Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Priče heroja

Branitelji se slažu: Iz filma ćemo svi imati štošta naučiti

zvonko ćurković
Foto: Boris Scitar/PIXSELL
1/3
08.11.2011.
u 21:30

Prihod od prodaje filma o obrani Vukovara namijenjen je asistentima u nastavi za djecu s posebnim potrebama.

– Bili su to nadljudski napori, a borili smo se bez mržnje, samo braneći svoju domovinu. Neprestano pod neprijateljskim topništvom, pretrpjeli smo najteže udare i branili se do zadnjeg trenutka – otkriva svoju priču vukovarski heroj Zagrepčanin Zvonko Ćurković, danas ponosni otac sina koji živi skromno u Zagrebu.

Stvarali povijest

Tada zapovjednik Hrvatskih obrambenih snaga, na vratima grada heroja, na Sajmištu proveo je dva mjeseca te je triput ranjen.

– Bila je to agonija kakva se nikad neće ponoviti. Neprijatelj je bio premoćan, tukao je po nama od jutra do mraka. No, uvijek smo bili jedan uz drugoga i tako do posljednjeg dana. Moralno čisti i etički korektni. Takvi su bili hrvatski branitelji – dodao je Ćurković.

Od njih 58 u satniji, samo trojica nisu ranjena.

– U Vukovaru je postavljen kamen temeljac hrvatske države, a u stvaranju povijesti sudjelovali smo i mi. Bile su to gradske borbe, a naša satnija preživjela je jedne od najtežih gubitaka – ponosi se Ćurković.

Suborcu i zamjeniku Stjepanu Antoliću bila je 21 godina kada je stupio na vukovarsko ratište i u Bogdanovcima se priključio obrani grada.

– Bile su to svakodnevne akcije i gradske borbe pod teškim uvjetima. JNA je bila nadmoćnija, tenkovski opremljena logistikom i svime za ratovanje – prisjetio se Antolić. Bojnik po činu, sada živi u Samoboru sa suprugom, a sa zapovjednikom je sudjelovao u snimanju DVD-a za pomoć djeci Vukovara, što mu je bila iznimna čast.

Dobro da se netko sjetio

– To je povijesni dokument u kojemu su priče ispričali borci i drago mi je da se netko sjetio to napraviti. Dobro je to jer će i djeca moći učiti iz njih, to su povijesne činjenice – zaključio je Antolić. I Ćurkoviću je to bilo divno iskustvo.

– To je najbolji film o ratu, povijesni dokument u kojemu je objektivno ispričana priča o Domovinskom ratu, a čast mi je što će novac od prodanih DVD-a ići u humanitarne svrhe – kazao je Ćurković.

Komentara 21

AC
access
18:29 10.11.2011.

Zašto na kioscima nema DVD izdanja serijala o Hrvatskom prolječu, pokojnom A. Hebrangu (skojevci, jugovići i zagovornici neke nove srboslavije se danas pitaju kako je Hebrang dobio ulicu a živ je !?) o Bušiću i drugima kojima su lomili kosti u stanicama milicije (koliko je selotejpa i garaža bilo u Hrvatskojdo 90-e i tko je za to, u nelustriranoj postkomunističkoj državi odgovarao)? Da li je to slučajno ili namjerno mlađi naraštaji žive u neznanju ?

DE
demokršćanin
22:09 08.11.2011.

FILMOVI! Amerikanci su od svojeg osvajanja Amerike napravili kultne filmove i to one kaubojske,tako da se ne zaboravi povijest iako je ona bila osvajačka.Zato je hvale vrijedno iskazivanje herojske borbe naših branitelja putem filmova.Da je to barem opće prihvaćena činjenica i tako ostaviti svjedočanstva mladim generacijama

Avatar kobra11
kobra11
22:07 08.11.2011.

pretpostavljam da film pocinje \"Krvavim Uskrsom\" na Plitvicama, pa se nastavlja u sledecem kadru gde grupa aktivista HDZ, predvođena Gojkom Šuškom, (koji je kasnije postao ministar odbrane Republike Hrvatske), prišla je Borovom Selu i ispalila tri projektila „ambrust“.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije