroekonomije koji širi bajke o skorom gosp. uzletu u vrijeme neupitnog deflacijskog okruženja u Hrvatskoj ( temeljna inflacija -0,5%) te deflacijski val koji je zahvatio dobar dio E.U meni djeluje...bizarno!!!tio dobar dio E.U meni djeluje...bizarno!!!

Avatar Jorge
Jorge
09:54 04.02.2015.

Davati novac Grčiću e da bi ga ovaj proslijedio konzultantima (poput davanja novca Marasu da bi on dao onim za koje ON smatra da su potentni) potpuno je besmisleno. Sjetimo se softwarea, pa onda osnovni dokumenti na engleskom, a tekek pod pritiskom se prevode na hrvatski jezik; ministar Grčić profesor, a ne zna da je hrvatski "milijun". I što onda preostaje Grčiću doli baljezgati o optimizmu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije