Naslovnica Vijesti Hrvatska

Branitelju izgorjeila 
i invalidska kolica vrijedna 18.000 kuna

Nakon zapaljenja kuće sedmeročlane obitelji Laktašić u Hrastovici, slična nesreća ponovila se sada i u istobrojnoj obitelji Dudić
13. siječnja 2015. u 10:03 10 komentara 1908 prikaza
Požar u obiteljskoj kući Dudić u Petrinji
Foto: Antun Petračić

Javna vatrogasna postrojba Petrinje u samo deset dana gasila je drugi veliki požar krovišta, koji je imao velike posljedice za ljude. Nakon zapaljenja kuće sedmeročlane obitelji Laktašić u Hrastovici, slična nesreća ponovila se sada i u istobrojnoj obitelji Dudić u Kučerinoj ulici u Petrinji.

Mala im primanja

Usred dana, oko 15 sati, vatrogasci su intervenirali u dvorišnoj zgradi zapaljenoj uslijed kvara na električnim instalacijama.

– U požaru su izgorjele stvari, među kojima i moja nova invalidskih kolica, vrijedna 18.000 kuna. Ne znam kako ću ih nadoknaditi ako zdravstveno osiguranje ne uvaži uzrok požara – žali se otac obitelji Mario Dudić (41), nepokretan hrvatski branitelj, vezan uz stalnu uporabu kolica.Teško je obolio nakon Domovinskog rata iz kojega mu je priznato 20 posto vojnog i 80 posto civilnog invaliditeta. Podrijetlom je s područja Trnja u Zagrebu, pripadnik 113. i 101. brigade Hrvatske vojske, a u lipnju 2012. ilegalno je uselio u praznu kuću u Kučerinoj ulici.

– Morao sam provaliti jer se godinama ne rješava stambeno zbrinjavanje moje obitelji. Na ovu kuću nemam rješenje države, ali plaćam vodu, struju i druge obveze. Teško živimo s mojom mirovinom od 2360 kuna i 2100 kuna dječjeg dodatka – priča Mario Dudić.Gradonačelnik Darinko Dumbović odmah nakon požara posjetio je brojnu obitelj i majci Hani (45) predao paket hrane i kućnih potrepština za blizanke 13-godišnje Teu i Leu, desetogodišnju Lucianu , godinu mlađu Josipu i Mariju koja ima svega tri godine.

– Ovo je klasični slučaj obitelji bez adrese, a još teži jer se radio o hrvatskom branitelju koji je ovdje došao živjeti iz Zagreba. Obitelj je u bezizlaznoj situaciji, što je, na žalost, realnost mnogih u Gradu Petrinji. Nisu krive obitelji, nego oni kojima su očito takve obitelji samo broj za nešto. Kada hrvatski branitelj nema gdje živjeti, normalno je da uvijek završi tamo gdje očito postoje ljudi koji su spremni artikulirati njihove probleme – kaže gradonačelnik Petrinje.

Grad će pomoći u sanaciji

Kako Grad nema stanova u svome vlasništvu, za rješavanja nedaća ove obitelji gradonačelnik Darinko Dumbović obećao je pravnu uslugu stručnih gradskih službi i najavio pomoć u saniranju izgorjelih ostataka zgrade u dvorištu.

Elipso

  • james49:

    Koji dio dana je "sredpola dana"?

  • xnet0822:

    Zato lažni "branitelji" uživaju u onome što im ne pripada : "mirovine" i "stambeno pitanje", a pravi i istinski branitelji moraju ispaštati i dobivati mrvice ..... Kad će se konačno krenuti u akciju čišćenja protiv lažnih "branitelja" i oduzeti im ... prikaži još!m sve što su dobili lažiranjem i prevarama ?

  • massae64:

    neka useli u neku kucu od satorasa jer oni su ionako u satoru