Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽIVOT U INOZEMSTVU

Branka Slavica: I nakon osam godina SAD-a fali mi Hrvatska

'branka1_nnn_ekr_190813'
Foto: ''
1/3
25.08.2013.
u 14:00

Dopisnici HTV-a najveća čast u karijeri bio je intervju s predsjednikom Georgeom Bushem. - Nije mi žao što sam dopisnica, ali bih voljela imati još jednog člana ekipe, kaže Branka.

Neke od najzanimljivijih TV priča one su dopisnika Stalne dopisnike ima samo HTV. a jedna od njih je i Branka Slavica koja se javlja iz Washingtona.

– Već osam godina sam na toj funkciji. Nije mi žao što radim ovaj posao, iako mi je žao što nemam barem još jednog člana ekipe jer je televizijsko novinarstvo timski posao. A voljela bih da nekad mogu snimati malo i više izvan Washingtona – priča Branka.

S javljanjima uživo nema problema, a trema se, kaže, izgubi s iskustvom i dobrom pripremom. Pa ipak...

– Stres mi najčešće izaziva vremenska razlika ili nepoznati teren. Strahujem da neću stići dovršiti izvještaj do "Dnevnika" ili da neću stići na javljanje uživo – iskreno će Branka.

Kao jedan od najzanimljivijih javljanja prepričava izvještavanje iz Haitija nakon potresa.

– Tražila sam način da stignem na mjesto događaja. Nekako sam se ukrcala u helikopter koji je preko kampa Guantanamo prevozio američke novinare na vojne brodove koji su pružali pomoć stradaloj zemlji. Problem je bio u tome što sam ja trebala izvještavati iz Port au Princea, a ne s američkog nosača "Carl Vinson". Nakon puno pregovora s pilotom, helikopter koji je prevozio vodu iskrcao je snimatelja, mene i svu našu opremu usred nekog pustog polja, sat vremena hoda od grada. Vani je pržilo, a snimatelj, s kojim sam radila prvi put, nije bio nimalo oduševljen idejom da se odvojimo od ostalih novinara. Zapravo, htio se odmah vratiti kući – priča Branka, kojoj je posebna čast bila razgovarati s Georgeom Bushem jer zna da tu priliku rijetko dobiju i američki novinari.

Iako kaže da se u Washingtonu nikada nije osjećala kao stranac, Hrvatska joj jako nedostaje, pogotovo ovo ljeto jer je prvo koje nije provela doma.

Najteža su bila javljanja u noći predsjedničkih izbora

• Prvi zadatak koji ste imali kao dopisnik?

– Bila je to reportaža "Rolling Thunder" za nedjeljni "Dnevnik" Gorana Milića. Priča o veteranima motoristima, koji na Dan sjećanja na poginule američke vojnike dođu u glavni grad motociklima iz cijele Amerike.

• Koji je bio vaš najzanimljiviji zadatak?

– Odlazak u Juarez sa snimateljem Hugom Perezom za vrijeme kulminacije rata narkokartela.

• Najstresnije javljanje uživo?

– Možda javljanja iz predsjedničkih izbornih noći kad zbog vremenske razlike nema spavanja, a nekad ni kava ne pomaže.

• Koji vam je bio najveći lapsus?

– Posljednji je uvijek najveći. Neki dan sam govoreći o bankrotu Detroita rekla da će umirovljeni policajci, vatrogasci, javni službenici još samo šest minuta primati dosadašnje mirovine, a onda slijede rezovi. Naravno, mislila sam šest mjeseci.

• Da možete birati neki drugi grad iz kojeg biste se javljali, koji bi to bio?

– New York.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije