Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mučna rasprava

Braniteljske mirovine: Napustila sjednicu jer to 'više ne može psihički slušati'

prosvjed,branitelji
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
10.12.2013.
u 17:37

Kada su počele s raznih strana prštati optužbe o tome tko je, a tko nije za Domovinu i tko se, kada, kako i zašto borio za nju, Neda Balog se ustala i uzrujano napustila sjednicu uz objašnjenje da to ''psihički više ne može slušati“, a Đakić je prekinuo sjednicu "zbog mučne situacije"

Neposredno nakon prosvjeda branitelja na Markovom trgu zbog smanjenja braniteljskih mirovina iznad 5000 kuna za deset posto i saborski Odbor za ratne veterane je u poprilično mučnoj atmosferi raspravljao o istoj temi. Naime, kao gosti na Odboru sudjelovali su predstavnici braniteljskih udruge, udovica i roditelja poginulih branitelja koji su pitali što su oni skrivili da se njima već osmi put režu prava da bi se spasila država dok se nitko iz vladajućih struktura ne odriče ni kune te dodali koja to država u svijetu spašava proračun na račun vojnih invalida.

- Ako ja mogu živjeti s 5000 kuna mirovine s dvoje djece, što ne bi i vi ministre mogli živjeti s 10.000 kuna? Srežite sebi plaću za 50 posto pa onda možete i nama – komentirao je vanjski član Odbora Ilija Vučemilović, inače predsjednik Udruge gardijskih brigada te pozvao vladajuće da se odreknu luksuznih vozila, pametnih telefona i kartica. Dodao je da je ovo još jedan prijedlog usmjeren na obezvređivanje branitelja.

- Mi nikome ne prijetimo, ali ćete zbog njega dobiti branitelje na Markovu trgu i pred vašim domovima. Ovo je apsolutno neprihvatljivo. Ne zato što smo bešćutni i ne razumijmo da treba pomoći državi, već zato što znamo da ovaj novac neće nikome pomoći – kazao je Vučemilović.

Predlagatelji zakona iz ministarstava rada i branitelja tiho su poručili da nitko nije želio donijeti ovaj zakon, ali da se proračun mora održati jednako kao i isplata mirovina. Ministar rada Mirando Mrsić objasnio je da je 5000 kuna ekvivalent prosječnoj plaći u Hrvatskoj.

- Kad nam BDP bude u porastu kroz tri uzastopna tromjesečja, a deficit manji od tri posto ukinut ćemo ovu mjeru. Kao Vlada zalagat ćemo se da ova mjera kratko traje – obećao je Mrsić. Zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ dodala je da nije pravedno da se hrvatskim ratnim vojnim invalidima koji su dali dijelove tijela ili udovicama branitelja smanji mirovina.

- Nitko nije sretan zbog toga, ali ekonomska je situacija takva. Prihodovna i rashodovna strana moraju biti ujednačeni i dok ne bude tako morat ćemo posezati za ovako nepopularnim mjerama - tvrdi Nađ te dodaje kako će će ovim zakonom mirovine smanjiti oko 600 kuna za 36.257 korisnika, što će donijeti uštedu od 258 milijuna kuna. HDZ-ov Tomislav Ivić to je objašnjenje nazvao licemjernim.

- Tih 258 milijuna kuna neće spasiti državni proračun, a poruka koju šaljete je loša. Hvatate se to kao slamčicu spasa u trenutku kada imamo deficit od 17 milijardi kuna. Mislim da su branitelji zadnji koji trebaju pomoći stabilizaciji proračuna – kazao je HDZ-ov Tomislav Ivić. I on je 2010. kao ministar branitelja srezao prava braniteljima, no, dodao je, barem je prije tog poteza imao snage sjesti "oči u oči" s braniteljima i dogovoriti se s njima o tom nepopularnom potezu. Složio se s njime i HDZ-ov Zvonko Milas koji je upozorio da ima puno različitih životnih priča koje kriju iza ovih mirovina.

- To nije mirovina koju je netko zaradio nakon radnog vijeka, već je nekim obiteljima s troje-četvero djece jedini prihod za svakodnevni život i većinom se ulaže u obrazovanje te djece. To nije nikakva povlaštena kategorija, uzmite je slobodno ako mislite tako, ali zajedno sa svime što je dovelo do te "povlaštene" mirovine – kaže Milas. Neda Balog, predstavnica udovica hrvatskih branitelja dodala je da sigurno ima sredstava kojima se mogao spasiti proračun, no trebalo ih je drugačije prerspodijeliti, a ne da "branitelji od 1. siječnja kopaju po kantama za smeće i traže pomoć po kojekakvim zakladama". Lucija Kober iz udruge roditelja poginulih branitelja pitala je jesu li oni bili privilegirani i kada su svoju djecu dobivali u vrećama i zamotanim sanducima.

Predsjednik Odbora Josip Đakić pitao je vladajuće nije li im dovoljno što svake godine umre 2360 branitelja, od čega 460 ratnih vojnih invalida, nakon čega prestane teći i njihova mirovina.

- Nije mi jasno kako ovu proračunsku rupu zakrpati s 250 milijuna kuna. Zar stvarno mislite da branitelji imaju toliko puno sredstava da baš oni saniraju tu rupu? - zanimalo je Đakića koji je Vladu kritizirao da ne zna raditi svoj posao, svi gospodarski pokazatelji su loši, pa uzima najranjivijima. Kada su počele s raznih strana prštati optužbe o tome tko je, a tko nije za Domovinu i tko se, kada, kako i zašto borio za nju, Neda Balog se ustala i uzrujano napustila sjednicu uz objašnjenje da to ''psihički više ne može slušati“, a Đakić je prekinuo sjednicu "zbog mučne situacije" bez da se glasalo o ovoj točki dnevnog reda .

- Vladajući imaju dovoljno ruku i pokazali su da će zakon izglasati – zaključio je Đakić.

Komentara 15

Avatar morski covik 1
morski covik 1
19:03 10.12.2013.

Sada ce cijenu platiti pravi Branitelji jer se na vrijeme nisu medju sobom obracunali i rijesili tko je tko...

NB
Navrnuti Bracanin
18:26 10.12.2013.

Rijetko viđena bahatost Milanovića i družine. Reži svima samo ne njima! Sramotno. Za takvu politiku treba imati bar 4 prsta obraza.

Avatar petrolio
petrolio
18:35 10.12.2013.

kako ih nije sram reći da su braniteljske mirovine povlaštene, a što su onda njihove u saboru?? sramota!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije