Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sastanak u saboru

Branitelji antiprosvjednike pozivaju na mir i dostojanstvo, ne žele izgrede

Đuro Glogoški
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
13.03.2015.
u 16:38

Zatražili smo od predsjednika Sabora da pokuša još jednom razgovarati osobno i s predsjednicom države, s predsjednikom Vlade, da sjednemo svi zajedno za stol, kaže Glogoški

Predstavnici branitelja koji prosvjeduju u Savskoj 66 ponovno su se danas susreli s predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom, no nisu zadovoljni sastankom jer Sabor ne planira otvoriti raspravu o njihovim problemima sve dok oni zajedno s članovima Odbora za ratne veterane ne sastave svoj prijedlog Zakona o pravima hrvatskih branitelja. Podsjetimo, unutar tog odbora još prošle je godine osnovana radna skupina koja piše zakon, a branitelja su mimo toga skupili 54 potpisa zastupnika kako bi se u dnevni red uvrstila rasprava koja bi trebala rezultirati zaključkom da se Vladu obveže da pripremi novi cjeloviti ustavni Zakon o pravima hrvatskih branitelja.

Nakon sastanka koji je trajao nešto više od sat vremena, predsjednik Udruge 100-postotnih ratnih vojnih invalida Đuro Glogoški objasnio je da su predsjednika Sabora upoznali sa svim problemima zbog kojih prosvjeduju i ponovili svoje zahtjeve te izrazio žaljenje da im to nije pošlo za rukom obaviti i s premijerom te predsjednicom Ustavnog suda.

– Zatražili smo od predsjednika Sabora da pokuša još jednom razgovarati osobno i s predsjednicom države, s predsjednikom Vlade, da sjednu svi zajedno za stol i da pokušamo svi zajedno pronaći odgovarajuće rješenje kada su u pitanju hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji. Predsjednik Sabora još je jednom pokazao da ima razumijevanje za razgovor, ali izgleda i ne i za pronalaženje konačnog rješenja – prigovorio je Glogoški dodavši kako nažalost nisu dobili potporu u Saboru da se Zakon o pravima hrvatskih branitelja digne na ustavnu razinu.

– Naša točka uvrštena je u dnevni red, mi smo zatražili hitan postupak, ali očito je prema ovim informacijama i kako se sastanak danas odvijao, da to neće biti po hitnom postupku. Predsjednik Sabora govori stalno o proceduri i poslovnicima, rekao sam neka se izdigne iznad toga, neka procijeni situaciju koja je vezana i za antiprosvjednike i za hrvatske branitelje, i neka donese odgovarajuće odluke – kaže Glogoški.

Predsjednik Sabora Leko kaže da je do sastanka došlo kako bi ponovno saslušao zahtjeve branitelja.

– Oni imaju osjećaj da nisu shvaćeni dovoljno ozbiljno kao branitelji. To je jedan osjećaj o kojem možemo ili ne možemo raspravljati, ali je suština zaključka da ostaju kod toga da će sudjelovati u izradi novog zakona o pravima hrvatskih branitelja koji se radi u Saboru kroz radnu skupinu koju je osnovao Odbor za ratne veterane. To je dobar stav i dobar zaključak, oni će ubrzati taj proces, traže ako im još možemo pomoći sa stručnom službom, pokušat ćemo im dati, žele razgovarati s drugima i to je njihovo pravo  – kaže Leko te dodaje da se nije razgovaralo o političkim pitanjima, poput zahtjeva za smjenu ministra branitelja i njegovih suradnika. Iako branitelji tvrde kako oni mimo izrade zakona unutar Odbora za ratne veterane žele i raspravu o njihovim problemima, Leko objašnjava kako rasprave neće biti dok ne napišu taj prijedlog zakona.

– Tražili smo da naprave neki akt o čemu ćemo razgovarati. Mi smo se dogovorili da se ubrza proces, da dobiju još stručnjaka u radnu skupinu kako bi što prije došli do teksta cjelovitog zakona koji bi u jedan zakon obuhvatio sva prava o braniteljima. Rok je što prije, to ovisi od angažmana samih branitelja, ali i zastupnika u tom radnom tijelu – pojašnjava Leko koji je uvjeren da branitelji, ako to žele, prijedlog zakona mogu izraditi u 10-15 dana, jer, tvrdi, neće pisati nanovo cijeli zakon, već popraviti ono što nije dobro.

S obzirom na to da je za subotu pokret Occupy Croatia najavio prosvjed protiv braniteljskog prosvjeda, Đuro Glogoški se osvrnuo i taj događaj.

– Mi pozivano sve koji će sutra sudjelovati u prosvjedu protiv hrvatskih branitelja kao i same hrvatske branitelje na mir, na dostojanstvo kao što smo i pozivali sve vrijeme. Molimo sve da izbjegnu bilo kakve izgrede, sukobe, to nije u interesu nikome, to je u interesu onima koji pokušavaju sve vrijeme napraviti podjelu u hrvatskom društvu – komentira Glogoški te odbacuje optužbe organizatora tog antiprosvjeda da branitelji šire poruke netolerancije i fašizma. Osim Thompsona koji im je danas poslao podršku, dobivaju je i "sa svih strana".

– Ne želimo incidente, ne želimo podjele u društvu, želimo zajedništvo, ali očito da je problem, kako sam rekao predsjedniku Sabora, u hrvatskim političarima, i lijevima i desnima, na žalost neki su ostali zarobljeni u svojim ideologijama iz prošlih vremena i to je problem hrvatskog društva i hrvatske države. U Saboru ono što predloži ljevica, ne prihvaća desnica, ono što predloži desnica, ne prihvaća ljevica. Imali smo idealnu priliku da se riješimo tih ideologija iz prošlosti, imali smo Domiovinski rat, imali smo mogućnost početka novog zajedništva, međutim na žalost zbog naših političara toga nema – zaključio je Glogoški.

Branitelji su, između ostaloga, i od Leke tražili zaštitu državnih institucija od antiprosvjednika jer, kako su rekli, ako oni dođu Savsku, teško će kontrolirati situaciju i spriječiti moguće izgrede.

>> Branitelji: Podržava nas više od 53% građana

Komentara 105

AU
aurora1zn
17:18 13.03.2015.

vratio se Glogoski sa sluzbenog puta a i Klemm-a prosvjeduju-zasto si Glogoski tajio sastanak s Zokijem???

GO
godfather2
17:02 13.03.2015.

u kojoj bitci je ranjen kllem,vidim da su mu svi udovi na mjestu pa nekuži zašto je taj lik poslan u mirovinu ,pod hitno reviziju invalidnosti.

AU
aurora1zn
17:14 13.03.2015.

izmedju šatoraša i anti prosvjeda treba staviti Kolindu ona ce to rijesiti kao i preseljenje s Pantovcaka u Visoku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije