Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traže ostavku ministra

Grabar Kitarović posjetila branitelje: Vi ste moji heroji

Kolinda
Foto: HDZ
1/17
27.10.2014.
u 13:20

Jučer je branitelje posjetio predsjednik Sabora Josip Leko koji ih je pozvao da svoje probleme riješe na najvišoj institucionalnoj razini na demokratski način

Hrvatski branitelji ispred Ministarstva u Savskoj ulici prosvjeduju već osmi dan. Branitelji zahtijevaju trenutačnu ostavku ministra Freda Matića, njegove zamjenice Vesne Nađ i pomoćnika Bojana Glavaševića. Hitna pomoć dežura 24 sata dnevno kako bi odmah reagirala u slučaju da pozli nekom od branitelja.

Branitelji su danas nakratko napustiti šator kako bi stigli pred Imunološki zavod i pružili potporu zaposlenicima koji tamo prosvjeduju. Prije toga ih je posjetila predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović.

U rukama je donijela kutiju sa svijećama koje je otišla zapaliti u spomen na preminulu heroinu Nevenku Topalušić, javljaju 24 sata.

Izjavila je kako bi u Ustavu trebalo stajati da su branitelji stvorili hrvatsku državu te da ne treba raditi podjele.

Pokazali su joj fotografije amputiranih dijelova tijela te je pitali hoće li poduprijeti njihovu inicijativu da pitanje branitelja digne na ustavnu razinu. Iako su zahtijevali odgovore "da" ili "ne", Kolinda Grabar Kitarović izbjegla je izravno odgovoriti.

– Radila sam u mnogim državama koje su članice NATO-a i takvo poštovanje kakvo oni iskazuju svojim braniteljima želim vidjeti i ovdje. Tu sam, jer svi vi koji ste dali svoje zdravlje za ovu državu moji ste heroji. Domovinski rat i branitelji temelj su ove države, s time se apsolutno slažem – rekla je i zamolila prosvjednike da paze na sebe.

Predsjednik na okrugli stol šalje svog povjerenika za branitelje

Na okrugli stol kod branitelja u Savsku ulicu predsjednik Ivo  Josipović poslat će svog povjerenika za branitelje Vinka Kovačića i izaslanstvo Savjeta za branitelje. Predsjednik i dalje nudi svoje posredovanje u pronalasku zajedničkog jezika između prosvjednika i Ministarstva i poručuje da probleme treba rješavati u institucijama.

Podsjetimo, jučer je branitelje posjetio predsjednik Sabora Josip Leko koji ih je pozvao da svoje probleme riješe na najvišoj institucionalnoj razini na demokratski način.

– Vi ste jedni od onih koji za ovu populaciju imaju razumijevanja više od drugih. Ovdje su svi oni koji su stvarali hrvatsku državu. Mi imamo prijedlog. Prvi potez koji očekujemo od vlasti smjene su ministra Matića, njegove zamjenice Vesne Nađ i Matićeva pomoćnika Bojana Glavaševića. Nakon ove tri smjene spremni smo razgovarati u Ministarstvu branitelja, a nakon toga sve rješavati u Saboru. To je jedini put da nađemo zadovoljavajuće rješenje. Prvi potez trebao bi biti na vama. Kada ove tri osobe ne bude, možemo ići u Sabor. Mi ostajemo kod svojih zahtjeva za smjenom ministra, zamjenice i njegova pomoćnika. Nikada iz vaših usta nismo čuli riječi koje izgovaraju Matić i Milanović. Na tome vam hvala – kazao je Leki Đuro Glogoški.

Svaki zahtjev treba ozbiljno razmotriti, ali kad se zahtjev postavlja kao politički, i on mora završiti u Saboru. Moramo čuvati proceduru, jer bez nje budućnost Hrvatske ne bi bila dobra. Vjerujem vam da vam je do budućnosti, a ne do prošlih ideologija. Svi se borimo za nove generacije i svakog branitelja razumijem. Mi jesmo u krizi dulji period, ali to ne znači da ne možemo tražiti rješenja, ali moramo ih tražiti na demokratskim osnovama. Ne bih ulazio u ono što nije u mom djelokrugu. Zbog svih vas, još vas jednom pozivam u Sabor – odgovorio mu je Leko.

>> Branitelji: Doći ćemo u Sabor nakon smjene Matića  

>> I slavonski branitelji dali potporu prosvjednicima ispred Ministarstva branitelja

Komentara 260

MA
marex10
13:35 27.10.2014.

Neodgovorno je ovaj jad od države stavljati na teret hrvatskim braniteljima. Oni ju jesu obranili, no da su ju stvarali, uvjeren sam da bi bila ljepša, jača, bolja i poželjna. Ljudi ne bi odlazili u drge zemlje, bilo bi poštenja, truda i rada za sve. Ovakva hrvatska kakva je sada nije bila ni u njihovim najcrnijim mislima dok su ležali po blatnim rovovima, a dok su razne preobučene komunističke marionete proždirale zdravu srž hrvatskog društva i radničke klase. Dok su branitelji ginuli, ovi su se bogatili, debljali sebe i svoju imovinu i tako nas doveli pred rub provalije na kojem smo sada. Nažalost, ti isti opet i danas koriste branitelje za svoje političke obračune. Vrlo često je istina daleko od one koja se prikazuje, konačni ciljevi daleko od onih koji se prezentiraju javnosti, ali i akterima u političkim igrama koji nisu svjesni svoje funkcije u cijelom ovom igrokazu.

DU
Deleted user
14:48 27.10.2014.

Niste u naslovu citirali točno što im je rekla. Kazala im je:"Vi ste moji heroji, a ja jesam, i biti ću potpuno vaša".

FL
florijan
13:54 27.10.2014.

dosta više tih subnorovaca. onaj koji se borio za hrvatsku, je pravi ratnik i muškarac. ovi koji traže privilegije, koji su u penziji sa 40. godina samo zato jer su branili hrvatsku su šabani, bili su šabani i uvijek će biti šabani. pun mi ih je kufer. gledam ih svaki dan u kvartu, ispred kladionice i žao mi ih je što se nisu realizirali kao ljudi, a s druge strane ljut sam na njih i njihovu percepciju društva. hrvatski branitelj, 148. brigada

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije