Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Politička manipulacija'

Branitelji i stradalnici: Ništa od susreta sa srpskim veteranima!

Josip Klemm
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
07.10.2016.
u 23:50

'Ne želimo sudjelovati u pokušaju političke manipulacije s braniteljskom populacijom', ograđuju se od inicijative i veterani Tigrova

Mirovna inicijativa Josipa Klemma i Dražimira Jukića nije naišla na podršku u braniteljskoj populaciji. Ideju o susretu hrvatskih branitelja i srpskih veterana udruge su odbacile kao nepotrebnu ili preuranjenu i iz posve pogrešnih pobuda. Predsjednik zagrebačke Hvidre Ante Tandara “protivi se i najoštrije osuđuje ‘započetu političku manipulaciju’ te naglašava da “ni pod koju cijenu ne pristaje na lažno mirotvorstvo onih snaga koje su pod vodstvom velikosrpske politike izvršile agresiju na Hrvatsku”.

Hvidra negoduje i s nacionalne razine. “Ne znam s kime je Klemm to dogovarao, ne znam koga on zastupa i u čije ime govori. U ime 37.000 invalida Domovinskog rata, koje ja zastupam, to sigurno ne stoji”, rekao je Josip Đakić, dodajući da nema razgovora sa srpskim veteranima dok Srbija ne prizna agresiju. Oglasio se i predsjednik Udruge veterana Domovinskog rata 150. brigade Damir Loborec koji kaže da Hrvatska ima institucije koje trebaju prisiliti Srbiju da osigura dostavu podataka o nestalim osobama.

 - U trenutku kada se u Republici Srbiji slavi četništvo, a u dosadašnjem javnom istupanju nije jasno iskazano kajanje i isprika za agresiju, nije utvrđena i isplaćena ratna šteta RH, nije isplaćena naknada logorašima i njihovim obiteljima, nije isplaćena naknada civinim žrtvama, nisu otvoreni arhivi u kojima stoje podaci o ubijenima i nestalima, smatramo krajnje licemjernim da bilo tko iz naše populacije izvan institucija RH pregovara sa osobama koje su razarale i ubijale na teritoriju RH i time im pridodaju legitimitet i važnost - kazao je Loborec.

Miljenko Poljičak, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata iz Šibenika smatra da pristajanje Josipa Klemma na razgovore sa srpskim ratnim veteranima u Novom Sadu vrijeđa branitelje. - Mogu slobodno reći da su ti Klemmovi pregovori triska u lice svakog poštenog branitelja - dodao je Poljičak koji smatra da je riječ o spinu iz Srbije koja želi što prije ući u Europsku uniju pa skuplja jeftine ‘bodove. 

Reagirale su i stradalničke udruge. “Tko je Klemmu dao pravo da zastupa nas roditelje poginulih branitelja?! Nitko. Mi ne želimo pregovarati s onima koji su pobili našu djecu”, kazao je Franjo Lehrmajer, predsjednik Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata, a njegovo mišljenje dijeli i Manda Patko, predsjednica Udruge Vukovarske majke.

Posebno je zanimljivo da ni članice Zbora gardijskih postrojbi pritom nisu podržale svojeg predsjednika Jukića, već je prijedlog odbačen velikom većinom glasova. No, kako o tome već danima nisu izvijestili javnost, svojim su priopćenjem to jučer učinili Tigrovi, inače članovi Zbora.

Ne prihvaćamo i odbacujemo svaku mogućnost razgovora, pregovora i suradnje sa srpskim udrugama veterana i u potpunosti otkazujemo pravo bilo kojem predstavniku hrvatskih branitelja zastupanje po bilo kojem pitanju. Veterani Tigrova ne žele sudjelovati u pokušaju političke manipulacije s braniteljskom populacijom u ostvarivanju nama neprihvatljivih ciljeva, koju provode pojedinci i skupine iz političkog miljea, vođeni nedefiniranim i prikrivenim interesima, a osobito u vrijeme dok je u Srbiji na snazi nama neprihvatljivi Zakon o univerzalnoj jurisdikciji”, poručili su Tigrovi.

Ključne riječi

Komentara 75

Avatar Franjo Tudman
Franjo Tudman
00:51 08.10.2016.

Josipe K. znam da čitaš komentare. Okani se ćorava posla. Ako te zanima iskreno misljenje mozes mi se slobodno obratiti. Kao 1? Od kud tebi tolike hrabrosti da se istaknes u prvi plan, a znas da ima puno zaslužnijih braniteljalja od tebe da zastupaju njihova razmišljanja? Imaš možda nekoga klasića iz Švetosimunske koji bi tebe i tvoju firmu uveo u posao u Srbiju, a vezano uz zaštitarstvo, odnosno da zapošljavaš u Srbiji, srpske borce koji bi bili zaštitari u Klem security Srbiji. Momak ohani malo...... Nismo svi paniglu, hej.... Staje stobom.....ne

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
00:14 08.10.2016.

kome je to uopce palo na pamet sa cetnicima da cernicima razgovarat pa oni su ti koji su ubijali a vecernji nek mi ne zabrani komentar jer pitam sad petsto udruga kak i kome su pomogli osim sebi i jel ih boga strah? mogu li pogledat branitelju bez kruha u lice ? hel ste vi normalni pa branitelji umiru a vi prodajete maglu pa kaj vam je i na kraju kaj je ba neniu gulas paprikas itd ma gadi mi se zivoz

Avatar dusko.besenic.3
dusko.besenic.3
01:46 08.10.2016.

Samo četnici i velikosrbi, ili oni sa prikrivenim osobnim interesima, mogu podržavati tako nastranu ideju "pregovaranja" sa njihovim nazovi veteranima! Čiji i čega su oni "veterani"? Vojske i države koja više ne postoji, a ona koja sada stoji iza njih glumi da oni nisu bili agresori i prihvaćanje takve ideje bila bi samo još jedna srbijanska podvala na koju mogu nasjesti samo nenormalno naivni, što se vidi po nekim reakcijama! I ovaj pokušaj spada u specijalni način ratovanja...bez oružja i zato perfidniji! Pokušavaju na taj način dobiti alibi za svoje zločine i iskoristiti to da nas diskreditiraju i lakše uđu u EU, jer bi nam time obezvrijedili svaki pokušaj veta zbog neriješenih pitanja među nama! Pamet u glavu i ne lupetajte bedastoće, kada ne shvaćate ! Naivni ste se rodili i nema vam pomoći.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije