Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PET GODINA BORBE I NADANJA

Branka Horvat - potresni dnevnik jednog umiranja

24.01.2009.
u 16:34

Umrla mi je prijateljica Branka, koja mi je bila velika podrška i promotorica, koja je počela pisati neke crtice o svojim doživljajima u liječenju, tj. u borbi protiv raka. Ona je XD modu koristila u borbi protiv raka. Svaka kemoterapija prošla je uspješno zahvaljujući njezinoj potrebi da uvijek bude dobro odjevena i dotjerana, kao za snimanje editorijala.

To je bio fenomen i za njezina onkologa, primarijusa Mislava Grgića iz Klinike Rebro. Svi smo bili svjedoci pravog čuda. Čak je i pokojni književnik Simo Mraović - jer su se zajedno liječili - bio svjedok toga i htio joj je pomoći da to zapiše i ispriča drugima. Tako sada mogu reći da moda i liječi, a ne da samo čini čovjeka”, napisala nam je u mailu poznata naša modna dizajnerica Ksenija Vrbanić iz Čakovca, odgovarajući na naša pitanja o svojim skorašnjim gostovanjima na svjetskim sajmovima i događanjima u Düsseldorfu, Kopenhagenu, New Yorku i Parizu, kamo ide s kolekcijom svoje marke XD, Xenia Design, za jesen i zimu 2009./2010.

Jasno je da smo nakon toga pisma htjeli čuti i napisati priču o borbi gospođe Branke Horvat s rakom, kao potvrdu čovjekove hrabrosti u borbi za život koji mu je darovan, pa se za njega valja boriti svim snagama.

Gospođa Branka Horvat umrla je u 57. godini života, za koji se borila punih pet godina. Zapravo, produžila si je život pet godina, jer su nebrojene metastaze upućivale na neusporedivo brži kraj. Njezina je obitelj jedva izdržala naš razgovor. Suze su nam svima punile oči dok smo u zagrebačkom stanu njezine sestre Sonje Dijaković razgovarali o modnim stvarima koje bi nam se inače činile banalnima i rubnima, da nisu bitno pomogle pokojnoj Branki Horvat.

Na malom ormariću pokraj nas stajala je njezina crno-bijela fotografija, stara izblijedjela fotografija koju je 30 godina njezin suprug Tibor Horvat nosio u novčaniku. Snimljena je 1977. u Burmi, kad ju je prvi put ugledao i zauvijek pohranio u svoje srce. Na kraju razgovora gospođa Sonja upalila je lučicu i stavila je pokraj slike svoje sestre.


Branka (desno) sa sestrom Sonjom Dijaković

Zbogom tmurne slike
– Uvijek ću pamtiti kako je Branka izgledala kad je počela dolaziti k meni, tj. u Zagreb, na terapije iz Čakovca, kad sam mislila da je bolje negoli je bila. Pamtit ću njezine crveno našminkane usne i prsten s crvenim rubinom. Bila je jako dotjerana. Mislila sam kako super djeluje terapija. A onda smo se spustile do dućana i ja sam vidjela kako šepa, kako vuče nogu. Pravila sam se da to ne vidim. Kasnije se sve to popravilo.

Sve do prije pet-šest mjeseci, kad su joj se otvorile rane na nogama. No ona bi ih uredno previjala, odjenula tajice i cipele i hodala. Nije htjela u bolesničku postelju – priča Brankina sestra Sonja. – Uklonila je sve tmurne slike sa zida, tamni teški namještaj, pa čak i perzijski tepih. Iz Ikee je naručila svijetli, bijeli ležaj i crveni jastuk. Sina i kćer natjerala je da završe studije...

Sve je počelo prije pet godina. Na Staru godinu je još plesala u MaxMarinim cipelama kad joj je pozlilo. Otkrilo se da posvuda ima metastaze. No ona nije htjela ni čuti gdje su. Bile su joj važne druge stvari. U svojoj je oporuci nasljeđivanje nekretnina riješila u nekoliko rečenica, ali je zato vrlo pedantno opisala narukvice koje je donijela iz Kine i tko će koju naslijediti – priča gospođa Sonja.

Njezin suprug Tibor Horvat, arhitekt koji danas radi samostalno, prisjeća se kako se u sretnim danima njegova Branka brinula o tri prodajne galerije koje su imali u Čakovcu, u Milni i u Poreču. Brankin savršen ukus svakoga bi očarao. Galerije su bile odlično uređene, dobre su autore držali - Srneca, Petercola, Murtića, Kulmera, Kipkea...


Branka 1977. u Burmi gdje je upoznala svog supruga Tibora

Pratili su aktualnu umjetničku scenu i dizajn. Borisu Ljubičiću su, na primjer, pripremili izložbu i tiskali majice s glasovitim porukama “Mrak se širi brzinom svjetlosti” ili onu na kojoj je riječ Hrvatska bila napisana na japanskom. Znala bi na rivi u Milni napraviti reviju ljetnih modela Xenia Designa, a onda bi došle talijanske turistice i rekle: “Dajte to sve, skupa s nakitom”!

Bilo je natezanja s lokalnim vlastima zbog tih galerija. Sve je to prekinula Brankina bolest. No Branka se nije predavala. Počela je pisati o bolesti, o sebi i svom životu. Nije to trebala biti samo ispovijed, već i pomoć drugima koji su nasmrt bolesni. Pokojni Simo Mraović čitao je njezine zapise i nagovorio je da umjesto o bolesti piše o životu, pa su tako nastale prve stranice o njezinu odlasku u Kinu za vrijeme žestokog komunističkog režima.

Sestre Sonja i Branka rođene su i gimnazijski školovane u Splitu, a obitelj im je iz Blata na Korčuli. Vrlo mlada, Branka se otputila u Kinu, a na samom kraju svoga prekratkog života htjela je sve to opisati. Iza nje ostao je, međutim, tek početak priče o životu za koji se treba boriti.

Kemoterapija
Simo Mraović hvalio ju je zato što piše iskreno i autentično, onako kako govori. On je, kaže gospodin Tibor, “imao faze” u kojima bi samo šutio. Ni Branka do prošle godine nije željela znati gdje ima metastaze. Došla bi zrihtana na Rebro, a njezin je onkolog dr. Mislav Grgić govorio kako je to 50 posto terapije.

Kad je zbog kemoterapije tražila periku, nije bilo svejedno kakva će biti, no kako je imala lijepu glavu, periku i ne bi uvijek nosila, što je bilo vrlo hrabro, ali i šokantno. “Ako vam je neugodno, mogu staviti periku, govorila bi” – nastavlja priču njezina sestra Sonja.


Vrtni ulaz u kuću Horvatovih u Čakovcu

– Obično se lijepe žene boje kako će ih drugi prihvatiti u takvom stanju, bez kose, natečene, bez potpetica, u tenisicama. No Branka s time nije imala problema. Odmah je sebi smislila styling, šminku, cipele, odjeću Ksenije Vrbanić, tj. Xenia Designa, i prilagodila je svome trenutačnom izgledu.

Tu je podrazumijevalo crvene usne, crveni rubin, naočale, odlazak u grad na kavu kao da se ništa ne događa. Liječnicima je rekla: “Samo mi recite što trebam raditi. Samo mi nemojte pričati detalje o bolesti niti prognoze”. Na dvanaest je terapija bez prekida odlazila u najljepšem kostimu. Između dviju kemoterapija trajala je borba da joj se popravi krvna slika.

Tu je ‘uskakala’ Ksenija Vrbanić. Ako bi mogla, Branka bi otišla u njezin “showroom” da izabere odjeću, ili bi joj Ksenija detaljno opisivala što radi, a Branka bi znala što će odabrati, što da joj Ksenija donese. Ksenija je govorila o Brankinu posebnom instinktu. Jedino je Branka mogla nositi njezine komplicirane modele kako je htjela. Imala je, naime, stilistički dar, znala je kako te komade uklopiti u cjelinu, i uz to ukomponirati još nešto iz svoje garderobe. I Kseniji je predlagala kako složiti dijelove modela – smjenjuju se u priči Tibor i Sonja.

Kostim za pokop
Moda je Branku Horvat nevjerojatno oporavljala u bolesti! Činila je da se jako popravi njezina krvna slika. I markeri, tj. rezultati posebne krvne pretrage kod dijagnoze raka, bili bi bolji. Bilo je to pravo čudo. Ksenija Vrbanić donijela je naposljetku model boje fuksije, dopunjen odgovarajućim čarapama i narukavljem, i objesila ga na vrata.

No Branka je već bila na infuzijama, više nije mogla govoriti, a kad su joj ga pokazali, samo je dva prsta digla u zrak. – Kasnije se malo oporavila, no nikad nije uspjela odjenuti tu odjeću. Ali smo je u njoj pokopali. U toj boji fuksije – kaže Brankina sestra Sonja, opisujući kako se dizajnerica i prijateljica Ksenija Vrbanić zajedno s cvjećaricom pobrinula za još jednu posljednju Brankinu “odjeću”. Bile su tu ciklame boje fuksije.


Branka u Pragu sa sestom i Ibom Ramuščak

Lijes je prekrila orhidejama i vijenac je splela oko njega od svježeg ružmarina, lovora i bora, jer su se Tibor i Branka upoznali u Burmi, koja je zemlja orhideja. Posljednje zbogom izgovorio je Marijan Ramuščak, veleposlanik RH u Pragu, prvi čovjek kojega je upoznala kad je odlučila otići sa suprugom u Čakovec.

Čovjek kojemu je samo pola godine prije savjetovala kakvo odijelo, cipele i šešir treba kupiti da bi još bolje izgledao! Istom je snagom ohrabrivala sve na Rebru, mlade ljude koji su možda imali šanse da poput nje produže svoj život za značajan broj godina.

Nedovršene priče Branke Horvat: Zašto se trebam boriti za ovaj život

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije