Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POHOD NA PANTOVČAK

Branitelji iz Poljoprerade ipak odlučili zadržati odličja

ivo (1)
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/7
27.04.2010.
u 09:22

Branitelji, koji su u prosvjednom maršu kanili ostaviti svoja odličja kod vrhovnog zapovjednika, nakon razgovora s predsjednikom Josipovićem odustali su od te namjere.

Nakon polusatnog susreta s braniteljima zaposlenim u Poljopreradi predsjednik Ivo Josipović pozvao je nadležne inspekcije da u slučaju Poljoprerade svoj posao odrade brzo i djelotvorno.

Branitelji, koji su u prosvjednom maršu kanili ostaviti svoja odličja kod vrhovnog zapovjednika, nakon razgovora s predsjednikom Josipovićem odustali su od te namjere, ali su jednako tako poručili da će državnim institucijama dati još jednu priliku da obave potrebne inspekcije.

- Ovi su me ljudi upoznali na nepravdu koju trpe već dulje vrijeme i na nefunkcioniranje pravne države koja ih je trebala zaštititi. Dogovorili smo se da ćemo napraviti praktične korake jer oni žele samo ono što su zaradili, plaćene doprinose i zadržavanje svojih radnih mjesta - poručio je predsjednik Josipović koji se na kraju rukovao s radnicima te najavio da će biti u kontaktu radi praćenja razvoja situacije.

Predsjednik Josipović ih je unatoč brojnim protokolarnim obvezama primio u 13.30 sati te razgovarao s njima o aktualnim teškoćama.

"Nekoć smo branili državu, sad gladujemo!"

Nezadovoljno stanjem u Poljopreradi, u kojoj od siječnja ove godine nisu dobili plaće, dok im doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje nisu plaćeni zadnje dvije godine, 20-ak branitelja zaposlenih u poduzeću iz Hrvatskog Leskovca nedaleko od Zagreba krenulo je u pohod na Pantovčak.

- Idemo u pohod na Pantovčak jer smo nekoć branili ovu državu, a sad, kad gladujemo i živimo bez plaće već nekoliko mjeseci, želimo obraniti mrvice dostojanstva - izjavio je Zdenko Kornet, jedan od 20 branitelja zaposlenih u tvrtki Poljoprerada, koji danas nakon prosvjednog pohoda namjeravaju odličja iz Domovinskog rata vratiti predsjedniku države i vrhovnom zapovjedniku Ivi Josipoviću.

- Ako mu to ne uspijemo uručiti danas zbog njegovih protokolarnih obveza, poslat ćemo ih poštom - poručio je Kornet nešto ranije, kad je prijam kod predsjednika bio neizvjestan, te kazao da je pohod na Pantovčak prvi od mnogih mjera koje kane poduzeti u obrani svojih radničkih prava.

- Štrajkat ćemo glađu, blokirat ćemo prugu Zagreb - Karlovac, a imamo još načina kako istjerati pravdu - najavili su branitelji pozivajući nadležne inspekcije da se pozabave slučajem Poljoprerade.

Podsjetili su i kako je u petak veterinarska inspekcija vrlo brzo pronašla hranu za izgladnjele kokoši u njihovim pogonima, a za izgladnjele radnike nitko u državi ne želi znati.

- Pogledajte Čobankovića, ima 150 kila, a pogledajte mene i zamislite kako živim četiri mjeseca bez plaće - na rubu suza požalio se novinarima Ivan Kompes koji je na pragu ostvarenja mirovine u tvrtki Poljoprerada.

Prosvjednici iz Poljoprerade, noseći odličja iz Domovinskog rata te hrvatsku zastavu, u pratnji policije krenuli su put Ureda predsjednika.

Prosvjedna povorka krenula je u deset sati s Britanskog trga.

Komentara 139

BJ
bjuri47
17:36 27.04.2010.

bilo tko u katran i perje s njim...

DU
Deleted user
11:21 27.04.2010.

Vratiti odlikovanju onome koji s tim žanrom nema dodirnih točaka!? Preciznije rečeno, jurcao studentice po kabinetima dok je rat trajao u RH. Seljačkim rječnikom, promašili su šefa&postaju!

OB
-obrisani-
15:32 27.04.2010.

Doslo vrijeme da REMENOVE zamijene sa TREGERIMA !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije