Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moderni R. Hood

Iz inata pljačkao bogate, dobio 4 god. zatvora: 'A onima koji kradu milijune dajete rad za opće dobro!'

Ivan Benko
Foto: Davor Višnjić/ PIXSELL
01.07.2014.
u 19:53

Benko je kazao da će se žaliti na presudu jer je žena koja je ukrala iz MORH-a 1,5 milijuna kuna osuđena na rad za opće dobro

Ivan Benko, branitelj koji je prošao sva ratišta i koji ni po ocjeni suda nije klasičan lopov, nego je lani u ekscesnoj životnoj fazi provaljivao i pokušao provaliti u kuće i vile uglavnom bogatijih građana Zagreba, nepravomoćno je osuđen u Općinskom kaznenom sudu na jedinstvenu kaznu od četiri godine zatvora.

Benko, koji je priznao krivnju rekavši u istrazi da je bio frustriran situacijom u društvu i ponašanjem bogatih, u veljači je prvo pravomoćno osuđen na tri godine zatvora zbog 18 provala koje je nanizao od prosinca 2012. te lani u nekoliko mjeseci. Prema toj presudi mora u proračun uplatiti 37.935 kn, kolika je šteta od provala. Na udaru su mu bile vile poduzetnika Dubravka Grgića, Hrvoja Čermaka, Ivana Ergovića iz Nexe grupe, Ninoslava Pavića, viceguvernera Damira Odaka i njegove supruge Lidije... Proces mu je ponovljen zbog 11 pokušaja provala u kuće i stanove imućnijih, a među ostalim, pokušao je provaliti i u kuću Ive Sanadera, stan slovenskog veleposlanika Vojka Volka. Za provale i pokušaje provala danas mu je objedinjena kazna od četiri godine zatvora. Inače, kao svjedoci saslušani su viceguverner Damir Odak i supruga mu Lidija jer je bio ukinut i dio presude u dijelu koji se odnosi na imovinskopravni zahtjev Odakovih.

Benko je kod njih provalio lani u veljači i ukrao ključeve Passata i Toyote, vozila Odakove supruge, ključeve kuća u Zagrebu i Zadru te ključeve Odakova zrakoplova cessne, dokumente, laptop HNB-a. Odak je kazao da ga je taj dan supruga probudila i rekla da im je provaljeno u kuću, nakon čega su se spustili u prizemlje i pozvali policiju. Prema presudi, Benko mora HNB-u naknaditi 7500 kn štete, a Odakovima oko 2900 kn i 200 eura. Benko je, revoltiran presudom, na izlasku iz sudnice kazao sutkinji: – Žena koja je godinama radila za MORH i okrala ga za 1,5 milijuna kuna osuđena je na rad za opće dobro. Nabijem ja pravosuđe i takve kriterije. Žalit ću se na presudu.

>> Ovo je 'zagrebački fantom' koji se namjerio na Sanaderovo bogatstvo

Ključne riječi

Komentara 41

IN
infovecernji
20:56 01.07.2014.

"Prema toj presudi mora u proračun uplatiti 37.935 kn, kolika je šteta od provala" zar je opljačkao državu, ili to žene političkih mudrijaša žive na naš trošak....?? kome je ovaj poštenjak otuđio, opljačkanu imovinu.

MR
Mrzim_registraciju
20:38 01.07.2014.

Ivan Benko - heroj a ne lopov. Nab-ijem i ja ovakvo krimisuđe, Benko ne daj se.

HR
hrxxx111
20:56 01.07.2014.

sramota pravosuđa. Pa za ubojstvo su dobijali manje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije